Halloweenská noc (2007)

60%
Halloween je svátek, který je spojen se smrtí a tedy i s hororem. Mnohé filmy z toho těžily, ten nejznámější je asi Carpenterův horor, který nese stejné jméno jako tento americký svátek.

 

Halloweenská noc

Trick r Treat

USA, 2007, 82 minut

 

Režie: Michael Dougherty

Scénář: Michael Dougherty

Hrají:

Dylan Baker (Steven)

Rochelle Aytes (Maria)

Quinn Lord (Sam)

Lauren Lee Smith (Danielle)

 

Film je docela milým překvapením. Člověk by na první pohled čekal skoro klasický slasher ve stylu „Halloweenu“, ale je fakt, že tohle tu už bylo a poměrně dobře. A několikrát. A tak se „Halloweenská noc“ nevydává po stejných stopách, ale pěkně si vytváří svůj svět kolem předvečeru svátku všech svatých. Začátek se skutečně tváří jako plnohodnotný slasher, ale jakmile se dostaneme k úvodním titulkům, zjistíme, že ono to všechno bude trochu jinak. Hlavně proto, že film se vůbec nebere vážně, ale místo toho se skutečně snaží pobavit, i když také děsit se mu v některých momentech daří. A to docela obstojně.

 

Postava, která film uváděla i do kin.

„Halloweenská noc“ se vyznačuje především tím, že je nápaditá. Ne, že by příběh byl přímo dokonale originální, ale spíš jde o to, že jednotlivé zvraty, jednotlivé možnosti, kterými se mohl příběh vydat, jsou spojovány takovým způsobem, a skutečně neotřele, že i nedostatek invence po příběhové stránce dělá z filmu dostatečně zajímavé dílo, které klišé převrací na hlavu a činí to s nadhledem skutečně bizarním. „Halloweenská noc“ je tak skvělou hříčkou, kterou si mohou užít jak fanoušci klasického hororu, tak i fanoušci hororových komedií.

 

Nejen sovy, ale i princezny nejsou tím, čím se zdají.

Jak jsem již říkal, začátek je slasherový, ale komiksově laděné titulky nám ukazují, že se posouváme jinam. Ale ne zas tak moc. Po titulcích následuje cosi, co by klidně mohlo být vystřiženo z nějakého dílu „Vřískotu“. Nic převratného, nic nového, ale to se na scénu už dostává Steven, který boubelatým chlapcům nabízí hodně nezdravé cukroví, ale sám si tak tropí problémy, které má s pohřbíváním těla. A to už na něj čeká synek, aby se společně mohli pobavit nad uřezanou hlavou. Tady snímek prostě a jednoduše přechází k černé komedii, aby se následně změnil v duchařskou historku anebo ještě dále v „Červenou Karkulku“ obrácenou naruby.

 

Halloween, krásný to svátek.

„Halloweenská noc“ je vlastně povídkovým filmem, kde na sebe jednotlivé příběhy krásně navazují, takže má divák pocit, že vlastně sleduje jeden příběh, který je pouze zabíraný z jiného pohledu, v rámci jiné postavy. Nejpatrnější je to pak na Stevenovi a na panu Kreegovi, kterého ztvárnil pro mě k nepoznání Brian Cox (např. Noční let nebo Zodiac), kdy jejich povídky se dokonce prolínají a jednu scénu sledujeme dvakrát, pokaždé natáčenou s jiného dvorku. Jednotlivé povídky tak nejsou spojeny pouze námětem, jako tomu většinou bývá, nebo postavou, ale jsou mnohem konzistentnější.

 

Kam asi ten autobus pojede?

Komika je s hrůzou prostřídávána velmi dobře, jen i když je to všechno tak pěkně propojeno, je to film, který nezanechá dechberoucí zážitek, ale pobaví právě tak jednou, když se na něj podíváte. Je to hlavně tím, že i když je pojetí zajímavé, nesledujeme nic jiného, než rozsáhlejší díl seriálu. Ale tohle je film, který se k Halloweenu hodí. Vlastně by klidně mohla vzniknout i taková tradice, že o každém Halloweenu bude uveden podobný film. Pobaví, neurazí, a takový by měl být.

 

Hodnocení: 60%

Hororové filmy (duchové, děti)

Recenzovaný titul můžete objednat online na DVD.
DVD


Přidat komentář