Čaroděj ze země Krev (1970)

55%
"Čaroděj ze země Krev" je možná nejznámějším filmem Herschella Gordona Lewise. Nápad, který zde realizoval je skutečně hodně dobrý.

 

Čaroděj ze země Krev

The Wizard of Gore

USA, 1970, 95 minut

 

Režie: Herschell Gordon Lewis

Scénář: Allen Kahn

Hrají:

Ray Sager (Montag the Magnificent)

Judy Cler (Sherry Carson)

Wayne Ratay (Jack)

Phil Laurenson (Greg)

 

„Čaroděj ze země Krev“ je unikátním českým názvem, který samozřejmě vychází z klasického díla „Čaroděj ze země Oz“, ale vzhledem k tomu, že Herschell Gordon Lewis nijak nenavazuje na klasiku literární a filmové tvorby, nemusela tu tahle asociace ani být, ale budiž. Aspoň je to trochu vtipné. Film je mým druhým setkáním s legendárním gore režisérem a musím říct, že je to setkání milé, i když si říkám, jak nedokonalé ty jeho filmy jsou.

No jo, je to figurína, co se dá dělat.

Snažil se chlapec, to mu nemůže nikdo vzít. Snažil se do filmů vložit co nejvíce nechutností, hlavní postava se zde prohrabává vnitřnostmi a ono to je uvěřitelné, ale prostě už není uvěřitelné to, že skutečně vytáhl rozříznuté ženy. Vydloubávání oka? To by bylo taky skvělé, kdyby nebylo až příliš patrné, že oko je vydloubáváno z figuríny. Některé efekty jsou opravdu zjednodušené, ale zase by mě docela zajímalo, čí vnitřnosti to vlastně jsou, protože si myslím, že s těmi Herschell nežertoval. Docela hodně doufám, že to jsou vnitřnosti nějakého zvířete z jatek.

Velký Montag se chystá na svou velkou akci.

Proti prvnímu setkání s Herschellem, kterým pro mě byl film „Blood Feast“, musím říct, že je patrný pokrok. Herci už nejsou tak toporní, i když rozhodně ne ve všech případech. Někdy přehrávání přetrvává. Herschell docela zajímavě stříhá. Máme tu scénu s kouzelníkem a potom různé scény, kde se mluví. Kamera je statická, sledujeme nepřerušovaný rozhovor a pak je střih na další krvavou scénu. Kamera se opět skoro nepohne, a tak pořád dokola.

Jedno z jeho nejlepších představení.

Co se režisérovi nemůže vzít, tak to, že si pro snímek vybral originální a zajímavé téma. V hlavní roli je kouzelník Montag, který má zvláštní představení. Vytváří iluzi toho, že dobrovolnici nějakým příšerným způsobem otevře, propíchne jí hlavu a vyndá mozek, prostě předvádí opravdu hnusné kousky. Ale je to jenom jako, protože ženy pak v pořádku odcházejí. Publikum nadšeně tleská. Sociální kritika lepší než v Hunger Games, a to i přesto, že „Čaroděj ze země Krev“ je místy hodně toporný a nedokonalý.

Dvě najednou? To tu ještě nebylo!

Problém kouzelníkových dobrovolníků nastává v tom, že po nějaké době skutečně umřou způsobem, kterým je kouzelník zohavil. Výtečný nápad, který je hodně rozmělněn provedením, ale Herschell se asi nikdy nebál jít do extrémů, i když neměl dostatek prostředků a možná ani dostatečné znalosti. Zase když si vezmeme, že už je to více jak 40 let, člověk ho musí obdivovat, že do toho vůbec šel. Hlavně závěr se mu povedl, když nechal všechny zhypnotizovat. A tak, i když je forma někdy příšerná, „The Wizard of Gore“ přináší poměrně zásadní témata o lidské společnosti a její dekadenci.

 

Hodnocení: 55%

Hororové filmy (gore, béčka, hnus, vrazi)


Přidat komentář