Ultimate Spider-Man a spol.: Spider-Man - Moc a odpovědnost

80%
Crew začalo vydávat marvelovské komiksy ze série "Ultimate Comics", a tak je na čase se na ně trochu podívat.

 

Ultimate Spider-Man a spol.: Spider-Man - Moc a odpovědnost

Vydalo nakladatelství Crew, únor, duben a červen 2012, 199 Kč jedno číslo

 

Scénář: Brian Michael Bendis

Kresba: Mark Bagley

 

V únoru roku 2012 nakladatelství Crew poprvé vydalo komiks ze své edice „Ultimate Spider-Man a spol.“. Je to skutečně unikátní projekt, který nám má představit to nejlepší, co v Marvelu vycházelo v sérii tzv. „Ultimates“, což jsou klasické komiksy, které jsou vyprávěny od znovu, moderně a snad i lépe. Největší úspěch pak měl „Ultimate Spider-Man“, na němž také Crew staví. I proto se magazín, který vychází jednou za dva měsíce, jmenuje „Ultimate Spider-Man a spol.“.

Obálka českého vydání komiksu Ultimate Spider-Man: Moc a odpovědnost.

Teď trochu k tomu, jaký je vlastně systém vydávání. „Ultimate Spider-Man a spol.“ vychází každé dva měsíce a obsahuje celkem 4 původní americké sešity, nebo alespoň příběhy, které většinou vydají na čtyři samostatné sešity, kdy jeden vychází jednou za měsíc. Za dva měsíce tak čtenář dostává celkem 4 sešity, což jsou dva sešity na měsíc. Ať počítám, jak počítám, je to celkem příjemná nálož. Navíc to není jen o Spider-Manovi. Spider-Manovy příběhy tvoří pouze první polovinu sešitu, tu druhou pak zabírá příběh o jiných superhrdinech. V prvních třech číslech je to „Fantastická čtyřka“ další čísla se pak věnují sérii „X-Men“. Ano, na první pohled to skutečně zní jako splněný komiksový sen.

Obálka českého vydání komiksu Ultimate Spider-Man: Moc a odpovědnost.

S „Fantastickou čtyřkou“ se seznámíme jindy, nyní se podíváme na sérii Spider-Man a na první příběh „Moc a odpovědnost“, který byl rozvržen do prvních tří dílů magazínu „Ultimate Spider-Man a spol.“. Tvůrci tohoto příběhu jsou Brian Michael Bendis a Mark Bagley. Prvně jmenovaný se postaral o scénář. V současné době je to člověk, který v podstatě řídí hlavní dění v Marvelu a ti nejdůležitější hrdinové se chovají podle toho, jak on chce. Je to mistr dialogů, ale zároveň člověk, který dokáže psát klasické příběhy tak, že je to maximálně vhodné pro současného čtenáře. Mark Bagley je pak mainstreamovým kreslířem, který nemá vždy úplně snahu o maximálně detailní kresbu, ale příběh se mu daří skvěle rozpohybovat, navíc se vám nestane, že byste nepoznali postavu, nebo si spletli obličeje. V tomhle směru přesný je.

Obálka českého vydání komiksu Ultimate Spider-Man: Moc a odpovědnost.

„Ultimate Spider-Man a spol.“ a jeho první až třetí číslo přináší naprosto základní příběh, který je všem fanouškům dobře známý. Peter Parker, nevýrazný, šikanovaný chlapec se stává Spider-Manem, hrdinou z nejoblíbenějších. Kluk, který byl chytrý a dobrý na vědu se mění v něco jiného. Neuvědomuje si, co s takovými schopnostmi přichází, a tak na to musí doplatit. Jeden z nejmilovanějších lidí musí zemřít. Příběh, který už jsme viděli v různých podobách, na filmovém plátně hned dvakrát, naposledy ve filmu The Amazing Spider-Man. Příběh nepřekvapí, ale jako základ je to naprosto nutné. Navíc si Bendis trochu pohrál s postavami a ne vše je takové, jaké očekáváme.

Ukázka z českého vydání komiksu Ultimate Spider-Man: Moc a odpovědnost.

Jsem velmi rád, že se nakladatelství Crew vydalo touhle cestou a přineslo čtenářům to, co mají rádi. Marvel a jeho hrdinové jsou stále jedněmi z nejoblíbenějších na světě a právě série „Ultimate“ dokáže i nové čtenáře seznámit se všemi důležitými postavami jednoho superhrdinského světa. Jen ať čte více lidí, jen ať se seznamují s těmi, kteří tu s námi jsou už desítky let.

 

Hodnocení: 80%