Monstrum z hlubin (2013)

20%
Céčková Godzilla a dvoudéčkové umělé kozy v Karibiku.

Monstrum z hlubin

Poseidon Rex

USA, 2013, 76 minut

 

Režie: Mark L. Lester

Scénář: Rafael Jordan

Hrají:

Brian Krause (Jackson Slate)

Anne McDaniels (Sarah)

Steven Helmkamp (Rod)

Candice Nunes (Jane)

 

Kdesi v Karibiku. Slate se zapletl s místní černošskou mafií a peníze jim hodlá spaltit tím, že najde starý indiánský zlatý poklad, který se potopil i s Cortézovou lodí. Když se pokusí vrak vyhodit do vzduchu, mafiány napadne obrovský prehistorický vodní ještěr. Slata v bezvědomí objeví mladý páreček, který na místo přijede kvůli potápění. K nim se, kromě majitele výletní lodi, přidá ještě mořská bioložka. Hledání pokladu a boj s prehistorickým ještěrem může začít. Na schopnou a neohroženou US armádu si musíte ještě pár minut počkat.

Mostrum z hlubin

Takový krásný a honosný originální název to má, a Češi to, samozřejmě, zase do… klišovitě nezáživným názvem. To i Slováci to pochopili.

Ach, škoda, že už nefungují videopůjčovny. Protože na spodních příčkách hororových polic by se tohle vyjímalo úplně nádherně. A vy byste kolem toho chodili, pokaždé ten obal vzali do ruky, sjeli očima po nehezké platinové blondýně s prsními vycpávkami velikosti dětských bowlingových koulí (stereotypy stranou, i takhle přeci mohou vypadat mořské bioložky) a zase byste ten obal zastrčili zpátky rozhodnuti, že si film nakonec půjčíte až příště. A příště by se to opakovalo úplně stejně. Až byste si film nakonec pustili až po mnoha letech. A zjistili, že vaše rozhodnutí byla správná.

S hrudí hrdě vypjatou zachráníme svět

Přesně takhle jednoduché, levné až hloupé „Mostrum z hlubin“ je. Ubije vás levnými digitálními triky. Obávané prehistorické monstrum vypadá, jako z dětské omalovánky o hodných a roztomilých dinosaurech. Vůbec neodpovídá přesvědčení bioložky, že je hrozivější než Tyrannosaurus Rex. Ostatně, přesně takhle, tedy v animované verzi, jen se zdobnějším ocasem, monstrum vypadá, a Tyrannosarua si přeci nedokážete představit jako veskrze vodního živočicha, který plave ve vodě, ne? Záblesky střílejících zbraní, to už je snad na delší diplomovou práci. Nebo na dvě setření slz smíchu kapesníkem. Srazí k zemi nelogičnostmi, do očí bijící zkratkovitostí a obrovskými oslími můstky. A nakonec dorazí opravdu bolestivě znějícími dialogy.

Ten film vlastně napohled zaujme jen třemi věcmi. Režíroval ho Mark L. Lester, jehož jméno zavibrovalo filmovým světem akčními filmy jako „Komando“ a „Zúčtování v Malém Tokiu“, v hororovém žánru pak až ikonickou béčkárnou „Třída roku 1984“ a jejím pokračováním „Exterminátor“ či slabou kingovkou „Ohnivé oči“, aby se nakonec propadl až k takovým spektáklům jako Pterodaktyl nebo právě „Monstrum z hlubin“. Dalším lákacím jménem, obvzláště v hororovém žánru, je představitel hlavní role Brian Krause (na filmu se podílející i jako producent), který na sebe ukázal hlavně v Garrisově kingovce „Sleepwalkers“, ale objevil se i v povedeném hororu „Vraždící loutka“ a se Slovenkou Barbarou Nedeljákovou si zahrál v „Ashes“. No a třetí věcí je pihovatá vojanda. Na tu si ale divák musí počkat celé dvě třetiny filmu.

Roztomilá miminka nesmí chybět

Tohle je prostě špatné, tak špatné, že dobré by to mohlo být jen za úzce vymezených podmínek, obsahujících hodně únavy, ještě více alkoholu a v nejlepším případě vagón hulení.

Občas si říkám, do jakých filmových slátanin je někdo ochoten narvat prachy ale na vydání dobrých knih se peníze nenajdou. A mnohdy by to jistě stálo méně, než natočit něco takového. Docela mě pobavilo přiřazení k filmu i žánru komedie na některých databázích. Jako ono to nakonec zábavné je a člověk se u toho nasměje dost, nemyslím si však, že by to bylo záměrem tvůrců. Na to se film tváří až přehnaně vážně.

Hororové filmy (příšery, béčka, survival, zvířata)


Přidat komentář