Super (2010)

80%
Slyšel jsem, že "Super" a filmy jako "Defendor" nebo "Kick-Ass" patří do anti-superhrdinského žánru. Je to hloupost. Jsou to superhrdinské filmy, jen se na stereotyp dívají naprosto nově, jinak a zajímavěji.

 

Super

USA, 2010, 96 minut

 

Režie: James Gunn

Scénář: James Gunn

Hrají:

Rainn Wilson (Frank D'Arbo / The Crimson Bolt)

Ellen Page (Libby / Boltie)

Liv Tyler (Sarah)

Kevin Bacon (Jacques)

 

Někdy, když si tak čtu ve Fangorii, narazím na filmy, které prostě musím vidět. James Gunn mě sice se svým filmem Slimák dvakrát nepřesvědčil, že je skvělým režisérem, ale na druhou stranu se mu podařilo do filmu dát humor, s triky si pohrál skvělým způsobem a film dobře utekl. Takové klasické béčko pro 21. století. Když jsem se tedy ve Fangorii dočetl, že tenhle člověk natáčí snímek „Super“, který bude vyprávět o samozvaném superhrdinovi, nemohl jsem se dočkat.

No není roztomilá?

Musím říct, že tentokrát se čekání vyplatilo. Hlavně proto, že tohle téma mě opravdu zajímá. Už Kick-Ass ukázal, jaké to může být, když se člověk rozhodne stát hrdinou, že to není žádná sranda, ale jako film to může být pořádně dobré. Pro mě osobně byl Kick-Ass jedním z nejlepších filmů roku 2010. Je to hlavně proto, že jsem ujetý na komiksy, ale také proto, že prostě mám rád dobré filmy. A Kick-Ass stál za to. Když tohle píšu, mám neskutečnou chuť se na to podívat znovu.

Kdo koho vlastně mlátí?

„Super“ není jako Kick-Ass. Je komornější, méně epický, ale rozhodně se nemusíte bát, že tu budou tváře, které nepoznáte. Kromě toho, že si James Gunn pro spolupráci znovu vybral Michaela Rookera, je tu ještě Liv Tyler, Kevin Bacon, ale hlavně Ellen Page, která je jednou z nejnadějnějších hereček mladé generace. A to je ještě o rok mladší než já, což teda vlastně zas tolik neznamená. Herecké obsazení výtečné, v hlavní roli ještě Rainn Wilson, což je mimochodem vážně „divnej týpek“.

Prostě obyčejná snídaně s nepřítelem.

„Super“ je nádherný snímek. Příběh o tom, jak se Frank snaží získat zpátky svojí ženu a najde pro to jediný způsob – víra v boha, která mu odhalí, že se může stát superhrdinou. Je to pořádně ujeté a ve chvíli, kdy se začne modlit, budete přemýšlet o tom, jestli se nejedná o parodii. A parodie to tak trochu je celou dobu. Crimson Bolt rozhodně není klasický hrdina, stejně jako jím není Kick-Ass, ale je to obyčejný člověk – no možná trochu blázen – který dostane pořádnou nakládačku, dávku lekcí, aby si uvědomil, jak se do toho pořádně opřít. Když to konečně s pomocí ještě víc šílené prodavačky komiksů pochopí, stojí „Super“ vážně za to.

Co že to vlastně děláš? - Nemám tušení.

„Super“ není horor, ale je to film, který prostě musím uvést, na který musím upozornit. Jeho závěr je pro jednou zase přesně takový, jak by si člověk pokaždé přál. Chytí za srdce, je silný, dojímavý a krásný. A tohle všechno ve filmu, který je vlastně o komiksovém hrdinovi. No není to parádní? Já vím, na komiksy jsem prostě ujetý, ale dobrý snímek poznám. „Super“ je dobrý snímek a rozhodně ho řadím k tomu nejlepšímu, co jsem v poslední době viděl.

 

Hodnocení: 80%

Hororové filmy (vrazi, děti, komedie)


Přidat komentář