San daikaiju: Chikyu saidai no kessen (1964)

75%
A je to tady. Parádní souboj, kterého se účastní Gojira, Kingu Gidora a Mosura!

San daikaiju: Chikyu saidai no kessen

Japonsko, 1964, 92 minut

 

Režie: Ishirô Honda

Scénář: Shin'ichi Sekizawa

Hrají:

Yôsuke Natsuki (Detektiv Shindo)

Yuriko Hoshi (Naoko Shindo)

Hiroshi Koizumi (Profesor Miura)

Akiko Wakabayashi (Mas Selina Salno)

 

Asi bude lepší použít anglický název, protože ten japonský toho zrovna moc neřekne. Film je známý jako „Ghidorah“ nebo ještě lépe jako „Ghidorah, the Three-Headed Monster“. Přičemž japonský název je anglicky překládán jako „Three Giant Monsters: Earth's Greatest Battle“, tedy doslova „Tři obrovská monstra: Největší pozemská bitva“. Ale ani tenhle název není úplně dokonalý, protože monster se zde objeví trochu více. Jenže Mosura vždycky měla trochu jiné postavení.

 Jak z japonské Arabely.

Z hlediska kaiju žánru, respektive přímo z hlediska série studia Toho, je snímek „San daikaijû: Chikyû saidai no kessen“ do jisté míry převratný, a to hned v několika ohledech. Nejedná se o převratnost v tricích, kdy jsem měl pocit, že ty jsou někdy jednodušší než dříve, ale primárně se jedná o převratnost z hlediska příběhu. Kromě toho, že se zde setkávají rovnou čtyři monstra, poprvé se zde objevuje tříhlavý Ghidorah, který se později objevoval velmi často jako velký nepřítel jiných monster, ale zároveň došlo i k jedné památné hodnotové změně.

 Kingu Gidora je tu!

Do této doby (myslím do roku 1964) vznikly celkem čtyři filmy, které měly v hlavní roli Godzillu. Jednalo se o snímky „Gojira“, „Gojira no gyakushu“, „Kingu Kongu tai Gojira“ a také Mosura tai Gojira. Na poslední se dostaneme až příště, což je holt chyba toho, že si člověk včas lépe nezjišťuje chronologii. Třeba je to tím trochu zajímavější. No, ve všech případech je ale Gojira prezentován jako ještěr, který útočí na lidi anebo na jiná monstra. Právě ve filmu „San daikaijû: Chikyû saidai no kessen“ dochází k obratu.

 Hlavně co nejvíce lidí na jednom místě, to je strategické.

Film se točí kolem toho, že zemi má napadnout děsivé tříhlavé stvoření. Tohle je Ghidorah, temný ještěr z vesmíru, který už měl zpustošit populaci na Venuši. Do toho se Gojira a Radon dostávají do sporu a bojují spolu. Ještě že je tu ale Mosura, které se povede všechno zachránit a je to právě ona, kdo přiměje Gojiru, aby se postavil na stranu těch, kteří jsou bezbranní. Nakonec je to tedy Mosura, kdo mění chování a nahlížení Gojiry na svět. I proto jsme v novém americkém filmu „Godzilla“ mohli titulní gigantické monstrum vidět jako zachránce, nikoli jako nepřítele lidí.

 Doslova souboj Titánů.

„San daikaijû: Chikyû saidai no kessen“ je příběhově převratný snímek, alespoň tedy v rámci celé gojirovské série. Co mi ale moc nesedlo, to byly některé efekty. Je vidět, že Japonci to celkem hráli i na odlehčení a sem tam vložili nějaký ten vtípek, ale pohyby monster už nejsou tak ladné a je strašně moc vidět, když je v masce ještěra člověk. Trochu překvapí, že triky stále dělá ten samý legendární Eiji Tsuburaya. Tohle je ale pořád výborná monster zábava pro milovníky kaiju filmů. A nejen pro ně.

 

Hodnocení: 75 %

Hororové filmy (příšery, béčka)


Přidat komentář