Neobyčejný Odd Thomas (2013)

80%
Možná trochu zvláštní film, ale když mu dáte šanci, myslím, že vás dokáže svými postavami okouzlit.

Neobyčejný Odd Thomas

Odd Thomas

USA, 2013, 100 minut

 

Režie: Stephen Sommers

Scénář: Stephen Sommers podle románu Deana R. Koontze

Hrají:

Anton Yelchin (Odd Thomas)

Nico Tortorella (Simon Varner)

Willem Dafoe (Wyatt Porter)

Addison Timlin (Stormy Llewellyn)

 

Styl Stephena Sommerse vždycky nemusím. Van Helsing je film, který mě příšerně nebavil. Jednalo se o samoúčelnou hollywoodskou parádičku, která dobře vypadá, snaží se pobavit, rozesmát a nevím co, ale uvnitř neskrývá vůbec nic. Ono by se tohle dalo říct i o snímku „Mumie“, ale tady bylo vybráno dobře prostředí, skvěle byli obsazeni herci včetně záporáka a navíc to skutečně bavilo. Podobně je to i se snímkem „Odd Thomas“.

Že by se mu nepozdával ten parkovací automat?

Je mi jasné, že ne všichni budou souhlasit. Podle hodnocení filmu v různých databázích je jasné, že ani nesouhlasí, ale osobně si myslím, že tohle je snímek, který zase jednou dokáže zabavit. Je to hned díky několika základním atributům. Tím prvním je kvalitní předloha z pera Deana R. Koontze, kterého dobře známe i z našich knihkupectví. Kniha vyšla jako „Podivný Thomas“. Předělání předlohy do podoby scénáře si vzal na starost sám Stephen Sommers a nevyhnul se různým klišé, ale přesto dle mého názoru uspěl.

Trochu té drsné akce.

Odd Thomas je kluk, který nemá jen zvláštní jméno, jeho křestní jméno je skutečně Odd, ale má i zvláštní schopnosti. Vidí mrtvé lidi. Ti k němu nepromlouvají, ale jsou velmi tiší. Přesto se něčeho dožadují. Chtějí vyřešit své případy, chtějí světu objasnit, jak zemřeli. Odd Thomas jim může pomoct, ale sám se ocitá v postupném nebezpečí, protože kromě obyčejných mrtvých se světem potulují i děsivé příšery, viditelné pouze jemu, které jsou předzvěstí něčeho zlého. A něco zlé se rozhodně chystá.

A zase jedna idyličtější.

Co mě dostalo nejvíce, to byly postavy a jejich představitelé. Anton Yelchin je můj oblíbenec a tenhle part zvládl naprosto výborně, a to i v případě akčních scén. Věřili jste mu bez problémů, že ve rvačce může vyhrát, i když není žádný svalovec. Skvěle mu sekunduje Addison Timlin, jejichž vztah, filmový, je skutečně nádhernou chemií. Já vím, že snímek je celkem předvídatelný, že zde nejsou úplně nečekané zvraty, ale nemůžu si pomoct, díky těmhle dvěma a díky Willemu Dafoeovi si mě „Odd Thomas“ prostě získal.

Tohle už na idylku moc nevypadá.

A pak ten závěr. Jsou zde dva zvraty, které mě ohromily, a ten závěrečný je jedním z nich. Možná jsou zde některé prvky laciné a jednoduché, ale jako celek film prostě funguje. Není to pouze zábava, ale je to i celkem smysluplná zápletka, zajímavé efekty a trocha těch emocí. Je tam všechno, co potřebujete, je to hollywoodské, ale je to dobré. Jestli vás film nedostane, nebudu vám to mít za zlé, ale nemějte za zlé mě, že jsem si ho oblíbil a se závěrečnými titulky jsem jen tiše seděl.

 

Hodnocení: 80 %

Hororové filmy (duchové, příšery, komedie)


Přidat komentář