30 Days of Night: 30 Days 'Til Death

75%
Jeden z posledních příběhů ze série "30 dní dlouhá noc" je docela zajímavým příspěvkem, který nám sděluje, jaké to je, když se upír snaží žít mezi normály.

 

30 Days of Night: 30 Days Til Death

Vydalo nakladatelství IDW, čtyřdílná minisérie, prosinec 2008 až březen 2009

 

Scénář a kresba: David Lapham

Kolorování: Len OGrady

 

Série „30 dní dlouhá noc“ se chopil David Lapham, který v České republice není příliš známý, ale v zámoří už se mu podařilo získat Eisner Award za komiksovou sérii „Stray Bullets“. Půjčil si sérii, aby nám předvedl jeden poměrně zajímavý příběh o tom, jaké následky může mít jistá událost, která se v minulosti stala. Ano, David Lapham se zajímá o to, co se stalo v upířím společenství po událostech v Barrow a po smrti Vicenteho a Lilith. Nic nemůže zůstat nepotrestáno.

Ukázková obálka amerického komiksu 30 Days of Night: 30 Days 'Til Death.

Upíří komunita se s nelibostí dívá na to, co se v Barrow stalo a že se někteří upíři příliš vystavili nebezpečí odhalení. S tím se musí něco dělat, a tak upíři, kteří na sebe příliš upozorňují, musejí být potrestáni. Je vytvořeno speciální komando démonů, které se pouští na stopu neposlušným krvesavcům a sjednává nápravu tím, že se jich všech zbavuje. Nastávají jatka, která jsou skutečně ve velkém stylu. Velké panely Laphamovi sedí a mordování vypadá v jeho provedení skutečně dobře.

Ukázková strana amerického komiksu 30 Days of Night: 30 Days 'Til Death.

David má docela zajímavý styl, který by mohl být zaměnitelný s mainstreamovým, ale při bližším „ohledání“ je patrné, že jeho linie není tak dokonalá, tahy tuší mají různou šířku a sem tam se mohou zdát trochu odfláknuté, přesně nesledují tvary, které by měly tvořit. Ale právě v tom je jejich krása, která je doplněná ještě dobrým okem na efektní panely, jimiž je minisérie prosycena. Velké panely mu sedí dobře, ale stejně tak i menší, akčnější. V akci se čtenář neztrácí, u velkých panelů bude mile překvapen.

Příběh se netočí pouze kolem komanda vraždících upírů, ale především kolem jednoho, poměrně nevýrazného člověka, který si žije v domě s dalšími nájemníky, nikdo z nich samozřejmě netuší, že je také upírem. Tohle je jeho cíl. Zůstat ve skrytu. Jeho vztah se sousedy je docela dobrý, i když se jich straní. Nikdy však není nezdvořilý, sem tam s nimi prohodí pár slov na schodech a také jim všem dokáže vysvětlit, proč se z jeho bytu ozývá ženský křik. Vrátila se jeho přítelkyně, a tak si to pořádně užívají. Ve skutečnosti se jedná o feťačku, kterou se snaží napravit.

Ukázková strana amerického komiksu 30 Days of Night: 30 Days 'Til Death.

Všechno by bylo v pořádku. Feťačku napraví, udělá z ní svou skutečnou přítelkyni, kterou si sousedé doslova zamilují. Jenže trable na sebe nenechají dlouho čekat. Za upírem přijíždí jeho „rodina“ a problémy jsou na scéně, protože tahle rodinka rozhodně není z těch upírů, kteří by se drželi zpátky. Prostě taková hlučná americká rodinka, kterou většinou nesnášíte, ale na dovolené jich potkáte spoustu. A nemusí být nutně z Ameriky, ale třeba z Německa nebo klidně z Česka.

Ukázková strana amerického komiksu 30 Days of Night: 30 Days 'Til Death.

„30 Days of Night: 30 Days ’Til Death“ je komiksem, který je překvapivě zábavný a dává tak zapomenout na slabší kousky, které v sérii „30 dní dlouhá nic“ vznikly. Navazuje sice na původní komiks velmi volně, ale do toho světa zapadá dokonale a zmiňuje události, které se již staly. David Lapham vytvořil dobrou minisérii, která je správně drsná, nechybí jí akčnost ani správná dynamika a dávka vtipu, který je dobře odměřovaný. Tohle čtení se mi vážně líbilo.

 

Hodnocení: 75%