Socialistický Zombi Mord (2014)

65%
Rozmohl se nám tady takový nešvar. Děti velice často mění se nám v zombie. Aneb pionýrky, pionýrky, krví zastříkané slečny.

Socialistický Zombi Mord

Slovensko, 2014, 94 minut

 

Režie: Rastislav Blažek, Peter Čermák, Zuzana Paulini

Scénář: Rastislav Blažek, Peter Čermák, Zuzana Paulini

Hrají:

Denisa Rötlingová (Hanka)

Viktor Gschweng (Martin)

Veronika Valentovičová (Marta)

Boris Biťukov (školník)

 

Tajný sovětský plyn měnící živé lidi v nemrtvé krvežíznivé zombie se koncem šedesátých let 20. století „náhodou“ dostane do socialistického Slovenska, kde jej v půlce osmdesátých let vojáci Československé lidové armády během branného cvičení na zemědělské střední škole odpálí v domnění, že je to dýmovnice. Následky na sebe nenechají dlouho čekat. Studenti se začnou měnit v zombie a místní studentky, nejen v uniformách svazaček SSM a jejich spolužáci, se musí bránit nájezdu nejen hladových zombie, ale i straně oddaného školníka, který si vzpomněl na své začátky v oddílech speciálního nasazení a je rozhodnut zabránit skandálu, který by stranu mohl poškodit.

 Pěkné pionýrky!

Lehce ironicky řečeno, zombie jsou dneska skoro sázkou na jistotu. Točí je každý v jakýchkoliv situacích a v jakémkoliv spojení. Zombie žánr se vyčerpal prakticky stejně jako upírský, má jen jednu výhodu, sedí i v komediální linii, a tak už se málokdy narazí na zombie film, který by se nesnažil vás umlátit smíchem, ale krásně postaru alespoň trochou napětí a atmosférou. Zombíky jsme tak viděli na sněhu, v kombinaci s náckama, na divokém západě, celosvětově, romanticky. A kdepak ještě nebyli? Mezi pionýrkami. Tedy, přesněji řečeno, svazačkami SSM. Pravda, s notně upravenými uniformami, aby byly poplatné libidu dnešního moderního diváka.

 Začíná to být děsivé.

A cítíte to? Cítíte ten pocit, ve spojení s názvem a žánrem, který vás nutí myslet si, že to bude další zombie komedie? Chyba lávky. Fakt, že se ze svého filmu tvůrci nesnažili udělat další tuctovou zombie komedii a vyvarovali se zbytečně přehnaně prvoplánovitě komických situací, je jedna z největších předností filmu. Ne že by to občas, již ze své retro podstaty, nebylo zábavné, ale pořád z filmu jde cítit hlavně snaha o klasický syrový zombie horror.

 

U současného slovenského celovečerního zombie horroru zcela jistě nelze čekat nějakou extra kvalitu, originalitu nebo rozpočtové zázraky. Přesto všechno je třeba tvůrcům a tvůrkyni přiznat, že se nebáli do toho šlápnout naplno a přesto s rozmyslem. Nezalekli se nepřízně hororrovému filmu v nám společných podmínkách a pokusili se za málo peněz zahrát hodně muziky. Příběh a zápletka jsou sice tuctové a nepřekvapivé, tvůrcům se však v té technické stránce věci povedlo vykřesat z toho několik zajímavých a povedených nápadů, scén a situací (scéna s talíři, dívka s kladivem) a kupodivu se jim podařilo ve slušné atmosféře a výši utáhnout celou stopáž. Nevybavuji si situaci, u níž bych se vyloženě nudil nebo dokonce cítil trapně, což se mi u podobných snímků (jak žánrových, tak kvalitativních) občas stává.

 Začíná to být drsné!

Klasickým negativem podobně zcela i poloamatérských snímků je zpravidla zvuk. I u SZM tvoří prakticky největší negativum. Hercům občas nejde moc rozumět a zvuk sám v oblasti mluvené slovo versus okolní zvuky (často dodávané postprodukčně) znatelně kolísá, co se hlasitosti týče. Herci jsou, jak už to u podobných filmů bývá, na tom s herectvím různě, přesto však prakticky nikdo z hlavních a nejčastějších tváří před kamerou nevypadal vyloženě tragicky. Pochválit musím hlavně veskrze sympatickou hlavní hrdinku, která svůj part pojala poměrně přirozeně. Povedená, hlavně v závěru filmu, se jeví i práce maskérů, kupodivu ani ty digitální triky nepůsobí vyloženě odpudivě. Občas jsem si připadal jako při sledování japonských splatter trashů, a to myslím jako pochvalu.

 Začíná to být cool!

„Socialistický Zombi Mord“ je mé první setkání se slovenským celovečerním horrorem. A musím konstatovat, že má slovenský celovečerní horror tedy pěkně slušně našlápnuto. Pokud se tvůrci příště se stejnou vervou, měrou a přístupem pustí do něčeho příběhově alespoň trošku originálního a netuctového, můžeme se těšit na poměrně kvalitní horrorový kousek.

 

Hodnocení: 65 %

Hororové filmy (zombie, béčka)


Přidat komentář