30 Days of Night: Night Again

65%
Poslední příběh z původní série "30 dní dlouhá noc" ještě před tím, než jí Steve Niles "restartoval". Ke kresbě se dostal pojetím unikátní Sam Keith.

 

30 Days of Night: Night, Again

Vydalo nakladatelství IDW, minisérie 4 sešity, 2011

 

Scénář: Joe R. Lansdale

Kresba: Sam Keith a Jay Fotos

 

„30 dní dlouhá noc“ byl poměrně originální komiks, který těžil z toho, že na Zemi existuje místo a v něm město (Barrow), kde je možné, aby byla skutečně 30 dní dlouhá noc, tedy období, kdy se slunce na nebi neobjeví. A takové město je dokonale vhodné pro upíry, ale i pro jiná stvoření, jak se později ukázalo. „30 Days of Night: Night, Again“ je v pořadí již čtrnáctým komiksem ze série, což je jen ukázka toho, jak se komiksu v Americe daří a jak se jeden nápad může rozrůst.

Ukázková obálka z komiksové minisérie 30 Days of Night: Night Again.

„30 dní dlouhá noc“ a kreslíř Sam Keith, to je poměrně zajímavé spojení, hlavně proto, že Sam Keith je natolik osobitý tvůrce, že od každého jeho komiksu můžeme čekat něco inovativně nového a ne každému sednoucího. A vzhledem k tomu, že v našich luzích a hájích Samovi pšenka moc nekvete – jeho „Maxx“ to jen dokazuje, bohužel – asi těžko se dočkáme i tohoto komiksu, už jen díky tomu, že se jedná o čtrnáctý díl. U nás můžeme být rádi, že byl vydán vůbec první.

Ukázka z komiksové minisérie 30 Days of Night: Night Again.

Příběh „30 Days of Night: Night, Again“ začíná již v roce 1943, kdy sledujeme nacistickou ponorku, jak si to štráduje Severním ledovým oceánem a připravuje se na odpal torpéda. Ale jaké překvapení, torpédo po nárazu do ledovce neexploduje, ale doslova se do něj zasekne. Příběh nás ale rychle přivádí zpátky do Barrow v roce 2004, kde si upíři hodují na posledních kouscích masa a rozhodnou se pronásledovat uprchlíky. Ale kromě nich je tu ještě polární výprava, která náhodou objeví velmi zajímavou věc – vystřelené torpédo, z kterého se ozývá podivné ťukání. Ne, není to odpočítávání, je to věc, která byla ve schránce nacisty uvězněna.

Ukázka z komiksové minisérie 30 Days of Night: Night Again.

Sam Keith je neskutečně originálním tvůrcem, což dokázal hned ve druhém sešitu této minisérie, když přišlo na flashback. Ten je kreslen naprosto jiným způsobem než zbytek, způsobem, který připomíná dětskou kresbu, což je v rozporu se znázorněným dějem. Ale funguje to. Keithův smysl pro černý humor je neskutečný, i když pro někoho může zacházet až trochu moc daleko. Pro mě osobně je ale autor natolik specifický, že prostě stojí za to jej sledovat, ať už kreslí cokoli.

Ukázka z komiksové minisérie 30 Days of Night: Night Again.

Pokud se týká scénáře, zas taková sláva to není. O průšvihu se ale úplně mluvit nedá. Komiks vypráví o tom, jak se skupinka přeživších a skupinka průzkumníků spojí a zabarikádují se, navíc mají s sebou věc z torpéda, kterou není nic jiného než golem. Já vím, zní to docela divně, ale ono to funguje. Komiks má zajímavé zvraty a Keithova kresba dostatečně koresponduje s atmosférou, která by zde měla být. A to ani nemluvím o tom, že dokáže naprosto dokonale zachytit násilí.

„30 Days of Night: Night, Again“ je zajímavým příspěvkem do série, který jí nijak moc dál nerozvíjí, i když do hry vstupuje zmiňovaný golem, který se stává monstrem putujícím po Aljašce. Jinak je ale největším tahákem rozhodně kresba Sama Keitha, která je prvním jeho příspěvkem do této série. Uvidíme, jestli i posledním.

 

Hodnocení: 65%