Noční můra v Elm Street (2010)

35%
V době remaků je v podstatě nemyslitelné, aby se nedostalo i na takovou klasiku, jakou je "Noční můra v Elm Street". Bohužel...

 

Noční můra v Elm Street

A Nightmare on Elm Street

USA, 2010, 95 minut

 

Režie: Samuel Bayer

Scénář: Eric Heisserer a Wesley Strick na základě filmu Wese Cravena

Hrají:

Jackie Earle Haley (Freddy Krueger)

Kyle Gallner (Quentin Smith)

Rooney Mara (Nancy Holbrook)

Katie Cassidy (Kris Fowles)

 

            Zklamání. Zklamání. Zklamání. Ale obrovské. Když jsem četl názory na tenhle remake, říkal jsem si, že to přece nemůže být až tak hrozné, ale na druhou stranu ve mně neustále hlodal ten hlásek, který říkal, proč sakra natočili remake něčeho tak kultovního, něčeho, co je zajímavé a hlavně děsivé i v dnešní době. Původní „Noční můra v Elm Street“ je jedním z nejikoničtějších a nejznámějších hororů všech dob. Robert Englund a Wes Craven vytvořili společnými sílami dílo nezapomenutelné. Robert Englund ztělesnil jednu z nejlepších postav hororu, Craven pak napsal skvělý scénář, který nepostrádal jeho typický humor, který dotáhl k dokonalosti ve „Vřískotu“.

Taky jste to zažili? Ty děsivé obrázky v učebnicích historie?

            Remaky jsou zlo moderního hororu. Nová „Noční můra v Elm Street“ postrádá nejen originalitu, což je u remaku normální, ale i humor a dokonce i zajímavého záporáka! A to už je v případě Freddyho Kruegera co říct. Jackie Earl Haley pro mě vůbec nebyl špatným výběrem, naopak jsem si myslel, že to byl ten nejlepší možný výběr. Zvlášť jeho hlas je pro postavu dokonalý, ale je pravda, že postrádá Englundovu plytkost a sarkasmus. Ale co je naprosto nejhorší... Freddyho obličej. To je největší maskérská zrůdnost, jakou kdy mohli udělat. V rámci zachování realističnosti a toho, aby jeho ksicht vypadal skutečně jako spálený, mu maskéři vytvořili obličej nový, který je tak trapný a tragický, až z toho jde na fanouška smutek.

Bacha na kluzké podlahy v dragstórech.

            K tomu všemu je navíc doplněn příběh, který také nevychází z per hororových mágů. Klasika – děcka mají noční můry, pár scén z původní verze a do toho minulost, která se vrací. Freddy byl zahradníkem – haha – a tak trochu asi pedofil. Ale nejsme si jistí, stejně jako si nebyli jistí rodiče, kteří ho před zhruba deseti lety upálili. Trochu v nich hlodá svědomí, a tak to všichni tají. Co když skutečně zabili nevinného? Ale, uff, nakonec přece jen zabili pravého, protože zahradník Freddy – vážně zahradník, nedělám si srandu! – byl magor. Možná právě proto se chlapec vrátil. Smrt v jeho případě není konečnou. Vrátil se, aby se pomstil. Anebo aby jen pokračoval v naplňování svých choutek.

Trochu povědomé? Ano, trochu ano...

            Film se snaží hledat hloubku v místech, kde žádná není. Dalo by se čekat, že snové sekvence budou zajímavé. Nejsou. Snad jen brodění se krví a následný propad rovnou do postele – dívka je celá čistá – je docela dobrý. Ale jinak nic zajímavého. Film je drsný tak nějak středně, nic, co by originál jedním šmahem nepřebil. A tak se nám dostává dalšího remaku, který zůstal neskutečně pozadu za svým originálem. Já jen doufám, že tenhle remake zapříčiní jediné – že si lidé budou víc vážit původních verzí a po tomhle blábolu si spraví chuť tím, že se na původní verzi podívají.

Freddy vypadá jako hovado!

            Osobně jsem proti remakům a jestli je někde nějaká petice, která bojuje proti samému, dejte mi o ní vědět, rád ji podepíšu. Remaky jsou zlem hororu, ničí originalitu a je jedno, jestli je to remake staršího filmu nebo předělávka evropského či asijského hororu, který byl natočen teprve nedávno. Většinou to vychází všechno na jedno brdo, i když i zde jsou výjimky. Je jich jako šafránu.

 

Hodnocení: 35 %

Hororové filmy (slasher, gore, příšery, mučení, vrazi)

Recenzovaný titul můžete objednat online na Blu-ray nebo DVD.
Blu-ray
DVD


Přidat komentář