Predátoři (2010)

60%
Série Vetřelců a Predátorů prostě nevymřou. Je to jen dobře, spoustě fanoušků by se stýskalo. Po delší době se odvracíme od společných filmů a vracíme se k samotným Predátorům, kteří si na rozdíl od dalšího vesmírného bastarda vysloužili zatím jen dva samostatné filmy.

 

Predátoři

Predators

USA, 2010, 107 minut

 

Režie: Nimrod Antál

Scénář: Alex Litvak a Michael Finch  

Hrají:

Adrien Brody (Royce)

Laurence Fishburne (Noland)

Topher Grace (Edwin)

Alice Braga (Isabelle)

 

            „Predátoři“ jsou jedním z těch filmů, na které jsem se docela těšil. Kdo by si nepamatoval kultovního prvního „Predátora“ se skvělým Schwarzenegerem i úctyhodnou dvojku, která dobře pokračovala v nastaveném trendu. Pak sice přišel Vetřelec vs. Predátor a jeho pokračování, které mě nijak neoslovili, ale když se do kin chystala tahle věc, říkal jsem si, že bych na „Predátory“ šel i do kina. Nakonec to nevyšlo, ale doma už jsem si je utít nenechal.

Adrien Brody jako ostřílený mariňák a jeho neméně drsná spolubojovnice.

            Kořeny jsou z třetího přímého pokračování cítit jako mentol ze zubní pasty. Vracíme se do džungle, ale v hlavní roli nemáme nabušence Arnoldova typu, ale moderního hubeného, sice svalnatého, ale nijak obrovitého vojáka speciálních jednotek v podání Adriena Brodyho, kterého bych si nikdy dříve v podobné roli nepředstavil. Pokud se týká hereckého obsazení, „Predátoři“ mají naběhnuto poměrně dobře. Kromě Adriena Brodyho také Laurence Fishburne a Danny Trejo. Ale ani jeden se na plátně (potažmo obrazovce) příliš dlouho neohřeje. Snad proto, aby se na nich příliš neutrácelo. Ale jejich přítomnost potěší, i když Danny toho nemá moc co provést.

No jo, vážně je tam souboj à la staré japonské samurajské filmy.

            Jeden by si myslel, že Adrien Brody „Predátory“ neutáhne, ale on má v sobě hláškující potenciál. A i když jsou hlášky provařené, jak italské těstoviny v české restauraci, k tomuhle žánru to patří a jeho hru na drsňáka mu za nějakou chvíli spolkneme. Docela dobře mu sekunduje jediná žena v osazenstvu – Alice Braga. Na jejím místě bych si docela dobře představil takovou Michelle Rodriguez. Ta má za sebou ovšem tolik podobných rolí, že další by byla už hotové klišé.

Rusák s těžkým kulometem nesmí chybět.

            Příběh není nijak objevný, ale tak o to snad ani tolik nejde. Skupina profesionální vojáků, žoldáků a vrahů se ocitá v neznámé džungli. Proč? Zjišťují záhy, stejně jako si záhy uvědomí, kde vlastně jsou – na nějaké cizí planetě, která je až příliš podobná Zemi. Navíc jsou zde vysazené i bestie, které se už na Zemi několikrát objevily – predátoři, pro které stále nemáme jméno. Ale to je jen dobře. Jsou to prostě predátoři. Jsou lovci a mají svou kořist. Skupinu lidí, kteří bojují o holý život. Schéma jednoduché, už jen čekáte, kdo to vlastně schytá, kdo vyhraje a nakonec přežije.

A Rusák musí zhynout správnou hrdinskou, i když bolestivou smrtí.

            Jestli čekáte od „Predátorů“, že posunout mytologii někam dál, dočkáte se, ale jen v tom smyslu, že se dovíte o existenci různých „druhů“ predátorů. Jinak není příběh ničím převratný, konec má otevřený a je jen otázkou, jestli na to naváže další pokračování. Docela téhle sérii fandím a „Predátoři“ mě přímo nezklamali. Je to takové lepší béčko, především proto, že se nás snaží ohromit svou profesionalitou. A to se vlastně docela daří. Film určitě není propadák a směle se může zařadit po bok svých dvou předchůdců. V porovnání s Vetřelec vs. Predátor je tohle pro mě krok kupředu.  Hodnocení nebudu dávat přehnané, ale přesto tvrdím, že tohle je nadprůměrná podívaná.

 

Hodnocení: 60%

Vaše komentáře

ANONYM
Jsem fanda tohoto žánru a těším se na další pokračování. Je to super.
ANONYM 31.10.2013 22:17:55 Reagovat Přidat nový komentář
Martin Štefko
Sám jsem docela zvědavý, s čím ještě přijdou.
Martin Štefko 31.10.2013 22:39:35 Reagovat Přidat nový komentář
Hororové filmy (příšery, survival, vrazi, mimozemšťani)

Recenzovaný titul můžete objednat online na Blu-ray nebo DVD.
Blu-ray
DVD


Číst komentáře