Batman: Arkham Asylum

90%
Mnoho her jsme na Necronomiconu nerecenzovali, tak je třeba to napravit. "Batman: Arkham Asylum" je první z těch, které vám trochu představíme. Myslím, že na začátek je potřeba nějaká pořádná pecka.

 

Batma: Arkham Asylum

Vytvořilo Rock Steady Studios, 2009

 

„Batman: Arkham Asylum“ je jednou z nejlepších her, které se v roce 2009 dostaly do světa. Přiznám se, že já jsem se s ní setkal až na úplném konci roku 2011, kdy jsem si zase po hodně dlouhých letech řekl, že by bylo fajn si něco zahrát. Hry na facebooku nejsou úplně ono, ale já jsem tak trochu zůstal zaseknutý u klasických strategií s pohledem shora jako „Age of Empires“, „StarCraft“ anebo „Heroes of Might and Magic III“, ještě jsem hodně hrával Diablo a „Fallout“. Nějak jsem se netvářil na to, jak se hry vyvinuly a že došlo k tomu, že všechno je teď „úžasně“ 3D. Ale tak to má asi býti. Jen je škoda, že ty starší klasiky vymizely a vytváří se jen to, co vypadá vážně cool, i když to nemá úplně dobrý příběh nebo pojetí.

Batman a jeho věčná Nemesis Joker.

Spíš je to ale mnou, že se musím přizpůsobit na současný trend, který prostě je ve 3D akci, jež je někdy graficky příšerná, protože se o ni snaží každé vývojové studio. Ale jsou zde hry skutečně graficky promakané a navíc spojené i se skvělým příběhem. „Batman: Arkham Asylum“ je jednou z těch her, které jsou graficky parádní, ale k tomu mají ještě skvělý příběh. Postaral se o něj samotný Paul Dini. Jehož jméno by mělo být známé i čtenářům komiksů v České republice, protože on je tím, kdo napsal Eisnerovou cenou ověnčený komiks „Batman: Šílená láska“, který se objevil ve 25. čisle magazínu „Crew2“.

Ve hře se stáváte samotným Batmanem a máte poměrně jednoduchý úkol. Doprovodit spoutaného Jokera do jeho cely v Arkhamu, vězení pro největší šílence Gotham City. Jenže Joker má v rukávu několik es a je na tohle zatčení připraven. Arkham Asylum se stává jeho hřištěm a on určuje pravidla. Batman musí podle zvrácených pravidel hrát a snažit se, aby zemřelo co nejméně lidí. Arkham Asylum je rozsáhlým bizarním místem, kde se to jen hemží kriminálníky, ale hlavně těmi nejšílenějšími padouchy.

Nepřátel je hra skutečně plná. Ale vy si s nimi snadno poradíte.

Všechno vede Joker, ale v „Batman: Arkham Asylum“ se setkáte s dalšími dobře známými postavami z Batmanova světa. Batman během celé hry komunikuje s Oracle, handicapovanou dcerou Jima Gordona, která je známá také jako Batgirl, alespoň tehdy, pokud může chodit. Z těch klaďasů se setkáme i s Alfredem a Jimem Gordonem samotným. Těch šílenců je ale víc. Joker, Harley Quinn, Scarecrow, Poison Ivy, Bane, Croc, Riddler. Spousta jich ještě chybí, i když se s nimi seznámíte přes doplňující úkoly a bonusy, které ve hře získáváte. Ale co takový Two Face nebo Penguin? Tohle jsou postavy, které by také měly mít své místo. Proto je tu „Batman: Arkham City“, druhý díl skvělé série, kterému se budeme věnovat někdy později.

Grafika rozhodně stojí za to, i když tohle je propagační obrázek.

Příběh vás vtáhne do děje, stejně jako jednotlivé mise, které plníte. Hra se větví s tím, jak pokračujete, není plněn jen jeden cíl, ale rovnou cílů několik. Cestou navíc získáváte lepší vybavení, plníte hádanky, které vám zadává Riddler a navíc získáváte i speciální bonusy, které vám řeknou více o celém batmanovském světě, ale i o případu, který právě řešíte. Hra je pak ještě ozvláštněna propojením s Windows LIVE, kdy ještě získáváte „odznaky“ za splnění misí, které jsou přímo na stránkách LIVE. „Batman: Arkham Asylum“ je neskutečně komplexní hrou, která nadchne jak ty, co milují akci, tak ty, kteří zbožňují detektivní příběhy a hádanky.

Poison Ivy je kočka i na monitoru.

Pohyb s Batmanem je poměrně jednoduchý a rychle si na něj zvyknete, zajímavostí je tzv. Detective mode, kdy se přepnete do módu, v kterém lépe vidíte některé důležité prvky kolem sebe, jež by vám jinak unikly. Díky grafice a prostředí jsou některé momenty skutečně děsivé, hlavně honička s Crocem v kanálech je dost strastiplná a musím říct, že jsem si dal zvuk na nižší úroveň. Hra vás prostě chytne. Její hratelnost je silně návyková, „Batman Arkham Asylum“ vám vydrží několik hodin, i když byste možná doufali v trochu delší příběh. Můžete však hrát na tři různé obtížnosti. Začínal jsem na středně těžkou (Normal) a hru jsem bez problémů dokončil, takže předpokládám, že ta nejjednodušší varianta bude pro začátečníky naprosto přijatelná. Počítejte ale s tím, že nějaké ty vyšší hardwarové nároky zde budou. Já jsem hrál hru na PC, ale myslím, že její hratelnost na Xboxu nebo PlayStation bude ještě vyšší a ještě návykovější.

 

Minimální hardwarové nároky:

Procesor: Minimálně procesor 3GHz

Operační paměť: Windows XP 1 GB, Windows Vista 2GB

Grafická karta: Nvidia 6600, ATI 1300 nebo výkonnější

 

Doporučené hardwarové nároky:

Procesor: Procesory s výkonem vyšším než 3 GHz

Operační paměť: Windows XP 2GB, Windows Vista 3GB

Grafická karta: Nvidia 7900 GT nebo výkonnější

 

Hodnocení: 90%