Životní síla (1985)

40%
Tobe Hooper si natočil film, který se v závěru mění v šílenost, u které člověk neví, jestli je to sci-fi, fantasy nebo jen nějaká šílená parodie.

 

Životní síla

Lifeforce

Velká Británie, 1985, 116 minut

 

Režie: Tobe Hooper

Scénář: Dan O'Bannon, Don Jakoby, Michael Armstrong a Olaf Pooley podle románu Colina Wilsona

Hrají:

 

Steve Railsback (Tom Carlsen)

Peter Firth (Colin Caine)

Mathilda May (Dívka z vesmíru)

Patrick Stewart (Dr. Armstrong)

 

Tobe Hooper se stal známým a uznávaným díky svému geniálně jednoduchému a krásně děsivému filmu „Texaský masakr motorovou pilou“, což je jeden ze základních kamenů slasher žánru, který udal směr desítkám, možná stovkám dalších filmů. Vždyť kolik hororů se od té doby odehrává někde ve vidlákově? Ale Hooper, to není pouze „Texaský masakr motorovou pilou“, to jsou i další filmy. Třeba takový Poltergeist, který je ale víc Spielbergovým filmem. Tobe Hooper se dostal i k vlastním filmům. Jedním z nich je snímek „Životní síla“.

Doktore, chci si jenom pokecat.

Jedním ze scénáristů, kteří napsali „Životní sílu“, je i Dan OBannon, který se podílel na scénáři filmu „Vetřelec“. S takovým scénářem se dá jistě něco dělat. Ale není vhodné soudit podle jména. „Životní síla“ je zajímavým gulášem různých filmů. Nejdříve se objevujeme ve vesmíru, skoro to vypadá, že chceme zachránit Ripley. Pravda je trochu někde jinde. Vesmírná loď Churchill narazila na obrovský objekt, který se rozhodla prozkoumat. Artefakt neskutečných rozměrů, možná mimozemské vesmírné plavidlo, v sobě skrývá tajemství – netopýří stvoření a tři živé, zakonzervované lidi. Ne, ani teď nenarazíme na Ripley.

No, s touhle by si doktor určitě pokecal raději.

Přeskakujeme do blízké budoucnosti, kde je vyslána záchranná mise, která má za úkol zjistit, co se stalo s Churchillem. Snímek nadále připomíná „Vetřelce“, ale čeká nás obrat. Do děje vstupuje žena, celá nahá, která na sebe upoutává pozornost. A také život. Je něco jako upírka, ale ne upírka, která saje krev, ale taková, která z vás vysává životní sílu. Ano, odtud pravděpodobně název sci-fi hororu. Lidé ženě podléhají, jsou jí ovládáni a myslím, že tohle je hlavní pozitivum filmu. Snaha ukázat, jaké to je, když jsme ovládáni, jak se chováme a co jsme schopni udělat. Jinak je to prostě jenom přeplácaný snímek, který se snažil dát dohromady až moc prvků.

Dokonalé propojení.

Vysávání životní síly dokonale připomíná efekty z Hooperova předchozího filmu Poltergeist, v průběhu se „Životní síla“ mění na něco, co neskutečně evokuje horory z 50. let, okamžitě mě napadla Invaze lupičů těl. To ještě není všechno. Těsně před koncem se totiž mění žánr na zombie horor, jenže nikterak Romerova ražení, ale spíše ve stylu horší italské školy se špatnými efekty. Do toho ještě padají nějaká ta moudra a je nám prezentována nějaká ta filosofie.

Cože? Říkal jsem jenom si pokecat?

Neskutečné věci se pak dějí na plátně v úplném závěru, erotika se kloubí s fantaskními prvky, sci-fi se spojuje s monster hororem, vše korunuje špatné herectví a nějaká ta pointa, která z „Životní síly“ udělala hodně špatný film. Tobe Hooper rozhodně neprokázal, že je režisérem, který umí natáčet jen skvělé filmy, spíše potvrdil, že svůj „Texaský masakr motorovou pilou“ hned tak nepřekoná. A co to sakra mělo být s tím mečem? To už byla poslední věc, která tam chyběla?

 

Hodnocení: 40%

Hororové filmy (béčka, vědci, mimozemšťani, komedie)


Přidat komentář