Patrick (2013)

70%
Remake jednoho staršího australského kousku nestřílí úplně vedle.

Patrick

Patrick

Austrálie, 2013, 96 minut

 

Režie: Mark Hartley

Scénář: Justin King

Hrají:

Pierce Brosnan (Jean Charles Pommier)

Lesley-Anne Down (Flax)

Anna Maria Monticelli (Niki)

Adam Ant (Number One)

 

„Patrick“ je snímek, který byl natočen již v roce 1978 a jedná se o jeden z mnoha filmů, které v té době vznikaly v Austrálii. Také Austrálie má historii béčkových krvavých hororů a je to historie poměrně bohatá. „Patrick“ byl ale natočen i v roce 2013, také v Austrálii, a tak se dá asi celkem logicky odvodit, že se jedná o remake. Je to ale remake od muže povolaného, protože jím je Mark Hartley.

 Ten jeho pohled nevypadá hezky...

Mark Hartley není až tak významná osobnost hororu, ale v tom australském se vyzná hodně. Byl to on, kdo v roce 2008 natočil snímek Kam se hrabe Hollywood, který je dokumentem o australské brakové tvorbě ze 70. a 80. let minulého století. Ukazuje, jaké parádní kousky se zde natáčely a o co by člověk mohl přijít, kdyby se moc zaměřoval na Ameriku. I Austrálie má co nabídnout. „Patrick“ pak není Hartleyho prvním hraným filmem, tím se staly „Holky s mačetami útočí!“.

 Že by se bála zapnout větrák?

„Patrick“ je příběh o člověku, který se v celém filmu moc nepohne. Patrick je totiž v kómatu a nezdá se, že by se z něj měl někdy dostat. Možná je to dobře, protože Patrick není milý člověk. Byl to on, kdo zabil svou matku a jejího milence. Ale ani ostatní se nechovají právě přátelsky. Patrick je na oddělení, které vede doktor, co má rád experimenty, ke kterým „nebohého“ Patricka využívá. Jenže je Patrick skutečně tak bezbranný, jak se na první pohled zdá?

 Dokáže mu pomoct?

Původní verzi neznám a budu si ji muset pustit později. Mart Hartley ale dokázal natočit dobrý film, který si libuje v tmavé kameře a atmosféře, která se snaží dotknout gotického hororu, ale zároveň jsou zde krvavé prvky, které odkazují právě na slasherové období 70. a především 80. let. Mark Hartley ukazuje, že se v žánru vyzná, že ví, jak budovat atmosféru, a že ví, co jsou klišé a vrší je na sebe poměrně dost.

 Pan doktor a jeho experimenty.

Klišovitost filmu mi ani tolik nevadí, tohle je poměrně kvalitně odvedená hororová práce, ale je tu prostě až moc prvků, u kterých máte pocit, že jste to už viděli. Není zde dostatečné novátorství. Mark Hartley vzal ten remake možná až moc doslova a jako kdyby nechtěl nic přidat, nic, co by pokazilo dojem, že tohle je opravdu předělávka něčeho staršího. Je to dobře, že se vracíme ke staršímu, ale možná to jde ještě lépe.

 

Hodnocení: 70 %

Hororové filmy (slasher, vrazi)


Přidat komentář