The Iceman (2012)

65%
Film natočený podle životních osudů skutečné postavy - Richarda Kuklinského, nájemného vraha.

The Iceman

USA, 2012, 105 minut

 

Režie: Ariel Vromen

Scénář: Morgan Land a Ariel Vromen podle knihy Anthonyho Bruna a dokumentu Jima Thebauta

Hrají:

Michael Shannon (Richard Kuklinski)

Winona Ryder (Deborah Pellicotti)

Chris Evans (Mr. Freezy)

Ray Liotta (Roy Demeo)

 

Sérioví vrazí nebo nájemní zabijáci, to jsou postavy, které jsou, i přes svou děsivou podstatu, do jisté míry fascinující. Proč jinak by byl hvězdou Mlčení jehňátek Anthony Hopkins? Vrahové jsou prostě postavy, které jsou zajímavé a točí se o nich dobré filmy, stejně jako se o nich píší i dobré knihy. Myslel jsem si, když jsem viděl trailer, že snímek „The Iceman“ by mohl být jedním z těch snímků, které jsou dobré a kvalitní. A pokud ne jako celek, tak jsem se minimálně těšil na Michaela Shannona v hlavní roli.

Docela drsňák.

Shannon hraje Richarda Kuklinského, postavu, kterou si celkem snadno můžete vygooglit. Jedná se o skutečného člověka, který žil a který se „proslavil“ jako nájemný vrah. Jeho postava je zajímavá v tom, že byl nájemným vrahem poměrně dlouhou dobu (zhruba dvacet let), ale nikdo to o něm nevěděl, dokud se to neprovalilo. Tedy nikdo... Samozřejmě, že to věděli jeho šéfové, zákazníci a známí z branže, ale jeho rodina, jeho přátelé, pro ně pro všechny byl milujícím otcem, který možná jen sem tam trochu vybouchnul.

Trochu jiný účes.

My ve snímku „The Iceman“ sledujeme jeho kriminální dráhu, takže se celkem snadno nabízí srovnání se snímkem „Veřejný nepřítel č. 1“. Jednotlivé epizody jsou vyprávěny také skokově, ale nějak jsem měl pocit, že v případě „The Iceman“ byly i tyhle skoky trochu plynulejší. Mimochodem, když pořád zmiňuji název snímku, tak „The Iceman“ nebo také „The Polack“ byla Kuklinského přezdívka. Opravdu je to ledový muž, protože při vraždách je naprosto bezcitný, neštítí se ničeho.

A zase nový look.

Michael Shannon je ozdobou filmu, protože do role nájemného vraha se vžil naprosto dokonale a jen potvrdil, jak velkým a schopným hercem v současné době je. A není to jen proto, že zvládnul zahrát i Zoda v „Muži z oceli“. Jeho rejstřík je neskutečně široký a v Kuklinském ukázal, jak dokáže být přesvědčivý. Je to přesně ten nájemný vrah, jakého si dokážete představit ve spojení s pojmem šílenec. V hlavě to nemá úplně v pořádku a to vede k tomu, že se nestává ikonickou postavou, ale trochu zapadá do průměru.

Kam ten chlap na ty účesy chodí?

„The Iceman“ se tak stává trochu klasickým snímkem ve svém žánru a postavu nájemného vraha vykresluje jako bestii, s kterou se nedá nijak soucítit. Je to prostě zlý člověk, a tak to musí zůstat. Samozřejmě, s tím člověkem se nedá sympatizovat, ale opravdu byl tak zlý, když dokázal žít celkem spokojený život a vychovat dvě děti? Tohle je zajímavá ambivalence, na kterou není moc kladen důraz, což je škoda.

 

Hodnocení: 65 %

Hororové filmy (vrazi)


Přidat komentář