Návrat do Silent Hill 3D

35%
Film "Silent Hill" zanechal mnoho otazníků, očividně jen proto, aby přišel druhý film, který nám všechno polopaticky vysvětlí, navíc se snahou o look podobný filmu "Hellraiser".

 

Návrat do Silent Hill 3D

Silent Hill: Revelation 3D

Francie, USA, Kanada, 2012, 95 minut

 

Režie: Michael J. Bassett

Scénář: Michael J. Bassett

Hrají:

Adelaide Clemens (Heather / Alessa)

Kit Harington (Vincent)

Carrie-Anne Moss (Claudia Wolf)

Sean Bean (Harry)

 

Musím říct, že mě docela překvapilo, ještě před tím, než jsem na snímek šel, že na IMDb bylo neskutečně rozdílné hodnocení diváků a kritiků. Uživatelé stránek, kterých bylo nedlouho po premiéře asi 7 000, dali filmu průměrné hodnocení 61 %. Kritici, kterých bylo 13, se v průměru dostali na 15 %. To je neskutečný rozdíl a já si říkám, jestli těm kritikům náhodou nehráblo. Paranormal Activity 4 hodnotí 40% a takový Dream House, který je podle mého skutečně průšvih, tomu dávají 35 %. Ale „Návrat do Silent Hill 3D“ jen 15 %. Ne, tohle je prostě špatně.

Prostě krasavec.

Nebudu tvrdit, že „Silent Hill“, ten první film, je super boží, ale rozhodně je to snímek, který má skvělou atmosféru. Pravda, pokračování se mu nemůže ani omylem vyrovnat, protože se jedná o jednoznačně horší film, který nepřináší nic nového a prostě staví na poměrně divném filmu, který byl dle mého neuspokojivý. „Návrat do Silent Hill 3D“ se snaží první film vysvětlit, snad aby konečně dal rozhřešení všem těm, co ho nepochopili. V první půli jsme tedy svědky toho, jak se všechny nejasnosti z prvního filmu vyjasní a vše začne dávat smysl. Scénáristicky bohužel nezvládnuté a původní příběh, který nebyl žádný zázrak, se pohřbívá ještě hlouběji.

Hrdinka nám trochu zestárla a změnila barvu vlasů.

Jenže. „Návrat do Silent Hill 3D“ má další problémy, na kterých tak trochu umírá. Jeden z problémů je v tom, že se vytratila atmosféra. Těšil jsem se na to – i díky filmu Sinister, který měl premiéru také nedávno a na kterém jsem v kině byl jen šest dní před hororem „Návrat do Silent Hill 3D“, – že půjde o podobně děsivou podívanou se skvělou atmosférou. Když ve filmu „Silent Hill“ zazněla siréna, doslova jsem se krčil. Nic takového ve mně pokračování nevzbudilo. Těch skutečně atmosférických prvků je zde strašně málo. Vzhledem k tomu, že jsem na film vzal i svou přítelkyni, bál jsem se, aby nebyla moc vyděšená. Ona nakonec tolik nebyla a to je pro mě dost dostatečný identifikátor pro strašidelný neúspěch filmu.

Trinity jsem ani nepoznal...

Nebyla to však pouze moje přítelkyně, která se nebála. Platilo to i pro zbytek osazenstva v kině. Sešlo se něco málo přes dvacet lidí, možná i třicet se nás sešlo. Velmi příjemné pro distributory, ale bohužel s tím, že se ten potřebný zážitek nedostavil. Pro diváka určitě ne. V jednu chvíli se zdá, že půjde o pořádný gore film, pak je tam zase naděje pro atmosférický horor, ale nakonec jsou vše pouze náznaky. Není to dobré, prostě to není dobré, místy je to až příliš levné, ale na druhou stranu si pořád říkám, že to zas takový strašný paskvil není a že si to minimálně těch 30 % zaslouží.

Matka Alessy má jen vysvětlující štěk.

Herecky není film obsazen špatně, příjemné jsou role takových herců, jako jsou Sean Bean, jeden z mála herců, kteří se vrátili z jedničky, Malcolm McDowell nebo Carrie-Anne Moss. Nikdo z nich nemá velkou roli, ale přítomnost zajímavých herců potěší. Alespoň částečně to vynahradí scénáristické nedostatky a nedostatky z hlediska 3D. Vzhledem k tomu, že je snímek promítán pouze ve 3D, dalo by se očekávat, že to bude o hodně lepší. Je zde pár momentů, kdy zuby nebo ostří míří rovnou na diváka, skvělý je film, když padá popel, ale to je vše, co 3D předvedlo. Trochu drahé na to, že divák pravděpodobně o mnoho víc než ve 2D verzi nedostane. „Návrat do Silent Hill 3D“ je rozhodně rozporuplný kousek, který nezaujme všechny, ale nazvat ho totálním propadákem, to se mi zase nechce. Podprůměr to ale bohužel je, protože nedokázal využít ani tu skvělou atmosféru, kterou měl „Silent Hill“.

 

Hodnocení: 35%

Vaše komentáře

Veronika Schreiberová
hrůza a děs, asi tak bych to shrnula. A hodně lekaček!
Veronika Schreiberová 03.12.2012 18:25:33 Reagovat Přidat nový komentář
Martin Štefko
No hrůza a děs, ale spíš filmově než hororově :-)
Martin Štefko 03.12.2012 18:27:15 Reagovat Přidat nový komentář
Veronika Schreiberová
Já jsem se bála :-) A přišlo mi to docela drsný, i když ten Kat zase tak hrozný nebyl jako minule.
Veronika Schreiberová 03.12.2012 18:57:09 Reagovat Přidat nový komentář
Martin Štefko
No je pravd,a že ze začátku jsem si říkal, že to bude asi hodně drsné, ale nakonec se to ještě dalo
Martin Štefko 03.12.2012 19:04:19 Reagovat Přidat nový komentář
Hororové filmy (příšery, béčka, mučení, děti)


Číst komentáře