Soundtrack: The Return of the Living Dead (1985)

70%
Rockový výběr doprovázející úchvatnou zombie komedii z osmdesátých let. Trocha rocku, trocha heavy metalu, trocha punku. Let's go!!!

Originální název snímku: The Return of the Living Dead

Label: Enigma Records

Počet skladeb: 10

Čas: 34 min.

Obal soundtracku k filmu The Return of the Living Dead.

Parta mladých punkerů a punkerek se rozhodne uspořádat večírek na hřbitově. Netuší, že takový zážitek opravdu nečekali. „The Return of the Living Dead“ je oddechová komediálně laděná osmdesátková zombie jízda. Nemalou měrou se na tom podílí i hudební doprovod, který tvoří výběr různých skladeb rockových kapel.

Poslechneme si trošku toho rock'n'rollu, nějaký ten heavy metal, převažuje však punkový a psychobilly duch osmdesátých let. Snad i proto, že tehdejší pohyb zombie (i v tomto filmu) ze všeho nejvíce připomíná pogo. A kde jinde uspořádat punkový večírek, než na místním hřbitově. Vždyť k nahé tancující punkerce se nejlépe hodí zašlé náhrobky.

Čeká nás tedy klasický rock'n'roll, při němž pařili již naši rodiče („Surfin' Dead“, „Take a Walk“). Ostrý heavy metalový nářez s klasickým nakřáplým zpěvem, údernými refrémy, onanujícím kytarovým sólem, říznými bicími, prostě vším, co očekáváte od tvrdé rockové pecky („Partytime“). Typicky osmdesátkový klávesami doprovázený rock („Love Under Will“). A spoustu punku s důraznou basovou linkou a výraznými kytarovými melodiemi („Nothing for You“), pitvořivým vokálem a kytarami jako cirkulárky na plný chod („Without a Face“).

 

The Damned nám dokáží, že heslo „punk's not dead“ snad tehdy ještě stále platilo, jejich punk-rockový flák „Dead Beat Dance“ je ostrý jako čerstvě postavené číro a úderný jako rána naleštěnou kanadou. Není třeba oživujícího plynu, tenhle song vaše mrtvé tělo rozpohybuje stejně dobře. Setřepte ze sebe prach z rakve, hlínu a tlející listí, rozkopejte vše okolo a zařvěte při imaginárním kytarovém punkovém sólu. I když je rock tvrdá muzika, rocková balada („Burn the Flames“) je jeho nedílnou součástí. Vždyť zasnít se, navzdory všem nebezpečenstvím, je tak uklidňující. Houpavé bicí, tesknivé kytary, atmosférické klávesy, sborové chorály a zpěvákem spíše vyprávěný, než zpívaný příběh. Silný útok na srdce.

 

Zapalte zapalovač a mávejte s ním nad hlavou, než vám ruku ukousne hladový zombie. Trocha elektronického pozadí v rocku, koketní ženský zpěv a ultrachytlavý refrém vytváří z „Tonight (We'll Make Love Until We Die)“ jednoznačnou hitovku a song číslo jedna celého soundtracku. Ten pak uzavírá silně atmosférická, lehce futuro elektro rocková instrumentálka „Trash's Theme“, přesně padnoucí k horrorovému duchu celého filmu. Rock vládne!

 

Seznam skladeb:

Surfin' Dead (The Cramps) (4:15)

Partytime (Zombie Version) (45 Grave) (2:45)

Nothing for You (T.S.O.L.) (2:26)

Without a Face (The Flesheaters) (3:15)

Burn the Flames (Roky Erickson) (6:03)

Dead Beat Dance (The Damned) (3:55)

Take a Walk (Tall Boys) (2:32)

Love Under Will (The Jet Black Berries) (2:58)

Tonight (We'll Make Love Until We Die) (SSQ) (3:38)

Trash's Theme (SSQ) (2:55)

 

Hodnocení: 70%

Hororová hudba (zombie)


Přidat komentář