Žena v černém (2012)

80%
Daniel Radcliffe není jen Harry Potter a ve filmu "Žena v černém" to dokazuje. Stejně jako studio Hammer dokazuje, že na to ještě má a že od něj můžeme čekat zajímavé věci.

 

Žena v černém

The Woman in Black

Velká Británie, Kanada, Švédsko, 2012, 95 minut

 

Režie: James Watkins

Scénář: Jane Goldman podle románu Susan Hill

Hrají:

Daniel Radcliffe (Arthur Kipps)

Misha Handley (Joseph Kipps)

Ciarán Hinds (Daily)

Sophie Stuckey (Stella Kipps)

 

Studio Hammer ukázalo, že jeho znovuzrození může být zajímavým počinem a že se britskému hororu možná blízká na zlaté časy a vrátí se jeho zašlá sláva. Prvním krůčkem byl remake Let Me In, který trpěl jediným – byla to předělávka skvělého švédského upířího hororu. Druhý film trochu zaskřípal. I když měl horor – nebo spíš psycho thriller – Intimní past zajímavé herecké obsazení (Hilary Swank a Jeffrey Dean Morgan), přece jen trpěl na to, že byl špatně natočený. Pak ale přišel snímek Pohanský rituál, který asi nejvíce odkázal na klasická díla Hammeru.

Daniel Radcliffe ukazuje, že má i na víc než jen na Pottera.

Směr nastavený skvěle. I když se nezdá, že by Hammer chrlil filmy jako dříve, hodlá nás určitě zaujmout. Podle všeho volí kvalitu nad kvantitou. „Žena v černém“ – čtvrtý film nového Hammeru – je důkazem toho, že společnosti to zase šlape, vrací se ke kořenům, ale přitom natáčí moderní horor, který vás v kině dostane. Jak to tak vypadá, musíme si zatím poslední film notně užít, protože studio Hammer má zatím připravený jediný titul, a to až na rok 2014.

Nemá to ve své roli vůbec lehké.

„Žena v černém“ budila poměrně velká očekávání, pro mnohé hlavně proto, že se v hlavní roli měl objevit Daniel „Harry Potter“ Radcliffe. Já osobně jsem byl z téhle skutečnosti trochu v rozpacích, protože už z prvních fotografií a trailerů jsem chlapci jeho novou roli příliš nevěřil. Přišel mi na ní neskutečně mladý, nevyzrálý, no a prostě pořád hrozně potterovský. Musím ale přiznat, že jsem se v něm docela mýlil. Pravda, pořád má až příliš mladický kukuč, ale i s tímhle kukučem se mu podařilo ovládnout celý film a zvládnout jej až do konce. Kdyby tohle nedokázal, film za mnoho stát nebude, protože je soustředěno celou dobu na Radclliffovu postavu, kterou je mladý právník Arthur Kipps.

Arthurovi zemřela žena a on se s touhle skutečností jen těžko vyrovnává. Aby ne. Miloval ji a navíc musí sám vychovávat dítě. V práci na něj tlačí a on musí syna nechat chůvě, aby se vypravil vypořádat s nemovitostí, kterou po sobě zanechala jedna ze zákaznic advokátní kanceláře, pro kterou pracuje. Již příjezd do města je ukázkou toho, že vesnice, kam se Arthur dostal, nebude nejpřátelštějším a nejnormálnějším místem na světě. Lidé se zde něčeho bojí a nejsou nijak nadšení z toho, že mají nového návštěvníka. I on totiž spatří ženu v černém. A jakmile ji někdo spatří, každé dítě ve vesnici je v nebezpečí.

Arthur není sám v tom, kdo se musí vypořádat se skutečností.

Pro snímek byly vybrány naprosto úchvatné lokace, především dům na ostrově, ke kterému se dá dostat jedině po cestě, jež je v pravidelných intervalech zaplavována přílivem. Samo o sobě neskutečně depresivní, gotické zpracování ještě filmu přidává na atmosféře, která je naprosto skvěle vystavěna. Díky tomu, že jsem viděl film v kině, skutečně jsem si ho užil. Jestli ale můžu doporučit, neberte na film svojí přítelkyni. Může u filmu i ječet a spaní pak bude docela problém.

Ani pes jménem Spider nezachrání všechno. Kam se asi poděl?

„Žena v černém“ je jednoznačně ukázkou toho, že pokud je horor dobře natočený, nemusí být příběh objevný. Atmosféra je dokonalá a u tohohle duchařského hororu se opravdu budete bát. Lekačky jsou sem tam prvoplánové, ale přesto je většina z nich dobře vybudována. Budete se bát, pokud si film dáte v kině. Mohu jedině doporučit. Pro mě zážitek a důkaz, že horor není mrtvý žánr, ale pořád má co nabídnout. A hlavně, když se toho chopí správní lidé, dokáže hodně vyděsit.

 

Hodnocení: 80%

Vaše komentáře

Veronika Schreiberová
ani nevím, proč jsem na tenhle horor šla do kina - nesnáším duchařský horory! Co Vám budu povídat, celý kino se smálo nad mojí reakcí na jednu lekací scénu :-(
Veronika Schreiberová 26.02.2012 20:37:05 Reagovat Přidat nový komentář
Martin Štefko
Je pravda, že tenhle byl opravdu povedený. Dobré lekačky :-)
Martin Štefko 26.02.2012 21:43:44 Reagovat Přidat nový komentář
ANONYM
nic moc, znam lepsi ten film nema ani hlavu ani patu, zadna zapletka ani rozzuzleni!!!!!!!!!!!!!!§§§§
ANONYM 05.09.2012 15:58:41 Reagovat Přidat nový komentář
Martin Štefko
Asi si i dovolím nesouhlasit. zápletka zde samozřejmě je, je to řešení dědictví a tedy příchod Arthura do vesnice. A že chybí rozuzlení? Jediné, co tu chybí je, aby režisér naservíroval všechno jasně a vysvětlil, proč to tak je. Ale z jakého důvodu? Copak není tajemství někdy lepší? V tomhle případě si myslím, že závěr byl zvolen adekvátně celému filmu a jeho atmosféře.
Martin Štefko 05.09.2012 17:09:20 Reagovat Přidat nový komentář
Hororové filmy (duchové, děti)


Číst komentáře