Noční můra v Elm Street 4: Vládce snu (1988)

40%
Po poměrně dobrém a imaginativním třetím díle je "Noční můra v Elm Street 4: Vládce snu" docela zklamání. Ale tak série jako celek není úplně nadprůměrná.

 

Noční můra v Elm Street 4: Vládce snu

A Nightmare on Elm Street 4: The Dream Master

USA, 1988, 93 minut

 

Režie: Renny Harlin

Scénář: William Kotzwinkle, Brian Helgeland, Jim Wheat a Ken Wheat podle postav Wese Cravena

Hrají:

Lisa Wilcox (Alice Johnson)

Andras Jones (Rick Johnson)

Danny Hassel (Dan Jordan)

Robert Englund (Freddy Krueger)

 

Freddy Krueger nám ve třetím díle umřel, a tak jsme se mohli v klidu těšit na díl čtvrtý. Freddy je podle všeho nezničitelný a vždycky si najde nějakou cestu, jak se k nám vrátit. Ta cesta ve čtvrtém pokračování není nijak objevná, ale je to prostě klasické zmrtvýchvstání, kdy se celé jeho tělo obnoví a on může dál šířit své šílené noční můry, které v tomto díle přišly o jakoukoli imaginaci. Není zde jediná noční můra, která by stála skutečně za to. No dobře, možná ta s hmyzíma rukama, ale na loutkářskou scénu z minulého dílu to prostě nemá. Čtyřka je vlastně vůbec slabá.

Takže takhle se mám tvářit, jako že jsem hodně vyděšená?

Do filmu „Noční můra v Elm Street 4: Vládce snu“ se vrací dvě postavy, které jsme měli tu čest poznat už v díle předchozím – Joey a Roland. Ne že by na tom příliš záleželo, protože jejich setrvání v ději je velmi krátké, což je od začátku jasné. Film postrádá příběh, který by byl něčím novým, který by sledoval nějakou zajímavou linii. Freddy se vrátil a chce znovu terorizovat, což se mu daří jako vždy.

Kudy že se jde na natáčení Vesmírné pěchoty?

V čem je „Noční můra v Elm Street 4: Vládce snu“ tedy zajímavým příspěvkem do celé série? No, na první pohled se zdá, že skutečně ničím. Masky a gore zde moc nejsou, když už, tak to není zas tak špatné, ale není to ani nic geniálního. Když si vzpomenu na imaginaci prvního a třetího dílu, tenhle rozhodně dost zaostává. Freddy si jen dál prochází sny, jak jsme u něj zvyklí, mnoho toho neřekne, ale jeho rukavice dál sviští vzduchem.

Dům, kde to všechno začalo. Prolíná se všemi filmy.

Robert Englund předvádí výkon, který je dobrý a který z něj udělal legendu žánru. Jeho „suck face“ je možná nejlepší hláškou snímku, což je docela dost málo na horor, který by měl diváka především bavit. V čem pak film zaujme, to je možná bojové umění, které se v předchozích dílech příliš nenosilo, ale ne že by to bylo něco, co nadchne. Ve spoustě akčních snímků uvidíte mnohem lepší souboje.

S těmi velkými činkami to nezkoušejte. Dopadnete jako ona.

Závěrečný rádoby ghostbusters efekt je trochu přihlouplý a já si říkal, že už vážně asi nevěděli, čím by měli sérii ozvláštnit, nemluvě pak o tom, že se opět našel způsob, jak Freddymu ublížit, stejně jako se najde způsob, aby se ten parchant vrátil, a rovnou ještě několikrát. Myslím, že s touhle postavou se ještě setkáme, ale bojím se, že to bude opět v podobě nového Freddyho s „tváří“ Jackieho Earla Hickeyho. A to není „Noční můra“, kterou bych si já osobně užíval.

 

Hodnocení: 40 %

Hororové filmy (slasher, gore, příšery, mučení, vrazi, komedie)

Recenzovaný titul můžete objednat online na DVD.
DVD


Přidat komentář