Pár nenormálních aktivit (2013)

25%
"Pár nenormálních aktivit" je film, který zkouknete, pokud vám skutečně nezáleží na tom, čemu se chcete smát. A nevadí vám, že se možná ani nezasmějete.

 

Pár nenormálních aktivit

A Haunted House

USA, 2013, 86 minut

 

Režie: Michael Tiddes

Scénář: Rick Alvarez a Marlon Wayans

Hrají:

Marlon Wayans (Malcolm)

Marlene Forte (Rosa)

Essence Atkins (Kisha)

David Koechner (Dan)

 

Hororové parodie nejsou něco, co bych příliš vyhledával, především pak proto, že filmy jako „Scary Movie“ dle mého názoru nemají valnou úroveň. Něco podobného jsem očekával i od snímku „Pár nenormálních aktivit“, což je český název, který mi doslova uhranul. Nemá nic společného s názvem originálním, který by se dal přeložit jako „Strašidelný dům“, možná i „Dům posedlý duchem“, aby to bylo výstižnější, ale to v sobě nemá žádné kouzlo. „Pár nenormálních aktivit“ je skutečně povedený název, který jasně odkazuje na to, z čeho parodie vychází.

Všichni budou vyděšení... kvalitou.

Marlon Wayans a Rick Alvarez si vzali na paškál hororovou sérii „Paranormal Activity“. Je to docela pochopitelné, protože ona si o to série už nějakou chvíli říká. Když bude pokračovat v takto bídném stylu jako Paranormal Activity 4, parodie jako „Pár nenormálních aktivit“ budou nakonec kvalitnější. Zatím to ale není úplně pravda, i když musím říct, že jsem čekal, že tahle podívaná bude mnohem větší průšvih. Nakonec to ale tak hrozné nebylo. Není to film, který je snesitelný pro diváky intelektuálně založené, anebo pro ty, co si na intelektuály alespoň hrají. Jejich psýcha by mohla být nepěkně zneužita. Anebo by se – nedej bože – zasmáli. Ano, zasmál jsem se, jednou hodně, ale je pravda, že za to mohla jednoduchost filmu.

Tohle médium je trochu... zvláštní.

Příběh je jednoduchý. K Malcolmovi (Marlon Wayans) se přistěhuje jeho přítelkyně Kisha (Essence Atkins). Hodně se tím mění. Nejen, že žena sejme Malcolmova psa hned po příjezdu, bortí mu všechny ideály o sexuální divočině hned během první noci, ona navíc ještě přivede do domu ducha. Nebo snad démona? A tak se snímek mění v čirou parodii „Paranormal Activity“ (aby toho nebylo málo, tak filmu pod kudlu přijde i Vymítač ďábla), kdy zůstává základní příběh zachován, pouze je všechno převráceno a chce vás pobavit. Nedaří se v takové míře, jak by si parodie zasloužila. Bohužel obecně úroveň parodií je velmi nízká.

Americká parodie, co chcete?

„Pár nenormálních aktivit“ sází na to, že když se jedna scéna pojme trochu jinak, je z toho namísto atmosférického hororu dobrý vtip. No, nebo alespoň vtip. Snaha zde je, pokouší se o využití hororových prvků (hudba, delší statické záběry, které jsou plná očekávání), ale pak přijde vtip, který prostě není vtipný. Tohle je škoda, protože i vtip, dobrý vtip se musí umět vystavět. To nehrozí. A tak sledujeme jen sled fekálního a vulgárního humoru, který je prokládán jen několika málo záblesky kvalitnějšího humoru. Myslím si ovšem, že Marlon Wayans bez problémů zvládne upoutat vaši pozornost. I když je to cvok, rozhodně je tím nejlepším na filmu z hlediska hereckého.

To už jsme ve fázi, kdy se vymítá ďábel.

Nastal ale jeden zásadní problém. Před filmem běžel trailer na snímek Scary Movie 5, kde jsem shlédl scény, jež jsem viděl o několik minut později i při hlavní projekci. Ano, do kina se nedlouho po sobě dostanou dvě parodie, které si dělají „srandu“ z toho samého. Tu srandu si dělají stejným, místy infantilním, místy debilním způsobem. Tohle je špatně. Nejen, že to svědčí o hrozném vkusu amerických tvůrců, ale také o tom, že docházejí nápady a Američané se začínají opakovat v rámci jednoho měsíce. Jestli chcete dobrou hororovou komedii, volil bych raději „Mrtvý sníh“, Tucker a Dale vs. Zlo, Iron Sky anebo z poslední doby klidně i akčnější jízdu Jeníček a Mařenka: Lovci čarodějnic. Ty vás rozhodně pobaví více.

 

Hodnocení: 25 %

Vaše komentáře

ANONYM
kde se dá tato komedie stáhnout? nebo to ještě ke stažení není? Děkuji
ANONYM 19.08.2013 17:01:12 Reagovat Přidat nový komentář
anonym
česky se film stáhnout nedá, anglicky pravděpodobně přes torrenty
anonym 19.08.2013 17:05:26 Reagovat Přidat nový komentář
Hororové filmy (duchové, béčka, found footage, komedie)


Číst komentáře