Maska smrti (1986)

60%
Pomsta nejlépe chutná za studena. I v této ryzí slasher oddechovce.

Maska smrti

Slaughter High

Velká Británie/USA, 1986, 90 minut

 

Scénář: Mark Ezra, George Dugdale, Peter Mackenzie Litten

Režie: George Dugdale, Peter Mackenzie Litten, Mark Ezra

Hrají:

Caroline Munro (Carol)

Simon Scuddamore (Marty)

Carmine Iannaccone (Skip)

Donna Yeager (Stella)

 

Ne, že by skupinka studentů k zesměšňování a šikanování školního lůzra Martyho potřebovala nějaký zvláštní důvod, ale apríl k tomu přímo svádí. Nejen, že jej díky Carol, do níž je chlapec zamilován, donutí svléknout a nechat se natočit na potupný videozáznam, ale o něco později jej díky nepovedenému žertu znetvoří. Po letech se již dospělí studenti vrací na opuštěnou střední školu na školní sraz. Zpočátku se zdá, že si z nich jen někdo vystřelil a všichni obviňují někdejšího šprýmaře Skipa, který se dlouho nebrání a nakonec celou akci vezme na sebe. Obzvláště, když ve škole objeví občerstvení a zásoby alkoholu a ukáže se, že o nějakou akci přeci jen jde. Jenže hodně brzy zjistí pravý účel, proč byli na sraz pozváni. Školou se potuluje vrah v masce děsivého klauna a postupně někdejší spolužáky zabíjí. Mstí se Marty nebo někdo jemu blízký?

Plakát

Školní aprílové vtípky se nevyplácejí. Alespoň v hororech. „Maska smrti“ je svým způsobem docela úsměvný echt osmdesátkový slasher. Je to rychlá a levná práce, která se ani nijak nesnaží skrývat, na čem se veze, dvě hlavní ikony žánru, na jejichž ohonu se snaží sklouznout, jsou ve filmu dokonce doslovně zmíněny.

Má to za následek i několik více či méně závažných negativ. Z obsazení trčí jen Caroline Munro. Až by se chtělo říci o prsa, ale ona jediná je… No, nepředbíhejme. Ne, že by Munro předváděla něco extra a ostatní se nesnažili, ale až na pár výjimek kromě ní zapomenete všechny ostatní protagonisty během závěrečných titulků. Film se trochu déle rozjíždí, po úvodním žertu, který se zvrtne, trvá dlouho, než se něco začne dít, a tato část obsahuje i trochu hloupé dialogy, o nepochopitelném a nejednou nesympatickém chování některých postav nemluvě. Co trochu bije do očí je fakt, že interiéry opuštěné a chátrající školy prakticky vůbec školu nepřipomínají, spíše to vypadá, jako by se příběh odehrával v nějakém starém velkém domě.

Maska smrti

Přesto „Maska smrti“ obsahuje i několik věcí, díky nimž dokáže zaujmout, udržet si pozornost a po zhlédnutí nezanechat kyselou pachuť. Začněme Martym. Neskutečně nesympatická postava, které to, co se jí děje budete snad i přát. Caroline Munro je prostě Caroline Munro a tvůrci to ví a pracují s tím. Své dělá i typická atmosféra osmdesátkových mládežnických hororů a slasherů. Takže trochu humoru, hodně sexuálních narážek (nahá prsa přibalena), spíše odlehčení než opravdu napínavá a hororová atmosféra. Pokud na tuhle 80. atmosféru slyšíte (ani ne přímo ohledně hororů, ale té doby obecně), film potěší. K závěrečným titulkům hraje parádní titulní song, který nejednou zazní i přímo ve filmu.

Maska smrti

Když už konečně dojde k nějakým mordům, film divákovi nezůstane moc dlužen. Některé z vražd sice proběhnou poměrně rychle, ale většinou jsou dost nápadité a plně využívají příležitosti. Ať už jde o doslova elektrizující vyvrcholení nebo skvělou scénu ve vaně. Mordy dokáží alespoň částečně naplnit filmem jinak nesplněné nároky.

„Maska smrti“ mě hodně zaujala jednou věcí. Marně jsem se snažil vybavit nějaký americký osmdesátkový horor, v němž by alespoň trošku výraznější postavu hrála Asiatka. A pokud přeci jen ano, tak, že ji svlékli do půl pasu. Tady ano. A pak…

Maska smrti

Postavy v „Masce smrti“ se místy chovají fakt idiotsky, pohromadě to drží jen tak tak, závěrečný twist je snad až zbytečná snaha zaujmout, ale pořád jde o koukatelný kousek, to jako jo. Když to milujete.

Hororové filmy (slasher, gore, béčka, mučení, survival, vrazi)


Přidat komentář