Total Recall (1990)

70%
Originál je prostě originál a v případě snímku "Total Recall" to platí dvojnásob. Remake z roku 2012 mu nesahá po kotníky.

 

Total Recall

Total Recall

USA, 1990, 113 minut

 

Režie: Paul Verhoeven

Scénář: Ronald Shusett, Dan O'Bannon, Jon Povill a Gary Goldman podle příběhu Philipa K. Dicka

Hrají:

Arnold Schwarzenegger (Douglas Quaid / Hauser)

Rachel Ticotin (Melina)

Sharon Stone (Lori)

Michael Ironside (Richter)

 

Arnold Schwarzenegger má na svém kontě pěkných pár zářezů, čímž myslím filmy, které rozhodně stojí za to. Nikdo by nepochyboval o tom, že mezi klasiku se řadí filmy jako „Terminátor“ nebo „Predátor“, pro mnohé fanoušky je jedinečnou srdcovkou „Komando“. Mezi ty lepší filmy se pak určitě řadí i snímek „Total Recall“, který se Schwarzeneggerem natočil zvláštní režisér Paul Verhoeven. Je to ten, co o dva roky později přiměl Sharon Stone roztáhnout nohy a nechat milióny chlapů přemýšlet o tom, jestli viděli to, co si myslí, že viděli.

Takhle to teprve začíná.

Ale ještě před filmem „Základní instinkt“ a před tím, než se Paul Verhoeven rozhodl, že si zničí kariéru filmy jako „Showgirls“ a Muž bez stínu, které nedopadly dobře jak u kritiky, tak u diváků, nebo snímkem „Hvězdná pěchota“, který nevynesl tolik, kolik by měl, natočil Paul Verhoeven snímek, který se řadí ve sci-fi k tomu nejlepšímu a nejzajímavějšímu, co kdy bylo natočeno.

Velmi známá a oblíbená scéna.

Philip K. Dick byl neskutečný sci-fi vizionář, který napsal velké množství povídek. Vedle toho také často pořádal drogové dýchánky a myslím, že spousta lidí věří, že velkou část své tvorby napsal pod vlivem drog. To nic nemění na tom, že jeho vědecko-fantastické fikce jsou skvělými příběhy, které jsou určeny lidské imaginaci a lidské mysli, která je ochotná debatovat o tom, jaké je postavení člověka ve společnosti, případně jaké je postavení náboženství v současném světě nebo v blízké budoucnosti. Dick není snadný na čtení, ale pokud se do něj ponoříte, objevíte v něm neskutečné hlubiny. Škoda, že zemřel poměrně mladý.

Mutant, který v nové verzi filmu chybí.

To, co vytvořil Verhoeven a jeho tým, to není úplně klasický Dick, ale jakému režisérovi se podařilo Dicka převést do filmové podoby tak, aby se zachovala filosofická atmosféra jeho povídek? Nejblíže se patrně dostal Ridley Scott s adaptací povídky „Do Androids Dream About Electric Sheep?“, kterou nazval „Blade Runner“. Svou podstatou je to skutečně nejblíže Dickovi. Verhoevenův film je přece jen akčnější, což Arnoldovi sluší, ale přesto jsou zde některé momenty, které se staly doslova pokladem sci-fi. Jako první mě napadne Arnoldovo přestrojení za silnější ženu. Jeho odhalení a následné „rozebrání“ podoby je skutečně už legendární.

Ani Arnold není odolný, když mu chybí kyslík.

„Total Recall“ je film, který si hodně hraje s vizuální stránkou a se světem na Marsu. Některé postavy vám ještě dlouho utkví v paměti, ať už je to prostitutka se třemi prsy, vůdce povstalců Kuato anebo další mutanti. Čím se film ještě vyznačuje, to je výborná triková stránka. Když Arnoldovi vylézají oči z důlků, je to prostě paráda. Vypadá to hodně dobře, hodně reálně. Nemluvě pak o dalších tricích, které jsou spojené se střílením, vybuchováním, atd. Po stránce vizuální se „Total Recall“ rozhodně povedl, navíc se podařilo přenést do filmu i zajímavou myšlenku navrácení vzpomínek a efekt, jaký to může na člověka mít. Verhoeven dle mého natočil sci-fi, za které se vůbec nemusí stydět. Co na to remake?

 

Hodnocení: 70%

Hororové filmy (příšery, béčka, hnus, vrazi)

Recenzovaný titul můžete objednat online na DVD.
DVD


Přidat komentář