Freddyho smrt - Poslední noční můra (1991)

50%
Freddy zemřel, já vím, je to strašná zpráva, ale vzhledem k tomu, že se mu to stalo už několikrát, nemyslím, že je to i v tomhle případě terminální.

 

Freddyho smrt - Poslední noční můra

Freddy's Dead: The Final Nightmare

USA, 1991, 89 minut

 

Režie: Rachel Talalay

Scénář: Rachel Talalay a Michael de Luca podle postav Wese Cravena

Hrají:

Robert Englund (Freddy Krueger)

Lisa Zane (Maggie Burroughs)

Shon Greenblatt (John Doe)

Lezlie Deane (Tracy)

 

Máme tu šestý díl nezapomenutelné série, opět poměrně imaginativní, ale zároveň neskutečně nevtipný. A máme i obrovskou novinku, pokud se týká režiséra. Lépe řečeno režisérky, protože poprvé se k sérii dostala žena, Rachel Talalay, která se proslavila jako režisérka filmů „Pancéřová žena“ nebo „Vražedný computer“ – proslavila spíš negativně – ale potom se dala na seriálovou tvorbu, a zde se dostala ke skutečně zajímavým kouskům jako „Supernatural“, „Mrtvá zóna“ nebo „Odložené případy“.

A takhle skáčou děti panáka v Americe.

„Freddyho smrt – Poslední noční můra“ se stala prvotinou této režisérky, ale na to, že se jedná o její první celovečerní kousek, tak se ho ujala docela dobře. Neříkám, že je to nejlepší díl celé série, ale oproti takové čtyřce je mnohem více obrazotvorný. Bohužel to zachází až tak daleko, že je to celé trochu kýčovité. Na tomhle film umírá nejvíce. I když má zajímavé momenty, v místech, kde se snaží být vtipný, je bohužel jen neskutečně trapný.

To byl nápad sekat si vlastní prsty.

Ženský prvek je ale na filmu patrný. Už se nezabýváme tím, co Freddy provádí teď ale hlavně tím, co provedl v minulosti. Freddy totiž nebyl šílený samotář, ale měl svou vlastní rodinu. A jak zjišťujeme, nikoli pouze manželku. Zde je vidět ženský prvek v režii nejvíce. Na hrdinku je zaměřeno, a to nikoli na hrdinku slabou, ale silnou. V sérii to není nic neobvyklého, ale propojení s Freddyho minulostí je tu vlastně poprvé. Nedovádíme se toho moc, vlastně jen takové zkazky, krátké flashbacky, ale stačí to, abychom si udělali představu o tom, jaký měl Freddy život.

Teď ochutná svojí vlastní metodu.

V čem je film skutečně příjemný, to je skutečnost, že se zde objeví pár známých herců. Tak kromě Robeta Englunda, samozřejmě, je to třeba takový Johhny Depp, který zde má příjemné kameo, jímž se vrátil k sérii, kde začínal svou kariéru. Role ve filmu „Noční můra v Elm Street“ byla skutečně jeho první filmovou. Podobné příjemné kameo tu má i rocker Alice Cooper, u kterého přece jen budete chvíli přemýšlet, jestli je to on. Přemýšlejte ale rychle, protože mnoho času vám film nedá.

I Johnny Depp se vrátil.

„Freddyho smrt – Poslední noční můra“ je příjemné zakončení série, samozřejmě pouze za předpokladu, že nebudou další díly. Na sedmý díl si ale budeme přece jen muset počkat do příště. Je to díl speciální. Pokud do série zařadíme i film Freddy vs. Jason, ještě opravdu nekončíme. Freddy Krueger je postavou, která bude stále fascinovat, a myslím, že se ještě můžeme těšit na nové filmy. Snad ne ale takové, jako remake.

 

Hodnocení: 50%

Hororové filmy (slasher, gore, příšery, mučení, vrazi, komedie)

Recenzovaný titul můžete objednat online na DVD.
DVD


Přidat komentář