Shivers (1975)

65%
David Cronenberg byl na začátku své kariéry skutečný hororový velmistr a vizionář. "Shivers" jsou toho důkazem. Začátek, který vedl k dalším skvělým filmům jako "Moucha".

 

Shivers

Kanada, 1975, 87 minut

 

Režie: David Cronenberg

Scénář: David Cronenberg

Hrají:

Paul Hampton (Roger St. Luc)

Joe Silver (Rollo Linsky)

Lynn Lowry (Forsythe)

Allan Kolman (Nicholas Tudor)

 

David Cronenberg a jeho původní tvorba je něco hodně jiného než to, co natáčí v současné době. Kdybyste se podívali například právě na snímek „Shivers“ a potom hned na snímek Nebezpečná metoda, vůbec vás nenapadne, že je to jeden člověk, který má obojí na svědomí. Je pravdou, že „Shivers“ nejsou úplně klasickým Cronenbergovým filmem, chybí zde více psychologie, ale přesto jsou zde další faktory, které z něj dělají horor, jež dokonale zapadá do jeho tvorby.

Lidi, mně je nějak blbě.

„Shivers“ jsou v podstatě prvním filmem, jímž na sebe Cronenberg skutečně upozornil. Snímek se někdy uváděl také jako „They Came from Within“, což je americký název, protože ve Spojených státech si očividně musí překládat i anglické názvy. Americký název navádí k tomu, že půjde o béčko, kde budou nějaké ty potvory... odněkud. Nejsou přímo z vesmíru, ale vycházejí přímo z nás.

Tak komu se tohle ve vaně nestalo, že?

„Shivers“ v sobě spojují šíleného vědce, béčkovost monster, kterou je možné přirovnat ke snímkům jako Fiend Without a Face, ale přece jen mají přidanou hodnotu v podobě sexuálního podtextu, s nímž monstra útočí, respektive kterým se jeho hostitelé projevují. Do jisté míry se zde nabízí i paralela se snímkem The Tingler, který se však nezajímal o naše základní pudy, ale o strach, což je také jedna z primárních emocí, kterými se lidský mozek projevuje.

Tohle je pořádný ohryzek.

V centru dění je tedy parazit, který připomíná – s prominutím – lejno a který si cestuje, kudy se mu zachce, aby si našel svého hostitele. Stačí mu jakýkoli člověk, na věku, hmotnosti nebo pohlaví nezáleží. Potřebuje tělo, jež ovládne a v kterém probudí zběsilé sexuální touhy. Film není z hlediska sexuálních praktik nikterak explicitní. To, v čem se Cronenberg vždy více vyžíval, to je gore a hnus. „Shivers“ nejsou ještě na takové úrovni jako jeho další filmy, ale když vidíte, jak se postavám něco pohybuje pod kůží, rozhodně z toho nemáte příjemné pocity.

Ne, asi nikdo nechce, aby mu tohle vylézalo z úst.

Na „Shivers“ je přece jen patrné, že se jedná o film z Cronenbergových počátků. Příběh ještě není tak silný, tak vyspělý a psychologie není tak výtečně budovaná jako v dalších jeho filmech. Na druhou stranu je to parádní béčko, které se nevyhýbá gore a momentům, které nejsou divákovi příjemné. Jako kdyby malinko přejal sekvence ze zombie žánru a vytvořil tak specifické dílo, které kombinuje zdánlivě těžko kombinovatelné. Zombie horor bez zombie s prvky 50. let a s gore let 70. rozhodně stojí za vidění.

 

Hodnocení: 65%

Hororové filmy (béčka, hnus, mimozemšťani)


Přidat komentář