Upíři Hollywoodu

70%
Když se spojí dva autoři z nichž jeden má z daného prostředí vlastní zkušenosti a poskytne spoustu zajímavých detailů, může vzniknout neméně zajímavý příběh.

Adriene Barbeau, Michael Scott: Upíři u Hollywoodu

Vampyres of Hollywood

Albatros plus, 2008, 334 stran

 

V Hollywoodu kdosi brutálním způsobem vraždí herce a herečky. Později se k obětem začnou řadit i lidé z dalších filmařských profesí. Brutalita jejich mordů však stoupá a nabírá až neskutečných proporcí. Oběti však mají jedno společné, spolupracovali s jedním filmovým studiem nebo se znali s jeho majitelkou, producentkou Ovsannou Moore. Ta je půl tisíciletí starou upírkou. Vyšetřováním je pověřen detektiv Peter King, která má s filmařstvím jisté zkušenosti. Smyčka kolem Ovsany se začíná stahovat a ona má jen pár dní dokázat na to, zachránit svou pověst a letité tajemství svého původu.

„Upíři z Hollywoodu“ jsou vskutku hollywoodský příběh. Rychlý, svižný, svým způsobem povrchní, jednoduchý, přímočarý, okázale béčkový, lehce bulvární, prostý, místy okázale načančaný. Prostě Hollyvood každým coulem. A to nejen proto, že se odehrává prakticky přímo v jeho srdce, ale i proto, že se na jeho tvorbě autorsky podílela i hvězda několika nejen béčkových hororových filmů Adrienne Barbeau („Mlha“, „Msta přichází z močálu“, Creepshow“, její hlas zaslechnete v Carpenterově „Věci“ nebo v „Tales of the Halloween“). Takže zajímavé detaily a informace hned z první ruky. A to v podobně laděném příběhu udělá ohledně prostředí hodně (Jsem přesvědčená, že to budou právě sběratelé, shromažďovatelé pomíjivých nesmyslů, kteří jednou způsobí definitivní konec upírů.“)

Upíři z Hollywoodu

Příběh je okázale béčkový, na víc si rozhodně nehraje, což je jen k dobru věci. I proto si může hravě brát hned z několika profláklých až tuctových soudků nejednou plnými hrstmi. A přesto to udržet v příjemné rovině. „Upíři z Hollywoodu“, jak již samotný název napovídá, je upírský příběh, v krimi thrillerovém podání s notnou dávkou hororové atmosféry a omáčky.

Příběh má cosi z klasických krimi, trochu z „Bladea“, „Nekroskopa“ nebo „Underworldu“ (upírské rody, vzájemně lehce nevraživé, upíři prorostlí naší běžnou realitou), ale není to žádná bezduchá kopie. Na několika základních žánrových prvcích vytváří a zpracovává vlastní upírskou mytologii (velmi zajímavě působí „odhalení“ ohledně Jacka Rozparovače, nechybí, až se chce napsat samozřejmě, bájná Lilith a dočkáme se i lehce komického zapojené mnoha slavných jmen – tedy jestliže jsme díky Hollywoodu zjistili, že byl Michael Jackson mimozemšťanem, tady o spoustě jmen zjistíte, že jsou to upíři).

Ten román ničím vyloženě nepřekvapí, ale poskytne příjemnou oddychovou četbu. Zaujme střídavým ich forma vyprávěním dvou hlavních postav i tím, že skončí v pravý čas a nezatáhne čtenáře do šedi a nudy tzv. „po“ scén jen utvrzujících zřejmé očividné.

„Upírům z Hollywoodu“ notně ubírá absence užší a detailnější korektury, a to jak původního textu, tak českého překladu. V příběhu se několikrát po sobě, prakticky v doslovném znění, opakuje hned několik informací. Co se pak týče překladu, ona k tomu ich forma hodně směřuje a svádí, ale zdejší přemíra „jsem“ je opravdu do očí bijící až ubíjející.

I přesto však jsou „Upíři z Hollywoodu“ příjemnou četbou.

 

Hororové knihy (upíři, příšery, béčka, mysteriózní)


Přidat komentář