Stranger Things: 1. sezóna

95%
Parádní seriálové zjevení.

Stranger Things: 1. sezóna

8 dílů, 2016

 

Tvůrce: Matt Duffer a Ross Duffer

Hlavní postavy:

Winona Ryder (Joyce Byers)

David Harbour (Jim Hopper)

Finn Wolfhard (Mike Wheeler)

Millie Bobby Brown (Eleven)

 

Seriál „Stranger Things“ pro mě přišel jako zjevení. Nějak šel trochu mimo mě, ale jakmile jsem si jeho existenci uvědomil, říkal jsem si, jak je možné, že jsem ho přehlížel. Dle mého názoru je to jedna z nejlepších hororových událostí za poslední roky, minimálně tedy v televizní tvorbě. Duffer Brothers se postarali o unikátní retro návrat, který dovede diváka vyděsit.

 Skvělá parta dětí.

Hned v prvním dílu je patrné, že v první řadě šlo o to, aby měl seriál skutečně hororový nádech. A on ho má. Jsou tady scény, za které by se nestyděl žádný filmový horor. Naopak, jsou tu scény, které mnohé horory ani nemají. Hned od začátku se buduje atmosféra, která je příjemně tíživá, ale ne tolik, aby byl seriál určen jen hororovým fanouškům. To je kompenzováno i sci-fi prvky, které se ve druhé sezóně místy mění skoro až ve fantasy.

 Pokusy na dětech...

První sezóna seriálu „Stranger Things“ ukazuje, že tvůrci milují Kinga a jeho temnou poetiku To, ale do toho ještě přidávají vlastní prvky, které souzní s osmdesátkovou stylizací. Jako kdyby právě to byla ta nejlepší doba pro horory, které jsou určeny masám. A ono jim to funguje. Ten retro styl není vůbec špatný, naopak, dává seriálu něco krásného navíc. To je ještě umocněno skvělým elektronickým soundtrackem.

 Nezaleknou se ničeho.

V první sezóně si všechno správně sedlo na svoje místo, ale je to především příběh a jeho postavy, které vás budou bavit. Každý charakter je propracovaný, i když některé jsou hodně otravné. Ale stejně si dětské hrdiny zamilujete. A Eleven je pro mě dokonalá jak v tom, jak je napsána, tak v tom jak je zahrána. Millie Bobby Brown je prostě úchvatná a díky ní je série ještě lepší.

 Propagační stránka je vizuálně úchvatná.

Poté, co jsem viděl plakát k seriálu, říkal jsem si, že tohle bude skvělé. Hodnocení mě v tom utvrdila. A první sezóna přesvědčila o tom, že tu máme něco výjimečného, i když to ve své podstatě není objevné. Skvělý retro styl, výborně vybraní herci, hlavně v dětských postavách, naprosto úchvatná hudba a hororové momenty, které vás dostanou. Nemohu se dočkat druhé sezóny, i když se trochu bojím, kam se to vyvine.

 

Hodnocení: 95 %

Vaše komentáře

Katka
Druhé série ST se není třeba bát, ze začátku se možná trochu pomaleji rozjíždí, ale o to lépe buduje atmosféru. Já ji shlédla najednou, protože se o toho nedá odejít, stejně jako od Kingových knih.
Katka 02.02.2018 10:59:28 Reagovat Přidat nový komentář
Hororové filmy (příšery, děti, mysteriózní)


Číst komentáře