Návrat do městečka Salem's Lot (1987)

25%
Návrat do městečka Salem's Lot se nevyvedl.

Návrat do městečka Salem's Lot

A Return to Salem's Lot

USA, 1987, 101 minut

 

Režie: Larry Cohen

Scénář: Larry Cohen a James Dixon podle románu Stephena Kinga

Hrají:

Michael Moriarty (Joe Weber)

Ricky Addison Reed (Jeremy Weber)

Samuel Fuller (Dr. Van Meer)

Andrew Duggan (Soudce Axel)

 

Tobe Hooper v roce 1979 natočil snímek „Prokletí Salemu“. A je to dobrý horor, nikoli nejlepší, ale celkem zvládnutá adaptace Kingovy knihy. O osm let později se Larry Cohen, který natočil povedený snímek Q, rozhodl, že natočí pokračování, které bude navazovat na první díl a bude se jednat o snímek, který dovede zaujmout svým dějovým vývojem. Respektive řekl bych, že tohle byl plán.

 Tak jo, i nějaká ženská tam je.

Larry Cohen ale se svým pokračováním šlápl vedle a sem tam si nejspíš budete říkat, jestli to opravdu myslel vážně. Jako kdyby pořádně nevěděl, co by měl vyprávět, a to i přesto, že potenciál příběhu existoval. Primárně je v tom, že zde vzniklo městečko – logicky to bude Salem’s Lot – které má jen upíří populaci. To znamená, že ve dne se zde vůbec nikdo nepohybuje.

 Tři generace.

Vytvoření takového rámce je docela dobrým základem pro to, aby se dělo něco zajímavého. Jsou zde nějak jasně stanovená pravidla. Ta jsou nakonec skoro zbytečná. Film je pak jenom o tom, že se do městečka vydává otec a syn. Proč? Protože podobné to bylo i v prvním filmu. Proč se tam vydávají? Je to super místo na dovolenou, ne? Tady potkávají starého pána. Proč? Já už ani nevím. Asi aby nebyla žádná kladná ženská postava

 Milý stařík.

Trojice se snaží přežít ve městě a snaží se o to, aby se upíři dál nešířili a aby jejich populace nerostla. Už tak utrpělo dost lidí. A to ani nemluvím o kravách. Ten nápad s krávami bych u jakéhokoli jiného filmu ocenil, ale tady to prostě jen vyznívá jako podivná banalita. A takový je celý film plný. Nudná podívaná, kde ani není scéna, která by stála za zapamatování. Snad jen upírská proměna hlavního upířího staříka.

 Tedy jak kdy.

„Návrat do městečka Salem's Lot“ se nevydařil a není důvod, proč se do něj vracet. První film se povedl a stojí za zhlédnutí, ale tohle není vhodné brát jako smysluplné pokračování. Upíři zde nejsou děsiví, atmosféra není napínavá, jen se vleče, a hlavní trojice je v podstatě bezzubá, i když se jí nějakým divným způsobem snaží přežívat překvapivě dlouho. Nepovedený film.

 

Hodnocení: 25 %

Hororové filmy (upíři)


Přidat komentář