Frankensteinovo zlo (1964)

60%
Victor Frankenstein je mužem, který se jen tak nevzdává. S tváří Petera Cushinga by mu to ani neslušelo. A tak se vrací do rodného městečka, aby v experimentech pokračoval.

 

Frankensteinovo zlo

The Evil of Frankenstein

Velká Británie, 1964, 84 minut

 

Režie: Freddie Francis

Scénář: Anthony Hinds

Hrají:

Peter Cushing (Baron Frankenstein)

Peter Woodthorpe (Zoltán, hypnotizér)

Duncan Lamont (Šéf policie)

Sandor Elès (Hans, Frankensteinův asistent)

 

Freddie Francis není Terence Fisher, ale přesto se jedná o druhé velmi známé režisérské jméno studia Hammer. Jeho filmy se nikdy nedočkaly tak velkého úspěchu jako filmy jeho kolegy, ale když natočil film Tales from the Crypt, přece jen si o uznání řekl. „Frankensteinovo zlo“ je jedním z jeho dřívějších filmů, které pro Hammer natočil a myslím, že je to celkem poznat. Kvality tohoto hororu nejsou tak vysoké.

Peter Cushing v jedné ze svých nejslavnějších rolí.

Hlavním problémem je skutečnost, že je to pokračování tématu, které už bylo mnohokrát omleté. Filmy o Frankensteinovi a jeho monstru jsou obecně považovány za klasiku hororu. James Whale to dokázal se svými filmy „Frankenstein“ a Frankensteinova nevěsta, Terence Fisher se o to pak pokusil filmem The Curse of Frankenstein a více méně uspěl. Byl vytvořen jeden ze základních kamenů studia Hammer, na kterém je vystavěn také snímek „Frankensteinovo zlo“, přesně třetí v řadě hammerovských titulů s frankensteinovským monstrem.

Komu byste věřili dřív?

„Frankensteinovo zlo“ se odehrává deset let po událostech filmu The Curse of Frankenstein. Baron Frankenstein si zařídil svou laboratoř jinde, ale i zde si ho najdou lidé, kteří jej považují za bezbožného. Musí utéct, stejně jako utíkal v minulosti. Nedostatek finančních prostředků ho donutí k těžkému rozhodnutí. Musí se vrátit na svůj hrad, vrátit se tam, kde to všechno začalo a kde ho lidé možná pořád nenávidí.

Monstrum se zase jednou nepovedlo.

Příběh zde není pojat nijak velkolepě, ale přesto se scénárista o invenci pokusil. Je zde více zaměřeno na to, jak se lidé k Frankensteinovi chovají, jak jej nechápou. On sám se proměnil v naprostého šílence, kterého je velmi těžké chápat a rozumět mu. Přesto své následovníky nachází a ve svém velkolepém díle může pokračovat. Ve druhé polovině pak „Frankensteinovo zlo“ ukazuje, že i tenhle horor má své silné momenty, které jsou hlavně v dramatické rovině. Ale tím je příběh přece především, ne? Dramatem o jednom nelidském životě.

Chvílemi je to maškaráda.

Horor „Frankensteinovo zlo“ je zaměřený především na to, jak je možné zneužívat objevy, kterých dosáhneme, jak špatní lidé existují a kam až jejich zlo zasahuje. I když má film problémy v logice a trikové scény zde chybí, nebo jsou provedeny velmi neumně, příběhově dokáže zaujmout a udržet pozornost diváka až do konce. Hammer znovu ukazuje, že jeho filmy do sebe rozhodně něco měly. Závěr je dobře zvládnutou ukázkou toho, že pokračování lze nakonec natočit s dobrým výsledkem.

 

Hodnocení: 60%

Hororové filmy (příšery, béčka, vědci)

Recenzovaný titul můžete objednat online na DVD.
DVD


Přidat komentář