Saw 2 (2005)

70%
Konečně se vracím k sérii, která možná může i za to, že jsem se začal hororu věnovat intenzivněji.

Saw 2

Saw II

USA, Kanada, 2005, 93 minut

 

Režie: Darren Lynn Bousman

Scénář: Leigh Whannell a Darren Lynn Bousman

Hrají:

Tobin Bell (Jigsaw / John Kramer)

Shawnee Smith (Amanda Young)

Donnie Wahlberg (Eric Matthews)

Erik Knudsen (Daniel Matthews)

 

Série „Saw“ je pravděpodobně mojí nejoblíbenější hororovou sérií, jakou jsem doposud viděl. Hned první díl se mi líbil tím, že se nesnažil pouze o to, aby to všechno vypadalo opravdu hnusně, ale aby to mělo i nějakou logiku a aby to bylo chytré. Trochu mě samotného zaráží, že jsem se sérii více nevěnoval v rámci Necronomiconu, navíc jsem ještě stále neviděl sedmý díl, když píši recenzi na tento druhý, ale teď všechno napravuji a na Necronomiconu se postupně objeví recenze na zbylé díly.

Co všechno člověk nenajde v kinder vajíčku.

Recenze na filmy „Saw - Hra o přežití“ a Saw IV už na Necronomiconu jsou, takže nás čeká jen pět nových recenzí. Ta první je celkem logicky na druhý díl série, tedy na film „Saw II“, který mohl být po prvním dílu určitým zklamáním, ale zase je na něm vidět, jak se série vyvíjí a jaký širší rozměr dostává. Mimochodem, je téměř až neuvěřitelné, že i poté, co byl vrah jasně odhalen, právě v tomto druhém dílu, dále bylo natočeno celkem pět dílů, a to už se hovoří dokonce o osmém.

Když nevíte, kterou jehlu si vybrat.

„Saw II“ nenavazuje úplně tam, kde jednička skončila. Otevírá se nový příběh. Začíná se novým člověkem, který je uvězněn v pasti a má si zahrát hru. Hra má jednoduchá pravidla. Za jeho okem je klíč, jenž otevře zařízení, co má přidělané k hlavě. Zařízení po určitém čase sepne a jeho hlava se uzavře v čemsi, co by se dalo nazvat jako španělská čepice (podle španělské boty). Stačí jen to, aby si vydloubnul oko, které už očividně jednou vydloubnuté bylo. Tohle je jen efektní úvod, který následuje skupina uzavřená v domě, jež musí plnit další pravidla, aby si zachránila život.

O co mu asi jde?

Nový film se snaží více prohloubit zápletku, více se zaměřuje na jednotlivé postavy a na to, jak se postavy chovají a jaký mají vztah k vrahovi, ale i k sobě navzájem. Právě tohle odhalování propojení jednotlivých postav je na celém filmu to krásné, i když samozřejmě mám rád tuhle sérii také kvůli tomu parádnímu gore. Darren Lynn Bousman režisérsky film zvládl dobře, i když scénář je přece jen trochu slabší a místy se jeví docela hodně překombinovaný.

Jigsaw v celé své umírající kráse.

„Saw II“ je po prvním, téměř geniálním filmu, trochu propad v kvalitě, ale s tím se nedá nic dělat. Hodně se hraje na to, aby to celé vypadalo drsně, některé postavy jsou příšerně schematické, hlavní detektiv je neskutečně protivná postava, ale to finále přece jen ukazuje, že nás tvůrci pořád dokáží skvěle vodit za nos. Pointa zde pořád docela funguje a vy se ještě celkem těšíte na to, co ještě přijde.

 

Hodnocení: 70 %

Hororové filmy (gore, mučení, vrazi)


Přidat komentář