Spider-Man: Návrat

75%
J. Michael Straczynski pro svět znovuobrodil Spider-Mana, jednoho z nejlepších superhrdinů, dal mu sílu a připravil jej pro nové tisíciletí.

 

Spider-Man: Návrat

Vydalo nakladatelství Crew, 2003 (1. vydání), 2011 (2. vydání), 329 Kč

 

Scénář: J. Michael Straczynski

Kresba: John Romita Jr., Scott Hanna

 

J. Michael Straczynski není člověk, který by se ztratil. Už jen tím, že vytvořil sérii „Babylon 5“ se zapsal mezi milióny fanoušků, i když je pravda, že je i moc těch, kteří seriál odsuzují jako neskutečně neoriginální. U sci-fi to stejně bude tak, že v nich každý bude hledat „Star Trek“ a většinou ho tam také najde. Mimo jiné se ale Straczynski podílel i na scénáři k filmu „Underworld: Probuzení“. Ale Straczynski se zapsal i do miliónů srdcí jako ten, kterému se podařilo vzkřísit hrdinu z nejmilovanějších. Znovu postavil na nohy marvelovského Spider-Mana.

Obálka českého vydání komiksu Spider-Man: Návrat.

J. Michael Straczynski, jak obálka českého vydání komiksu „Spider-Man: Návrat“ uvádí, do série vrátil všechno, co jí dříve zdobilo, pokud tomu někdy vůbec v takové míře bylo. „Spider-Man: Návrat“ je jednoznačnou ukázkou toho, že se Straczynski nebál velkých příběhů, stejně jako se nebál niterných zpovědí, a už vůbec neměl strach z humoru, i když si myslím, že v téhle sbírce se ještě teprve rozjížděl a chvilku mu trvalo, než zajel do těch správných kolejí a jeho hlášky začaly být skutečně úderné. Některé ve sbírce „Spider-Man: Návrat“ vyznívají ještě poněkud trapně, ale on se polepšil.

Ukázka z českého vydání komiksu Spider-Man: Návrat.

Spider-Man je na začátku příběhu přesně takový, jakého ho známe. Jen už nefotografuje pro Daily Bugle a nestuduje. Přece jen už nám dospěl. Mary Jane zatím do příběhu nezasahuje, ani jiná z Peterových krásek se neobjeví, snad jen tetička May, která ho provází celým jeho životem. Ale získává nového mentora. Odnikud se do příběhu uvede Ezekiel, postava, která je důležitá pro další příběhy a další vývoj postavy Spider-Mana. Ezekiel je totiž člověkem, který má stejné schopnosti jako Peter Parker, jen si zvolil jinou cestu životem – je velmi prachatým podnikatelem.

Ukázka z českého vydání komiksu Spider-Man: Návrat.

Ale Ezekiel se samozřejmě neobjevuje jen tak. Je tu proto, aby Petera varoval, že přichází nebezpečí, s kterým si ani Spider-Man neporadí. Přichází záporák, který má konečně udělat to, co se mnoha předchůdcům nepovedlo. Má zabít Spider-Mana a nic ho nemůže zastavit. Já vím, tohle nezní zrovna hyperoriginálně, ale příběh není jen o tomhle. Je zde ona niterná rovina a také život Petera Parkera, kde se objevují sociální problémy, které zmítají Amerikou, nebo aspoň některou z částí jejích měst. „Spider-Man: Návrat“ má přesah a to není u superhrdinského komiksu vždy přirozené.

Ukázka z českého vydání komiksu Spider-Man: Návrat.

Spider-Man je zase tím hláškujícím frajírkem, co se snaží z boje vykecat, ale když už dojde na pěsti, rozhodně nezaostává. Ale i Spider-Man má slabiny, i on je jen z masa a kostí. Dostává rány, které není schopen jen tak přijmout. Ale síla Straczynského je i jinde – doslova hýbe universem, který byl za téměř 35 let než k sérii přišel, vytvořen. Hned na konci této sbírky zjišťujeme, že nezůstane kámen na kameni. Doslova. Série už u nás nějaký čas vychází. S každým dalším dílem jen dokazuje, že Straczynski měl skutečně co říct a že Spider-Man rozhodně nebyl mrtvým hrdinou.

 

Hodnocení: 75%