Rallye smrti 2 (2010)

20%
Opakovaný vtip není vtip, opakovaný námět není zajímavý. "Rallye smrti 2" doplácí na to, že dost kopíruje z prvního filmu a navíc má až moc nedokončený děj kvůli třetímu dílu.

Rallye smrti 2

Death Race 2

Jihoafrická republika, Německo, 2010, 100 minut

 

Režie: Roel Reiné

Scénář: Tony Giglio  podle postav Paula W.S. Andersona

Hrají:

Luke Goss (Carl „Luke“ Lucas)

Lauren Cohan (September Jones)

Sean Bean (Markus Kane)

Ving Rhames (Weyland)

 

Když Paul W. S. Anderson natočil v roce 2008 snímek „Rallye smrti“, což byl remake klasického a skvělého béčka Cesta gladiátorů 2000, nenadělal s tím moc terno. Film byl celkem drahý, okolo 45 000 000 dolarů, nemluvě o nákladech na marketing, a v Americe si na sebe nevydělal. Celosvětově možná ano, ale Paul sám rychle pochopil, že je potřeba další díly, pokud nějaké být mají, pustit rovnou na video, protože v kině už to nepůjde. Navíc Jason Statham očividně neměl zájem na tom dělat pokračování, podobně to dopadlo s dalšími herci. Ono se ani není moc čemu divit.

Copak by to šlo bez krasavic?

I když je snímek „Rallye smrti 2“ označen dvojkou, ve skutečnosti je to prequel ke snímku „Rallye smrti“. Tvůrci se tak naprosto skvěle vyhnuli tomu, aby museli vysvětlovat, proč není Jason zpátky, nebo proč jsou zde jiné postavy. Paul W. S. Anderson navíc měl dál kontrolu nad filmem jako producent. Nabídl nám tak zrození Frankensteina, kterého jsme poznali jako hlavní hvězdu ve vězeňských závodech, kde se umírá, aby mohl někdo zvítězit a vězení „opustit“.

Ne, není to Jason Statham.

Paul W. S. Anderson měl to štěstí, že měl vysoký rozpočet. Zaručilo mu to akční i herecké hvězdy, nebo alespoň pár takových, a hlavně skvělé trikové sekvence. Závod, do kterého se namontuje i obrněný kamion je skutečně efektní, navíc, když se podaří ten kamion pořádně poslat do vzduchu, to je potom zážitek. Roel Reiné už takové štěstí neměl. Rozpočet byl snížen na 7 miliónů dolarů a to se muselo na vizuální stránce projevit. Nějaké velké triky nečekejte, vlastně více méně žádné. Jen nějaké ty dopravní nehody, které o něco líp vypadají i v nekonečné telenovele „Kobra 11“.

Ano, je to Danny Trejo.

Do vězení se dostává údajný vrah policajtů Carl Lucas, kterému všichni říkají Luke. Anatomicky je trochu podobný Jasonu Stathamovi, ale to je tak všechno. Málo vlasů Jasona nenapodobí. Luke je ale postavou poměrně ucházející, dá se mu fandit, i když jeho charakteristika je poměrně plochá, ale to platí pro všechny. Jsou zde různé postavičky, dobří a grázlové, ale hlavně jde o poměrně nudné závody, které se režisér snaží trochu zrychlit vhodně zvolenou hudbou a zpomalovanými záběry. Jenže k čemu to je, když postavy jsou nezajímavé.

Tak nějak ty filmy vypadají podobně.

Ženy zde nosí oblečení, které má odhalit jejich přednosti, ale jak je zvykem v produkci Paula W. S. Andersona, na nějakou nahotu si nechte zajít chuť. Snímek chce být sexy, chce být cool, ale prostě na to nemá. Příběh je nesmírně jednoduchý a jde jen o to zrodit Frankensteina pro další pokračování, tedy pro snímek Rallye smrti: Peklo na zemi. Ten osobně považuji za o něco zajímavější, a to i po scenáristické stránce.

Hororové filmy (béčka, survival, vrazi)


Přidat komentář