Vetřelci vs Predátor 2 (2007)

30%
Co se stane, když se rozhodnete, že natočíte super cool vyvražďovačku s legendárními hororovými příšerami? Tak tohle je odpověď, kterou hledáte.

 

Vetřelci vs Predátor 2

AVPR: Aliens vs Predator – Requiem

USA, 2007, 97 minut

 

Režie: Colin Strause a Greg Strause

Scénář: Shane Salerno podle postav vytvořených Danem O'Bannonem, Ronaldem Shusettem, Jimem Thomasem a Johnem Thomasem

Hrají:

Steven Pasquale (Dallas)

Reiko Aylesworth (Kelly)

John Ortiz (Morales)

Johnny Lewis (Ricky)

 

Když si vzpomenete na sérii „Vetřelec“ nebo sérii „Predátor“, nejspíš si jí spojíte s kultovními, povětšinou kvalitními snímky, protože takovými většinou jsou. Ani poslední Predátoři nebyly tak velký provar. To se ovšem nedá říct o něčem, co se stalo pokračováním nijak geniálního, ale ne zas tak špatného snímku Vetřelec vs. Predátor. „Vetřelci vs Predátor 2“ ukazuje, že když jste frajer na vizuální efekty, ještě to neznamená, že budete dobrým režisérem. Ani v případě, že si k tomu přiberete bráchu.

Kdo vyhraje tentokrát?

Bratři Strausové svůj status špatných režisérů nedávno potvrdili snímkem „Skyline“ a není se čemu divit. Už právě „Vetřelci vs Predátor 2“ naznačil, že tihle dva se sice budou vyžívat v zajímavých efektech, velkolepých záběrech a krvi, i když nějaké super gore nečekejte, jenže jim tak nějak uniklo, že by stálo zato trochu si pohrát s příběhem a atmosférou. Já pořád tvrdím, že tma ještě není jistota, že film bude mít tu správnou atmosféru a vršení záběrů na sebe není umění.

Tohohle chlápka nechcete večer potkat v temné uličce.

Když psal Shane Salerno scénář, měl velkolepou myšlenku. Co natočit film, který se nejprve zatváří jako nejlepší pokračování původních sérií (takhle se tváří asi dvě minuty), ale pak překvapí tím, že se stane pitomou vyvražďovačkou ze střední, jen s tím rozdílem, že na střední tolik nebudeme? Protivných postav mladíků a slečinek v upnutých tričkách se ale nezbavíme. Protože víte co? Ono to diváka pořád zajímá. On pořád chce vidět mladé nenadané herce, kteří umí ječet, pobíhat, ale slovo charakter si spojují s nějakým podřadným komiksovým superhrdinou.

Že by konečně pořádný souboj?

Ne, tohle se opravdu nepovedlo, ale nebojte, ono se to ke konci trochu zlepší, protože středoškolský slasher se promění ve skvělý vojenský film. Bude tu armáda vetřelců, nějaký ten predátor, skupinka lidí, co má šanci na přežití stejně vysokou jako hlemýžď na zahradě francouzské tetičky. Jenže tohle vlastně vůbec nevadí, protože film má svou hloubku, jsou zde postavy se svými problémy, akorát raději zapomeňte na všechno, co jste kdy viděli, protože by se vám to mohlo připomenout. (Pozn.: Odstavec byl psán ironicky.)

Taky byste určitě ječeli hrůzou.

Snímek je tak nepříčetně klišovitý, neoriginální a nudný, až je to k neuvěření. Postavy se chovají hloupě, je jich pořád čím dál víc, aby jich co nejvíc mohlo zdechnout, a i když tu jsou něco jako náznaky toho, že by to jako i mohlo mít příběh, tak je to zabité tím, že žádná dějová linie není pořádně dokončena, anebo je prostě jen odvedena někam za roh, kde se na ní zapomene. Tomuhle se říká pravé prznění klasiky. Slyšet ve filmu větu „Ale to není možný, vláda lidem nelže!“ je jedna z nejšílenějších zkušeností poslední doby.

 

Hodnocení: 30%

Hororové filmy (příšery, béčka, mimozemšťani)

Recenzovaný titul můžete objednat online na DVD.
DVD


Přidat komentář