Soundtrack: Fright Night (1985)

90%
Pro upírský komediálně laděný horor zcela netypický hudební výběr. Což však nic neubírá na jeho skvělém poslechu.

Fright Night Original Soundtrack

Rok: 1985

Čas: 37:01

Interpreti: J. Geils Band, Autograph, Ian Hunter, April Wine, Devo, Sparks, Evelyn „Champagne“ King, White Sister, Fabolous Fontaines, Brad Fiedel.

Obal k soundtracku filmu Fright Night.

K soundtracku jsem se dostal dříve, než jsem viděl film, takže jsem nevěděl, do čeho jdu a co můžu čekat. Čekal jsem klasickou orchestrální či alespoň syntezátorovou ponurou, táhlou, místy nepříjemnou a hrůzu nahánějící muziku, podbarvující filmové hororové scény. Nedočkal jsem se. K mému překvapení v tom pozitivním smyslu.

 

Co se týče soundtracků, mám radši originální hudbu, složenou čistě a výlučně pro daný film, která často podbarvuje různé jeho scény a dodává jim větší atmosféru či hloubku. Výběrové kompilace klasických písniček, vybíraných až k hotovému filmu moc v oblibě nemám. Přesto dokáží mile překvapit.

 

Jsem veliký milovník osmdesátých let, a to skoro ve všech kulturních a módních směrech – mám rád filmy z osmdesátých let, strašně se mi líbí tehdejší móda a účesy a úplně ujíždím na muzice (takřka jakéhokoliv stylu) z té doby. A proto pro mě tento soundtrack byl jen novou vodou na mlýnské kolo mé osmdesátkové úchylky.

 

Soundtrack by se dal označit za skoro reprezentativní výběr neprofláknutých popových, rockových a diskotékových hitů osmdesátých let, které se k nám nedostaly, nehrály se denně v rádiích, ale přesto se hodně dobře poslouchají. Pustit to někomu, asi bych ho musel trošku déle přesvědčovat, že poslouchá hudbu z hororu.

 

Výběr různých interpretů a interpretek skvěle navozuje atmosféru tehdejší doby, živě jsem si představoval ty nabrané hadry a do prostoru zasahující nabobtnalé kudrnaté a natrvalené účesy, pomalu nastupující ostře výrazné líčení, trhavé pohyby svíjející se mládeže na „zakouřeném“ tanečním parketu (a pak při sledování filmu jsem se zrovna tohohle dočkal), nebo dlouhé nájezdy kamery ulicemi amerických velkoměst mezi obchůdky, bordelem poletujícím ve větru a hranatými automobily ve filmech z té doby.

 

Z repráků se na mě vylinuly jak skočné electro-synth-popové fláky (např. kdyby mi někdo řekl, že hned úvodní skladbu „Fright Night“ nahráli Depeche Mode, ani bych se s ním moc nehádal) s údernými elektrickými bicími, syntezátorovými podmazy a veselými, povzbudivými refrény, mainstreamové popovější verze mnou tolik oblíbeného EBM šmrncnutého synthpopu, který v dnešní době jedou kapely jako And One, VNV Nation nebo Covenant, nebo ve svých počátcích právě Depeche Mode, tak i teskně rockové balady či svižnější fláky rockerů s trvalou à la lví hříva, zpocenými polovysvlečenými těly nebo futuristickými kostýmy, drsně tvrďáckými výrazy ve tváři (vždycky mě na těchto poprockových muzikantech baví to, že se při tom tváří, jako by hráli nejtvrdší grind core).

 

S dostupem těch let poslech soundtracku navozuje přesně to, co vám film samotný v různých okamžicích a scénách nabídne. Při mém věku milou vzpomínku na mládí a ducha filmů, na nichž vyrůstal. A že mi nic neříkají jména jako Evelyn King, White Sister, Fabulous Fontaines, Brad Fiedel vůbec nevadí, je to jen známka toho, že je čas se poohlédnout po jejich další tvorbě.

 

Sountrack obsahuje jak vyložené hitovky (úvodní „Fright Night“, rockový nářez „You Can´t Hide From The Beast Inside“ s úžasnými klávesy, údernými bicími, říznou kytarou a klasickým úvodním ječákem, nebo až tělo nutící k pohybu „Give it Up“), tak i slabší kousky jako „Good Man in a Bad Time“, slabě industriální „Armies of the Night“ či závěrečnou, otřesně odzpívanou „Come to Me“.

 

Trochu zklamáním pro mě při pozdějším zhlédnutí bylo zjištění, že většinu z na soundtracku obsažené hudby zaslechneme buď z televize anebo v kratší diskotékové scéně a svým způsobem si jí moc neužijeme. O to větší dojem pak na mě poslech OST působil. Mnozí budou hudbou k „Fright Night“ možná zklamáni, já jsem však nadšen. Rozhodně se k němu budu vracet častěji, než k samotnému filmu.

 

Seznam skladeb:

01) J. Geils Band – Fright Night 3:49

02) Autograph – You Can´t Hide From the Beast Inside 4:07

03) Ian ood Man in a Bad Time 3:46

04) April Wine – Rock Myself to Sleep 2:55

05) Devo – Let´s Talk 2:46

06) Sparks – Armies of the Night 4:33

07) Evelyn „Champagne“ King – Give It Up 3:49

08) White Sister – Save me Tonight 4:24

09) Fabulous Fontaines – Boppin´ Tonight 3:06

10) Brad Fiedel – Come to Me 3:46

Hororová hudba


Přidat komentář