Session 9 (2001)

70%
Nezdá se to, ale i práce na staré budově a její revitalizace se může docela zle zvrtnout, jak nám dokazuje film "Session 9".

 

Session 9

USA, 2001, 100 minut

 

Režie: Brad Anderson

Scénář: Brad Anderson a Stephen Gevedon

Hrají:

David Caruso (Phil)

Stephen Gevedon (Mike)

Paul Guilfoyle (Bill Griggs)

Josh Lucas (Hank)

 

„Session 9“ rozhodně není akční nadupaný horor, u kterého byste ani na chvíli nevydechli, nevěděli, co vás čeká za dalším rohem, nebo čekali, že zde budou prudké zvraty. Film naopak plyne poklidným tempem a není jasné, co se stane, co se děje, i když po několika minutách každému začne docházet, kam to celé směřuje. „Session 9“ vás zavádí do světa, kde čas plyne pomalu, několik málo chlapů se postupně mění, a to všechno v prostředí, které jen vyzývá k tomu, abyste se zbláznili.

Atmosféra je velmi ponurá.

Brad Anderson, to není jméno, které by bylo úplně neznámé. Blýskl se právě filmem „Session 9“, ale také filmy jako „Mechanik“ nebo „Transsibiřský expres“, v poslední době pak zklamal filmem Vanishing on 7th Street. Všechny jeho filmy jsou si ale podobné. Zabývají se uzavřenou skupinkou osob v problémových situacích, někdy doslova apokalyptických, ale většinou se soustředí na skupinu, která musí jednat o samotě a postupně se vlivem určitých událostí mění každá její složka. Každý jedinec se dostává do stavu, který není v souladu s racionálním myšlením.

Na případ poslali ty nejlepší z Kriminálky Miami.

Skupina pěti lidí, starých známých a příbuzných – jedná se pouze o muže – se dostává do starého domu, který by chtěli získat k rekonstrukci. A tak se pouštějí do práce, která ale má otevřít dveře, jež měly zůstat zavřené. Každý z mužů vstupuje do obrovského sídla s určitým problémem, případně si problém vytváří. Jak se jejich životy budou měnit? Jak se bude přetvářet jejich psýcha, která je nahlodávána podivným prostředím, vlastními démony, prací a také krátkým časem, který na provedení práce mají?

Že by tam viděl jenom špatnou omítku?

Brad Anderson se se svými hrdiny nemazlí a nechává je trpět, především pak psychicky. Existence a její udržení, to je hlavní téma, které režisér a scénárista v jedné osobě neustále řeší a daří se mu to docela dobře. Z filmu „Session 9“ na vás může padnout pořádně těžká deprese. Pomalé záběry, tíživá hudba, dlouhé momenty bez dialogů. Atmosféra vystavěná skvěle a to film není prvoplánově točen jako strašidelný s lekačkami. Naopak atmosféra je zde proto, aby bylo možné rozpohybovat šílené existenciální drama, kde se ukáží všechny běsy, které se skrývají hluboko v lidské mysli. Stačí je popostrčit a dostat na svobodu.

Tenhle už určitě nekouká jen na špatnou omítku.

Závěr „Session 9“ se mění v šílenství, naprosto čisté. Zabíjení je neskutečně realistické a věřte tomu, že neradi budete koukat na to, jak jehla zajíždí někomu okem rovnou do mozku. Je to drsné, je to hnusné a je to takové, jaké to má být – nemilosrdné. Deprese se mění v krvavou lázeň. Film vás dostane, nenechá vás nedotčené. Asi vás těžko nadchne, není krásný, ale donutí vás zase trochu popřemýšlet o svém životě. Nechte se unést silou dojmů.

 

Hodnocení: 70%

Hororové filmy (vrazi)


Přidat komentář