Through Eyes of the Dead (1999)

70%
Některé skupiny zasvětily svou tvorbu lásce, jiné hororu. Jako třeba death metalová kapela Necrophagia z Ohia, která si ke svým písním točí zajímavé hororové příběhy.

Through Eyes of the Dead

USA, 1999, 29 minut

 

Režie: Jim Van Bebber

Scénář: Jim Van Bebber

Hrají:

Killjoy

Anton Crowley

Barbara Wilson

Wayne Fabra

 

Kapelu Necrophagia založil v roce 1983 zpěvák Frank Pucci, vystupující pod pseudonymem Killjoy. Již od počátků se charakterizovala tvrdým death metalovým zvukem a zálibou v hororech. Necrophagia patří k průkopníkům amerického death metalu, první deska jim vyšla několik měsíců před "Scream Bloody Gore" jejich souputníků Death. Kapelou za celou dobu existence prošlo několik členů a členek, stěžejní páteří však zůstává zpěvák Killjoy. Několikrát došlo k takřka kompletní změně sestavy. Jistou dobu v kapele hrál na kytaru zpěvák Pantery Phil Anselmo (pod pseudonymem Anton Crowley). A právě v tomto období vznikl „Through Eyes of the Dead“ Jima Van Bebbera. Natočen byl již v roce 1999, široké veřejnosti byl představen o tři roky později.

Plakát k filmu.

Video obsahuje pětici krátkých příběhů tvořících v podstatě příběhové videoklipy ke skladbám Necrophagie, proložené rozhovory se členy kapely o hororech, prostřihy z hororových filmů, plakátů apod. Video uvádí a uzavírá svérázná postavička.

V příbězích, plných gore, násilí, nechutností a jiných klasických hororových propriet, si zahráli samotní členové kapely, jednotlivé filmy jsou také prostříhány záběry na hrající kapelu.

V prvním příběhu sledujeme bubeníka kapely v roli klasického vidláckého sadistického psychopata, který zkříží cestu mladému zamilovanému páru. Přímočarý úvod do celého videa, jeho žánrové obliby a zaměření. Brutalita, gore, krev, erotika a hnus v plné parádě a bez servítek. Psychouš zde například masturbuje nad mrtvolou mladé dívky.

Trocha mučení.

Druhá skladba doprovází příběh sadistického kanibala, který v kleci drží nahou dívku a krmí ji kusy mrtvých lidí.

Třetí skladba nás zavede na hřbitov, k setkání mladého alkoholika a mladistvé feťačky. Jejich setkání však překazí mrtvola vylezlá z hrobu. Surrealisticky úlet, odpovídající stavu obou intoxikovaných mladých hrdinů.

Jeden divný zjev.

Na hřbitově zůstaneme i u čtvrté skladby. Tentokrát nás jím však provede jeptiška, stižená podivnými sny a představami (nebo snad jde dokonce o reálné vzpomínky?) plnými satanských orgií, zvrhlých obřadů a démonických bytostí. Vizuálně velmi povedená a nápaditá záležitost.

Pátou skladbu tentokrát kapela nedoprovodila vlastním videem, ale sestřihem scén z hororového klenotu Lucia Fulciho „…E tu vivrai nel terrore! L'aldilà“. Snad proto na duchu ani kvalitě nic ubírajícího.

A jeden pěkný výstřih.

„Through Eyes of the Dead“ je fanouškovskou poctou žánru i vlastním příspěvkem k němu. Příběhy si libují v atmosféře i brutalitě, doprovází je nekompromisní hudba kapely. Ač jde svým způsobem o epizodickou záležitost, celé to drží hezky pohromadě a vytváří koncepčně jednolitý celek. Na v podstatě poloamatérskou produkci jde v mnoha ohledech (obzvláště žánrových) o velmi slušnou práci, hlavně co se týče atmosféry, erotiky a speciálních efektů. Video tak rozhodně zaujme a má co říci i těm, kteří si nelibují v tomto hudebním stylu. Hudba se zde stává jen doprovodem, obsahově video žije vlastním hodnotným životem.

Hororové filmy


Přidat komentář