Psí vojáci (2002)

80%
Zdánlivě běžné vojenské cvičení v hlubokých lesích skotské vysočiny se po západu slunce stane nemilosrdným bojem o život se zpočátku nepředstavitelným a neuvěřitelným protivníkem.

Psí vojáci

Dog Soldiers

Velká Británie / Lucembursko / USA, 2002, 101 minut

 

Režie: Neil Marshall

Scénář: Neil Marshall

Hrají:

Sean Pertwee (seržant Harry G. Wells)

Kevin McKidd (Cooper)

Emma Cleasby (Megan)

Liam Cunningham (kapitán Ryan)

 

Seržant Harry G. Wells je se svou jednotkou v rámci běžného cvičení vysazen uprostřed lesů skotské vysočiny. Původně běžný průběh podobných cvičení naruší roztrhaná kráva, která spadne z nebe. Později najdou maskované tábořiště se zbraněmi, které, na rozdíl od těch jejich, jsou nabité ostrými náboji. Tábořiště je celé od krve a není v něm nikdo, kdo by podal svědectví. Wells dochází k názoru, že cvičení končí a začíná jít do tuhého. Pod věcmi naleznou ukrytého zraněného kapitána Ryana. Hned vzápětí jsou napadeni podivnými bytostmi, které jsou neobvykle rychlé, a jak se zdá, kulky jim moc neubližují. Během útěku narazí na Megan, která je ve svém autě odveze do nejbližšího domu. Ten se stane jejích úkrytem, ale také pevností, kterou musí bránit před útoky krvelačných vlkodlaků…

Plakát

Britské moderní horory mají jedno společného. Možná to nejsou bombastické děsivé krváky, z nichž si sednete na prdel, ale rozhodně to nejsou ani žádné podprůměrné sračičky, které vám vlezou jedním okem tam a druhým ven. Obsahují něco, co mě nutí uznale pokyvovat hlavou a zařazovat je do šuplíku s názvem „Zajímavé, určitě se někdy vrátit.“ Nejsou hloupé, neobsahují enormní výskyt hloupých postav na metr čtvereční, rozhodně nenudí. Budu-li nad tím přemýšlet, dojdu k závěru, že to je něco ve stylu natáčení, vyprávění jednotlivého příběhu.

Plným právem mezi ně patří i Marshallův akčně-vlkodlačí horor „Psí vojáci“. Ono možná není zas tak moc těžké, umístit se na nejvyšších příčkách mých oblíbených filmů o vlkodlacích, když mě vlkodlačí subžánr v rámci hororu zase až tak moc nebere. Tomuhle filmu se to ale povedlo.

Příběh není nijak originální a jeho základní složky (vojenská jednotka, střelné zbraně, akční nádech) patří spíše k věcem, které v hororu moc nemusím, má ale docela svižné tempo, které nedovolí nudě, aby se před kamerou moc producírovala.

I tvrdí chlapi změknou

Vše je recyklováno odjinud, zbylo jen vymyslet pár zajímavých scén a to se Marshallovi povedlo. Dokázal do filmu nacpat několik atmosférických a mrazivě nepříjemných scén, např. padající krávu nebo vrážení meče mezi zuby (okamžitě jedna z nejsilnějších scén, u které jsem se opravdu necítil dobře a husí kůže opadla až po několika minutách – ten zvuk byl fakt nechutný), ale např. i lesní úprk před vlkodlaky je natočen tak, že jsem se až dokázal vcítit do pocitů štvaných obětí. Nezapoměl ani na humor, neboť ten je kořením nejen života, ale i správného béčkového hororu (nedere-li se moc dopředu a zůstává právě jen tím kořením) – scéna s lezoucími střevy má morbidně černohumorný nádech a pokaždé, když přišel na řadu foťák, jsem se smál nahlas.

Úsměv

Pochválit musím masky. Vlkodlaci vypadají parádně. Možná nic moc extra vypiplaná práce, ale takhle mi to bohatě stačilo, abych věděl, že něco takového bych nechtěl potkat nejen v tmavém lese, ale ani na osvětlené rušné ulici. Pravda, nedojde na proměnu ve vlkodlaka před kamerou, fakt, který by bylo možné prohlásit za nezbytný prvek vlkodlačího filmu, prvek určující a testující jeho kvality, ale já to jako lakmusový papírek pro posouzení kvality vlkodlačího filmu nepotřebuji. Marshall z toho vybruslil docela dobře. K proměně přece jen dojde, sice mimo záběr kamery, ale i tak (nebo možná právě proto) se mi ta scéna docela líbila a nebyla vůbec špatně vymyšlená. Povedené mi připadalo i charakterové vykreslení vlkodlaků – opravdové krvelačné bestie, které jdou nemilosrdně za svým a svým obětem připraví nejednu nepříjemnou chvilku.

Hodnej pejsek

V hlavních rolích se objeví několik známých tváří. V té nejhlavnější Kevin McKidd (určitě si ho budete pamatovat z "Trainspottingu" – zde je již herecky mnohem zdatnější), nejznámější patrně bude můj oblíbenec Sean Pertwee, jež má s hororem již nejednu zkušenost a povědomá vám určitě bude i tvář Liama Cunninghama. Ve filmu vystupuje jedna jediná ženská postava, možná i proto si na ní dala Emma Cleasby záležet a vynesla ji výše než jen na nějakou okrasu.

Psí vojáci“ je prostě moderní, akční, svižná, místy strhující, místy mrazivá a děsivá hororová jízda s dostatečnou mírou atmosféry. Ne že bych díky němu začal mít rád vlkodlaky nějak více, ale tenhle film se prostě povedl. Hodnotím bez mrknutí oka.

Hororové filmy (vlkodlaci, gore, příšery, béčka, hnus, survival)


Přidat komentář