The Invoking 2 (2015)

20%
Povídkových hororových filmů je v poslední době hodně. Těch dobrých méně.

The Invoking 2

USA, 2015, 83 minut

 

Režie: Jamie Root, Jamie DeWolf, Jay Holben, Corey Norman, Adam O'Brien a Patrick Rea

Scénář: Jesse Baget, Trevor Botkin, Jamie DeWolf, Jay Holben, Julien Maisonneuve, Matt Medisch, Corey Norman, Haley Norman, Adam O'Brien, Patrick Rea, Jamie Root a Dave Shepherd

Hrají:

Asher Kennedy

Iara Mandyn

Will Urbina

Will McMichael

 

Hororové povídky jsou docela vděčné, a to myslím jak v literatuře, tak i v případě filmové tvorby. Je to dáno tím, že je jednodušší vytvořit něco kratšího a následně je o něco jednodušší to někde prezentovat, případně nacpat do nějakého většího celku. Pro neznámé autory to pak může být zajímavý způsob, jak na sebe v rámci žánru upozornit a také se trochu porovnat s obdobnou konkurencí.

 Zlej ksicht.

Snímek Sader Ridge, který je také někdy publikován jako „The Invoking“, nebyl povídkovým filmem, ale klasickým celovečerním hororem. Bohužel celkem špatným. O to více mě překvapilo, že něco, co si říká „The Invoking 2“ je hororem povídkovým. Ale asi nejde ani moc o návaznost, spíš jen o to, že v obou případech jsou popisovány paranormální události.

 Vidím město veliké...

Ve filmu „The Invoking 2“ je celkem šest povídek, které na sebe nijak nutně nenavazují. Není zde ani nějaký rámcový příběh, který by je skutečně spojoval. To, co je spojuje, je téma. Hned na začátku je uvedeno, že za rok se odehraje spousta nevysvětlitelných událostí. Většina jich nevysvětlená zůstane. Některé dokonce ani nejsou hlášeny, ale snímek „The Invoking 2“ vám právě tyhle nejděsivější nehlášené chce prezentovat.

 Když máte zácpu.

I když je to směska celkem šesti filmů, budete mít pocit, že se díváte vlastně jen na něco, co jen trochu variuje. Jejich rozdílnost je v tom, kde se odehrávají, ale jinak máte pocit, že to je všechno na jedno brdo. Je to dáno tím, že se zde hraje hlavně na tmu, na stíny, ale na příběh jako takový už ne. Ta témata jsou docela vyčpělá. Divná stopařka, sanatorium, sama doma, vrah na útěku, chata v lesích, maskovaný vrah. Ani jedno téma není podáno nějak originálně, nic ve vás nevyvolá skutečný strach.

 Bubliny vždy něco skrývají.

„The Invoking 2“ je povídkovým filmem, kde skupina lidí ukázala, že by možná byli schopni natáčet horory, ale je otázkou, jestli se jim v budoucnu podaří přijít s něčím větším. Ani jeden film v téhle antologii mě nepřesvědčil o tom, že v nich je hororová budoucnost, která by byla světlá a která by měla někdy zrodit něco skutečně velkého nebo skutečně děsivého. Pro mě hodně podprůměrné.

 

Hodnocení: 20 %

Hororové filmy (duchové, vrazi)


Přidat komentář