Life After Beth (2014)

60%
"Life After Beth" dává pořekadlu o lásce až za hrob doslovný význam.

Life after Beth

Velká Británie, 2014, 91 minut

 

Režie: Jeff Baena

Scénář: Jeff Baena

Hrají:

Aubrey Plaza (Beth Slocum)

Dane DeHaan (Zach Orfman)

John C. Reilly (Maury Slocum)

Anna Kendrick (Erica Wexler)

 

Zach se trápí, protože jeho přítelkyně Beth zemřela po uštknutí hadem. Truchlí, nepochopen vlastními rodiči i bratrem, společně s Bethiným otcem Maurym, který mu nabídl tykání. Jednoho dne se však Zachovi začnou Maury i jeho žena vyhýbat a když se Zach jede vyplakat na hrob své přítelkyně, zjistí, že v něm zeje obrovská díra. Po příjezdu k rodičům zesnulé Maury dlouho nevydrží zapírat a odhalí Zachovi tajemství – Beth se vrátila. Zach je nadšený a hodlá v jejich vztahu navázat přesně tam, kde byli Bethinou náhlou smrtí vyrušeni. Jenže Beth se postupem času zdá být čím dál více jiná, než jakou ji znal. Navíc se ukáže, že není jediná, kdo se vrátil.

Ani smrt je nerozdělí

„Life After Beth“ je velmi zvláštně pojatým příběhem. Pracuje s hororovými proprietami – zombie prvky, výborné masky, nějaká ta krev, některé povedené hororové scény (když se Beth po návratu konečně poprvé pořádně nají, její procházka s přítěží na zádech). Baví zábavnými komickými scénami – Beth a Zach po jejím návratu, připoutání k nábytku, Zachův bratr (klasická komická figurka) a jeho reakce na návrat dědečka a původních majitelů jejich domu. Přesto přese všechno jde nejvíce o prakticky čisté romantické drama v zombie hávu o lásce a vztahu jednoho jedince ke druhému. Komikou nasáklá psychologicko-sociologická studie o nepochopení a odcizení jedince, který se najednou ocitá úplně sám v lidmi zaplněném světě.

Nikdo ho nechápe, chudinku

Zach Beth miluje nadevše, její odchod mu zbořil veškerou budoucnost, její návrat jej zase rozzářil jako ranní letní slunce. I Beth pořád cítí to samé, jen se jaksi k jejím pocitům přidaly pocity hladu. Přesto jde o čistý romantický vztah plný vzájemnosti a obětování. „Life After Beth“ se díky tomu stává jedním z mála filmů, kde člověk se zombíky (tedy muž se zombicí) souloží.

Ale má lásku a ta i smrt přenáší

Snad proto, že nejde primárně o horor a v hlavní (i když přesto silné) linii ani o ten humor, může se zdát snímek slabším. Velmi slibná zápletka, přinášející na mysl nejednu humornou, ale i atmosféričtější a děsivější situaci, není, naneštěstí, plně využita. Film však hodně staví na jednoduchosti, přímočarosti, nezávislosti a hereckém obsazení. Aubrey Plaza se své role zhostila na výbornou a docela si s ní vyhrála. DeHaan Zachovi vtiskl realistický pocit nesympatičnosti, skoro až fyzického odporu. Je to prostě podivínský magor, který to odmítání a zavrhování rodinou zasluhuje, protože ho vyvolává. Rodiče Beth v podání skvělého Johna C. Reillyho a zbytečně upozaděné Molly Shannon jsou zábavní. Anna Kendrick ve vedlejší roli pak tradičně rozkošná, škoda, že se v hororech objevuje tak málo.

Jenže smrt lidi mění

„Life After Beth“ je příjemná hororová romantická zombie komedie. Nic více, nic méně. Je na vás, zda vám to bude stačit.

Hororové filmy (zombie, komedie)


Přidat komentář