#29 - Bon Voyage + Malgašské dobrodružství (1944)

55%
Dnes se v seriálu o filmech Alfreda Hitchcocka podíváme na jeho dva krátké válečné filmy, kterým se snažil podpořit britské Ministerstvo informací.

Upoutávka na nový seriál.

Bon Voyage + Malgašské dobrodružství

Bon Voyage & Aventure malgache

Velká Británie, 1944, 26 + 32 minut

 

Režie: Alfred Hitchcock

Scénář: Angus MacPhail a J. O. C. Orton („Bon Voyage“) a Jules Francois Clermont („Malgašské dobrodružství“)

Hrají:

John Blythe (RAF seržant John Dougall)

Paul Bonifas (Michel)

Paul Clarus (Paul Clarus)

 

Píše se rok 1944 a Evropa naplno zažívá jeden z nejhorších konfliktů všech dob. Nejhorší i proto, že mnozí lidé si ho stále pamatují, protože byli očitými svědky. Přece jen, stoletou válku už tolik lidí v živé paměti nemá. I když se pomalu blíží Hitlerův pád, stále je ještě dost daleko na to, aby se celá Evropa musela bát o svou budoucnost. A vlastně nejen Evropa. Díky Hitlerovy, jako kdyby se v celém světě objevili lidé, kteří chtějí ničit. Ne nadarmo zní Osa zla tak zlověstně. Alfred Hitchcock se však – díky původu – soustředil především na válku v Evropě.

Ten pohled něco říká.

Je to pochopitelné, protože ač už nějakou dobu natáčel ve Spojených státech, stále se cítil být Britem. Alespoň dost na to, aby natočil dva krátké filmy, které jsou válečnými agitkami a které se snaží ukázat, že spojenecké jednotky jsou stále silné. Pokusil se o to, trochu vojákům pozvednout náladu, především pak vojákům francouzským, protože oba filmy jsou natočené ve francouzštině.

Že by konečně našli pravého?

Snímky „Bon Voyage“ a „Malgašské dobrodružství“ byly natočené na zakázku anglického Ministerstva informací. První snímek „Bon Voyage“ je poctou RAF pilotům, kteří bojovali o osvobození Evropy, především pak Francie. Jeden pilot byl sestřelen a my sledujeme snahu utéct z nebezpečného německého území. Film je obdivován především z toho důvodu, že osud vojáka sledujeme z různých pohledů. Myslím si, že je trochu na škodu, že zůstalo u takto poměrně krátkého filmu. Bylo by možné jej rozvinout do celovečerního a rozhodně by skvěle zapadlo do Hitchovy filmografie.

Ne, tohle není Casablanca.

„Malgašské dobrodružství“ je také válečným filmem, který už je ale méně povedený, a to jak tím, co nám představuje, tak i tím, že není nijak zásadně filmově či technologicky originální. Přece jen, stále se jedná o snímek, který měl fungovat na podporu francouzského odboje proti nacistům, nikoli jako zásadní umělecké dílo. Rozhodně však nelze pochybovat o tom, že své kouzlo film má, i když asi to není úplně to, co od Hitchcocka čekáme. Zaměřuje se zde na jednu nelegální radiovou stanici, která se snaží vysílat navzdory Němcům a podporovat tak odboj.

Hitchcock uměl i vojenské filmy.

Snímky „Bon Voyage“ a „Malgašské dobrodružství“ byly natočeny zvlášť, ale byly vydány později společně. Z tohoto důvodu jsem se rozhodl, že je vložím do jednoho článku. Není to rozhodně klasický Alfred Hitchcock, ale myslím si, že je to zajímavé nahlédnutí do jeho tvorby. Nesnažil se za každou cenu pouze o komerční úspěch. Když mohl, pomohl, i když je pravda, že za to samozřejmě peníze dostal. Na druhou stranu se nepokoušel filmy jen tak odbýt, protože mají příběhy a dívat se na ně bez předsudků dá i dnes.

 

Hodnocení: 55%

 

Osobní žebříček

 Alfred Hitchcock natočil dva filmy, které měly sloužit hlavně jako filmy propagační. Jako takové jsou dobré. Žebříček není dán počtem procent, kolik jsem filmu dal, ale i dalšími subjektivními faktory.

 

1. „Psycho“

2. „Ptáci“

3. „Mrtvá a živá“

4. „Ani stín podezření“

5. Zmizení staré dámy

6. „Muž, který věděl příliš mnoho“ (1934)

7. „Podezření“

8. „Příšerný host“

9. „Mladý a nezkušený“

10. Zahraniční dopisovatel

11. Sabotér

12. „Její zpověď“

13. Zběsilost

14. „Vražda!“

15. „Sabotáž“

16. „Pan Smith s manželkou“

17. The 39 Steps

18. Secret Agent

19. „Číslo sedmnáct“

20. Farmářova žena

21. Zahrada rozkoše

22. „...a neuveď nás v pokušení“

23. „Žena se špatnou pověstí“

24. „Boj na nůž“

25. Juno a páv

26. „Bon Voyage“

27. Jamaica Inn

28. „Co moře pohltí“

29. Rozmary bohaté ženy

30. „Světový šampion“

31. „Malgašské dobrodružství“

32. Waltzes from Vienna

33. Na šikmé ploše

Hororové filmy (vrazi)


Přidat komentář







Související články