Soundtrack: Paura nella citte dei morti viventi (1980)

80%
Klasicky italský osmdesátkový hudební doprovod k jednomu z nejpovedenějších horrorů gore maniaka Lucia Fulciho.

Originální název snímku: Paura nella cittè dei morti viventi

Alternativní název: City of the Living Dead

Autor soundtracku: Fabio Frizzi

Label: Beat Records

Počet skladeb: 10

Čas: 25 min.

Titulka soundtracku

Démonický horror „Paura nella cittè dei morti viventi“, u nás známý hlavně jako „Páter Thomas“, o knězi, který se svou smrtí rozhodne otevřít brány pekelné, natočil Lucio Fulci v roce 1980 a hudební složka jen podpořila jeho výraznou horrorovou atmosféru.

 

Jde totiž o klasický hudební doprovod italských horrorových klasik osmdesátých let, tvořící nerozbornou jednotu a spojení s vizuální stránkou těchto filmů. Tato, z velké části popová hudba, založená na výrazných syntezátorech, doprovázených důraznou basovou linkou, údernými bicími a jen lehce se v pozadí ozývajících kytar, jejímž nejvýraznějším představitelem, a není třeba bát se prohlásit, že průkopníkem, je zřejmě hlavně pro tento účel (vznik horrorově laděné doprovodné filmové hudby) již v sedmdesátých letech vzniklé italské hudební těleso zvané Goblin, není totiž jen řadovým hudebním doprovodem výrazných italských osmdesátkových filmů. Je to svébytná nezbytná součást celku, podílející se na jeho atmosféře a děsivosti. Je konzistentním elementem, který z filmu utváří druhý nejlepší, nejatmosféričtější a nejzáživnější Fulciho horror.

 

Samotná hudba se doprovázený filmový děj nesnaží nijak rozmělňovat, uhlazovat, či mírnit jeho vizuální výrazivo. Naopak, je stejně přímá, stejně podmanivá, úderná, podporující a ještě více zdůrazňující odvíjené scény.

 

Po lehké předehře první trojskladby „Introduzione, Paura, Liberazione“ přestává Frizzi cokoliv skrývat a plynně naváže atmosférickým, děsivě mrazivým, chlupy ježícím podkladem, doprovázejícím melodii s důrazný rytmem bicích.

 

„Fatti Misteriosi“ před nás rozprostře lehce industriální, nepříjemnou kakofonickou změť táhlých a ostrých zvuků asociující rotující vrták, mrskající se v mozku, ze všech sil se snažícím udržet poslední zbytky vědomí.

 

„Irrealtá di Suoni“ je právě onen nezaměnitelný, osmdesátkový popík s výraznými syntezátory s jednoduchým neustále se opakujícím melodickým, neustále se rozbíhajícím a zase scházejícím melodickým motivem v různých aranžích a polohách. Je to příjemný hudební dialog, který však není konfliktem dvou názorů, nýbrž jejich souzněním.

 

Znervózňující „Occhi di Brace“ disponuje silnou táhlou melodií, gradující do ostře horrorového třesku doprovázejícího jednu z nejsilnějších (a nejodpornějších) scén filmu a filmových horrorových scén vůbec.

 

„Verso l'Alba“ je především lehkým, přesto úderným, dramatickým intermezzem, akorát tak stvořeným pro krátký oddech a srovnání myšlenek, s výraznou basovou linií doprovázenou nekonfliktním švitořením podmanivé flétny.

 

„Apoteosi del Mistero“ je takřka hitovým, neuvěřitelně chytlavým stejně jako atmosférickým, mysteriózně fantaskním opusem, zalézajícím pod kůži. Staví na melodii, které se jen tak nezbavíte.

 

„Suoni Dissonanti“ je snad zcela totožnou, nebo jen neznatelně pozměněnou verzí „Irrealtá di Suoni“. Žádné větší nebo vůbec zaznamenatelné rozdíly jsem mezi těmito dvěma skladbami nenašel. Je pro mě záhadou, proč je tu jedna skladba dvakrát, pokaždé pod jiným názvem.

 

„Paura Vivente“ je muzikální podobou nervní psychedelické noční můry, urputně bušící zevnitř do vaší lebeční stěny.

 

S „Paura e Liberazione“ se dostaneme na romantizující, jen lehce se vlnící klidnou hladinu, odrážející jas a krásu bezstarostného slunného dne. Ty těžké a hutné mraky, jež se k vám valí, jsou zatím ještě daleko na obzoru.

 

„Tenebre Viventi“ s energií a řevem rotujícího brusného kotouče ztupí a ohladí veškeré smysly. Silně to brní, trhá ušní bubínky a nepříjemné vibrace takřka fyzicky vnímatelně prostupují celým tělem.

 

Italské horrory sedmdesátých a osmdesátých let zanechaly v horrorovém žánru nesmazatelnou stopu. Hudební složka Fulciho „Paura nella cittè dei morti viventi“ je jedním z nejzářivějších důkazů, že se tak stalo i po hudební stránce.

 

Seznam skladeb:

01) Introduzione, Paura, Liberazione 4:12

02) Fatti Misteriosi 2:53

03) Irrealtá di Suoni

04) Occhi di Brace 3:18

05) Verso l'Alba 1:52

06) Apoteosi del Mistero 3:58

07) Suoni Dissonanti 2:55

08) Paura Vivente 1:27

09) Paura e Liberazione 2:39

10) Tenebre Viventi 2:18

 

Hodnocení: 80%

Hororová hudba (zombie, gore, béčka, hnus, giallo)


Přidat komentář