Mistr loutkář (1989)

45%
Loutky jsou obecně artiklem, který má v hororu velké využití. Představily nám to filmy jako "Tmavě červená" nebo "Saw - Hra o přežití". "Mistr loutkář" je jen o loutkách.

 

Mistr loutkář

Puppetmaster

USA, 1989, 90 minut

 

Režie: David Schmoeller

Scénář: Charles Band, Kenneth J. Hall a David Schmoeller

Hrají:

Paul Le Mat (Alex Whitaker)

William Hickey (Andre Toulon)

Irene Miracle (Dana Hadley)

Jimmie F. Skaggs (Neil Gallagher)

 

„Mistr loutkář“ je béčková klasika, která je mezi fanoušky hororu docela dobře známá. Loutky totiž v sobě mají něco, co je neskutečně děsivé. Jen si vzpomeňte na panenku Chucky v další klasice „Dětská hra“. Anebo co loutka v sérii „Saw“? Podobných odkazů by bylo více. Loutku najdeme například i u Argenta (Suspiria nebo „Vrah přichází v noci“). Je pak pochopitelné, že vznikají horory jako „Mistr loutkář“, kde se to loutkami doslova hemží. Název napovídá tomu, že zde loutek bude více, a navíc se s jedním mistrem loutkářem skutečně setkáme.

Tyhle loutky mě děsí.

Setkání probíhá hned na začátku. Jedná se o flashback, který nás seznamuje se starým mužem, jenž zrovna pracuje na jedné loutce. Jeho loutky nejsou nijak roztomilé, naopak, na první pohled jsou děsivé. Ale které dřevěné loutky nejsou? Vždyť i Hurvínek, jak koulí těma velkýma očima... Tyhle loutky jsou skutečně hrůzostrašné. Hlavně, když vidíte, že jedna z nich se prochází po domě, kde loutkář žije, místo jedné ruky má hák, místo druhé nůž. S takovými loutkami není radno si zahrávat. Hlavně děti by se jim měly vyhnout. Výtvory svého mistra varují, ale on přesto páchá sebevraždu ještě před tím, než do loutkářova pokoje vrazí ozbrojení muži.

No a tahle vůbec.

Ocitáme se v současnosti, kdy je skupina paranormálně nadaných lidí – jsou celkem čtyři – povolána do domu, kde zemřel jejich starý známý. Nebyl to zrovna přítel, nikdo ze skupinky ho dvakrát nemiloval, protože jim nadělal pěkné problémy a podfoukl je. Něco je však k poslednímu setkání volá. Neil Gallagher je mrtvý, což ostatní nijak neoplakávají. Přesto ale všichni cítí, že je zde něco víc, něco, co prozatím zůstává nevyřčeno. A tak stráví noc v hotelu, kde si prve vystřelil mozek mistr loutkář a nakonec i Gallagher. Čeká na ně na většinu jenom smrt.

No, ještě že nemám žádnou loutku doma.

„Mistr loutkář“ by mohl být zajímavým filmem – nebo spíš ještě zajímavějším – pokud by měl tým k dispozici někoho jako Tom Savini. Tady by se tak skvěle vyjímalo gore, které by bylo zabíráno bez uhnutí kamery. Snímek by dostal naprosto nový náboj. Takhle je to jenom docela dobrý nápad, který má provedení, jež si nezasloužil. Není to přímo odbyté, ale na scénách s loutkami je až moc dobře vidět, že nebylo peněz nazbyt. Je to opravdu škoda, jinak by to mohl být mnohem kultovnější film.

Fantazie si vyhrála.

„Mistr loutkář“ tak zůstává docela zajímavým béčkem, které trpí na nevydařené herecké výkony a na nepříliš povedené efekty. Co vám zůstane v paměti, to je možná dávení pijavic, což je rozhodně scéna, která má status kultovnosti, ale jinak tu není nic, co by výrazně vynikalo. Spíš v kontrastu s ostatními nepovedenými efekty je tahle dobrá. Na druhou stranu snaha vložit do filmu loutky, které se pohybují samy, to je potřeba alespoň ocenit.

 

Hodnocení: 45%

Hororové filmy (slasher, příšery, béčka)


Přidat komentář