The Belko Experiment (2016)

80%
James Gunn netočí pouze komiksové filmy, ale zůstává věrný i žánru, kde začínal. Alespoň scénářem.

The Belko Experiment

USA, Kolumbie, 2016, 89 minut

 

Režie: Greg McLean

Scénář: James Gunn

Hrají:

John Gallagher Jr. (Mike Milch)

Tony Goldwyn (Barry Norris)

Adria Arjona (Leandra Florez)

John C. McGinley (Wendell Dukes)

 

„The Belko Experiment“ není název, který by mě na první pohled zaujal. Pak jsem si ale všiml, kdo napsal scénář – James Gunn. Tohle je tvůrce, který mě zaujal už filmy, na kterých se podílel v době, kdy dělal pro studio Troma, získal si mě filmy Slimák a především „Super“, aby to všechno završil skvělou dvojicí filmů „Guardians of the Galaxy“. Ano, díky jeho jménu jsem se začal na film těšit.

 Šéfové si myslí, že jsou v poho.

Režie se chopil Greg McLean, který má za sebou především drsný „Wolf Creek“ a jeho pokračování. Dalo se tak hned na první pohled předpokládat, že „The Belko Experiment“ bude krvavá podívaná, která se nebude bránit tomu, aby zde krev stříkala v pořádných dávkách. A pokud si myslíte, že vás začátek trochu ukolébá, postupně těch krvavých brutalit bude dost.

 Jen malý ohníček.

Děj začíná celkem mírumilovně. Jsme v hlavním městě Kolumbie – Kolumbie se podílela na produkci filmu „The Belko Experiment“ – kde hned na začátku sledujeme zaměstnance, jak jdou do práce. Všichni pracují v místní pobočce Belko Industries. Na první pohled vypadá den naprosto normálně. Zaměstnanci se baví, vedoucí je prudí, prostě taková klasika, kterou zažijete každý den.

 Třeba přežije.

Následuje ale něco nečekaného. Nejprve to vypadá jako nějaké požární cvičení. Jenže místo toho, aby se všechny únikové východy otevřely, celá budova se zavře. Jako kdyby se blížily zombie. Nebojte, na nemrtvé nedojde. Smyslem je, aby všichni zaměstnanci zůstali uvnitř. Proč? To se neví. Ale někdo po nich asi střílí. Najednou dva padnou mrtví. Kdo po nich jde? Co se děje? Ano, asi to bude experiment, jak je podtrženo názvem.

 Že by i láska?

James Gunn potvrdil, že má hodně černý smysl pro humor. Greg McLean pak byl skvělou volbou v tom, že dokázal být přesně tak přehnaně krvavý, jak bylo v některých scénách potřeba. Je to už tak absurdní, že se prostě musíte smát. Samozřejmě pokud vám podobně přitažená podívaná sedí. Za mě skvělé. „The Belko Experiment“ má i určitou sociální hloubku, kdy zaměstnanci i v reálu mnohdy netuší, co s nimi vlastně zaměstnavatel udělá. Jen to většinou není tak masakrální.

 

Hodnocení: 80 %

Hororové filmy (mučení, survival, vrazi)


Přidat komentář