See No Evil 2 (2014)

60%
Soska Sisters se s pokračováním popraly docela obstojně, ale nečekejte převratný slasher.

See No Evil 2

USA, 2014, 90 minut

 

Režie: Jen Soska a Sylvia Soska

Scénář: Nathan Brookes a Bobby Lee Darby

Hrají:

Glenn Jacobs (Jacob Goodnight)

Danielle Harris (Amy)

Katharine Isabelle (Tamara)

Chelan Simmons (Kayla)

 

Stále se docela divím tomu, že se na pokračování snímku Neviditelné zlo dostalo až po osmi letech, ale je pravdou, že ten zabiják není až tak ikonický, alespoň z hlediska scenáristického. Zajímavého ho dělá samotná postava a muskulatura Glenna Jacobse alias wrestlera Kana. Ten člověk je prostě natolik obrovitý a má natolik zajímavě formovanou lebku, že je z něj prostě dokonalý vrahoun. Navíc to není jediné lákadlo na snímek „See No Evil 2“, těmi jsou i režisérky Jen a Sylvia Soska.

 Šťastné narozeniny!

Soska Sisters, jak jsou známy, se skvěle uvedly snímkem American Mary, který velmi překvapil jak po dějové stránce, tak i po stránce gore, protože to bylo ve snímku naprosto skvělé. Dalo se tedy očekávat, že „See No Evil 2“ bude natočeno v podobném duchu, a tak se do filmu mohly vkládat trochu větší naděje, nikoli jen jako do obyčejného pokračování. No, k naplnění těchto nadějí plně nedošlo, ale první díl se mi docela líbil a musím říct, že ten druhý nijak výrazně dojem nekazí.

 Chlapec má asi taky narozeniny.

Zamlouval se mi úvod filmu, kde se seznamujeme s postavami. To je většinou něco, co mě nedostane, ale tady se podařilo navrhnout zajímavé postavy, navíc v zajímavém prostředí – márnice prostě má svoje kouzlo, navíc když se do ní přenese jedna narozeninová oslava právě ve chvíli, kdy přivezou několik mrtvých těl a mezi nimi i Jacoba Goodnighta, který ostatní zavraždil. Proč Jacob ožije, nebo zda byl mrtvý, to není vysvětlováno, ale o to přece nejde. Vy očekáváte, že vstane a bude dál zabíjet.

 A povídej mi tu o Karkulce.

Soska Sisters hrají na jistotu a nesnaží se do filmu přidávat něco zásadního, co by měnilo vyznění děje, co by z něj dělalo něco jiného než slasher se snahou postav přežít. Snad jen to načrtnutí charakterů je zde lepší než jinde a vy nemáte pocit, že je to jen parta lidí, která je určená k vyvraždění, ale snad jim i budete přát, aby unikli. V tomhle směru tedy není snímek objevný, ale prostě baví a je schopen udržet vaši pozornost a trochu se sžít s postavami a fandit jim.

 A jdeme na to!

„See No Evil 2“ není slasher, který by zásadně zasáhl do žánru a něco nového přinesl. Je to horor, který hraje s tím, co má a nesnaží se o něco víc. Je to vyvražďování a unikání, což je podáno přesně v takové formě, jak očekáváte a chcete. Jako bonus k tomu máte celkem snesitelné postavy. Musím ale říct, že to gore mě přece jen trochu zklamalo, protože jsem od sester čekal trochu více. Film jako celek ale docela obstál a já jsem si ho docela užil.

 

Hodnocení: 60 %

Vaše komentáře

Adam Peňáz
Po podprůměrné jedničce, kterou jsem tak-tak strávil, mi dvojka kupodivu spravila chuť. Na rozdíl od předchůdce mě totiž bavila, a to někdy stačí. Na rozdíl od jiných slasherů tady zdařile funguje úvodní expozice postav, a první půlka filmu se mi snad díky tomu líbí i víc než druhá, která je sice solidní, ale stokrát viděnou vyvražďovačkou. V tom vidím podobu s Halloweenem (2007) od Roba Zombieho. Tyto filmy navíc spojuje i Danielle Harris, krásná to herečka, tady navíc i v sympatické roli. Další známá tvář je Katharine Isabelle, která tu má sice poněkud nevděčnější a ne tak sympatickou roli, nicméně na půvabech ji to neubírá a v tomhle žánru je jako doma. Vraždy nejsou nijak vynalézavé, ale aspoň je (jako v jedničce) nekazí epileptický střih. Že vrah přežil finále obou filmů je sice pitomě nelogické jak se na žánr sluší a patří, ale ani tím si převážně kladný dojem zkazit nenechám. Nečekal jsem...
Adam Peňáz 23.10.2016 22:49:01 Reagovat Přidat nový komentář
Adam Peňáz
...po jedničce nic, a nakonec dostal příjemně sledovatelný horůrek s příjemně sledovatelným ženským obsazením. Zdá se to málo? Po prvním filmu a v tomhle žánru určitě ne. 65%
Adam Peňáz 23.10.2016 22:51:40 Reagovat Přidat nový komentář
Hororové filmy (slasher)


Číst komentáře