The Amazing Spider-Man (2012)

70%
Po deseti letech byla restartována série s pavoučím mužem a tohle je výsledek. Velká část fandů ho bude nenávidět, ty ostatní se s ním smíří.

 

The Amazing Spider-Man

The Amazing Spider-Man

USA, 2012, 136 minut

 

Režie: Marc Webb

Scénář: Alvin Sargent, Steve Kloves a James Vanderbilt podle příběhů Stana Leeho a Steva Ditka

Hrají:

Andrew Garfield (Spider-Man / Peter Parker)

Emma Stone (Gwen Stacy)

Rhys Ifans (The Lizard / Dr. Curt Connors)

Denis Leary (Kapitán Stacy)

 

Když se na plátna kin konečně dostal „Spider-Man“, byla to událost. Jestli si to nějaký superhrdina zasloužil, byl to právě on. I když je mnohem mladší než jeho kolegové v pláštěnkách, Superman a Batman, mnohé generace čtenářů ovlivňoval stejně, ne-li více. I dnes patří k nejoblíbenějším hrdinům a mnozí jej staví na samotný piedestal komiksového žánru. Sam Raimi tenkrát v roce 2002 odvedl skvělou práci. Dal lidem to, co chtěli. Spider-Mana, Mary Jane a Green Goblina, navíc se skvělými efekty (s několika málo nedostatky) a silným příběhem.

Ne, Lizard se opravdu moc nepovedl.

Už před časem, když se objevila zpráva o tom, že se série restartuje a že nedojde k natočení čtvrtého dílu, jsem si říkal: „Proč?“ Proč by, panebože, chtěl někdo restartovat sérii, která byla sakra úspěšná. Stačí se podívat na tržby. Jen v USA si všechny tři původní filmy vydělaly přes miliardu v kinech. Už jen z toho důvodu mi přišlo hodně zbytečné, aby vše začínalo znova, vždyť co nového by film mohl přinést? Zásadní otázka, na kterou se tým tvůrců snažil alespoň trochu najít odpověď.

Peter Parker si zase tolik starostí s tajnou identitou nedělal.

Základní kostra příběhu musela být stejná. Peter je studentem, který je náhodou kousnut pavoukem, čímž získává superschopnosti. Je vychováván tetičkou a strýčkem, protože jeho rodiče zemřeli. Díky tomu, že si neuvědomuje, co jsou jeho schopnosti zač, nepřímo zaviní smrt svého strýčka. Proto pochopí, že s velkými schopnostmi přichází velká odpovědnost. Nic se na tomhle nezměnilo.

Příběh se musel alespoň částečně obměnit, a tak se scénář vrací k úplným začátkům Spider-Mana, kde byla jeho vyvolenou Gwen Stacy, krásná blondýnka, které tvář propůjčila neméně krásná Emma Stone. Sedí mi tu a docela jí věřím i těch 17 let, protože v některých chvílích se jako puberťačka rozhodně chová. Stejně tak i Andrew Garfield. Jako Petera Parkera ho přijmu naprosto snadno, je tím správným hubeňourem, nevýrazným klukem, kterého si jako Petera představuju. I on pak nabere nějakou tu svalovinu a v kostýmu je uvěřitelný. Jako náhrada za Tobeyho Maguira? Proč ne.

Klasická láska mezi krásnou blondýnou a maskovaným pakem.

Většina diváků bude mít problém s tím, že „The Amazing Spider-Man“ má nahradit původní sérii skvělého Raimiho. Je jasné, že to nedokáže. Je to nový film, který chce být trochu jiný, ale zase tolik jiný není. Překvapivě špatná je triková stránka. Záběry očima Spider-Mana mi tam nesedí, Lizard je vyloženě příšerný a v některých momentech je až příliš patrné, že se na triky trochu kašlalo. Připomnělo mi to film „Spider-Man“, ale o deset let později by triková úroveň měla být trochu jinde, ne? Bohužel.

It's tricky!

Film má momenty, pro které bude nesnášen, jako třeba pomoc jeřábníků. Je to patetické, ale když Spideymu fandíte, stejně vás to dojme. Já mu fandím a budu doufat, že se v příštím díle, který nepochybně bude, objeví další várka záporáků, které jsme ještě na plátně neviděli. Jen... Vážně škoda Lizarda. Tohle je v komiksu zrovna postava s obrovským příběhem, který se tady smrsknul jen na jednoduchý osud šíleného vědce. Sam Raimi natočil skvělý film, ale srážet kvůli tomu tenhle, kde funguje lidská stránka příběhu, to se mi zase nechce.

 

Hodnocení: 70%