Ultimátní komiksový komplet 43: Iron Man - Extremis

80%
"Iron Man: Extremis" je velmi zásadní příběh, od kterého se dál odvíjela Iron manova budoucnost, tento příběh byl použit i ve filmovém zpracování.

Ultimátní komiksový komplet 43: Iron Man - Extremis

Vydalo nakladatelství Hachette, 2013, 199 Kč

 

Scénář: Warren Ellis

Kresba: Adi Granov

 

Iron Man je superhrdina, který se u nás proslavil hlavně díky filmům s Robertem Downeym Jr. A je to dobře, protože jeho pojetí Iron Mana je pro diváky obecně přijatelné, a to i v případě, že se nejedná o komiksové fandy, kteří by kupovali každý komiks od Marvelu a doslova žrali jeho universa. Iron Man je prostě jeden z nás. Až na to, že je bohatý jak strýček Skrblík a v hlavě má mozek, který ho mění v technického génia. No dobře, Iron Man není vůbec jako někdo z nás. Neznám komiksového fandu, který by si mohl nejen dovolit koupit všechny komiksy, co kdy u nás vyšli, ale ještě by si k tomu mohl koupit vydavatelství Crew. Většina komiksáků jsou obyčejní lidé a Tony Stark jím není. Přesto má problémy, které jsou lidské a mohou je mít někteří z nás. Má problémy s pitím, má problémy sám se sebou. Warren Ellis to dokázal naprosto skvěle shrnout v jediné scéně, kdy se Tony dívá na svůj vlastní odraz v zrcadle. Najednou vidíte slabého člověka, který musí být silný. Podobně to s ním bylo i ve filmu "Iron Man 3". Tony Stark si prostě nemůže dovolit slabost, protože Tony Stark je Iron Man.

Obálka komiksu Iron Man: Extremis.

Warren Ellis napsal skvělý scénář, který se zabývá skutečností, že v Tonym něco není v pořádku, že v sobě má určitou chybu, kterou by potřeboval napravit. Není schopen najít cestu. Sledujeme člověka, který se ráno vzbudí a bude dělat, to, co má dělat, protože to prostě dělat má. Tak to je. Ví, že to není správné, že by to chtělo něco víc, ale nedá se svítit. Musí pokračovat v nastaveném směru. Třeba dojde ke změně a on konečně pozná tu chybu, kterou v sobě má. Tony Stark je v komiksu popsaný jako velmi komplexní a velmi komplikovaná postava a v podání Warrena Ellise je velmi uvěřitelná. To se nakonec promítlo i do toho, že mnoho prvků z tohoto komiksu najdete ve všech třech filmech s Iron Manem, ten poslední je pak nejvíce inspirován samotným projektem Extremis a jednotlivými postavami, které zde vystupují. Děj filmu a komiksu však nejde srovnat, film využívá jen některé prvky.

Ukázka z komiksu Iron Man: Extremis.

Warren Ellis postavil Iron Mana velké výzvě. Má proti sobě nepřítele, který je silnější než on. Jak se zachová? Spojí se s ostatními Avengery, anebo pojede na vlastní pěst, a to i přesto, že by měl zemřít? To už nechám na vás, abyste si to zjistili sami. Scénář považuji za velmi dobrý, i když to není Warren Ellis, který má volné ruce. Jako autor, který dělal na jednom z nejdůležitějších superhrdinů Marvelu, prostě nemohl dostat volné ruce a musel se přizpůsobit studiu. To nakonec vedlo k tomu, že je zde umírněný, ale přesto si dovolil vypustit ven svého technologického ďábla a postavil Iron Mana jeho možná největší výzvě. Něčemu, co by se dalo označit jako Captain America na straně těch špatných. Warren Ellis dokázal minimalizovat klišovitost komiksu a vytvořil celkem komorní drama o tom, jak se jeden člověk hledá a možná se najde. A možná také ne.

Co tenhle komiks trochu kazí, to je kresba. Adi Granov není špatný kreslíř, ale ani to, že si ho Jon Favreau vybral jako designéra pro své filmy s Iron Manem, neznamená, že je jeho kresba dokonalá. Má zvláštní styl, který je v knize popsán, styl, který je velmi náročný. Jenže právě díky tomuto stylu místy vznikají velmi statické panely a postavy na nich vypadají jako neživé, jako voskové. To je škoda, protože kresba se pak mění ve sterilní a komiks si jednoznačně zaslouží trochu rozpohybovat, potřebuje trochu života. To se alespoň částečně daří v akčních sekvencích, které jsou dobré. Pohyb je vyvoláván rozmazaností kresby, což je prvek, který nemusí sedět každému, ale rozhodně to nijak nebrání snadnému pochopení komiksu a toho, co se v akci děje. Adi Granov je v kresbě přesný, jeho postavy jsou jedinečné a od sebe snadno rozeznatelné, přesto zůstávají jen obrazy, statickými uměleckými díly.

Ukázka z komiksu Iron Man: Extremis.

"Iron Man: Extremis" bude jedním z nejlepších příběhů o Iron Manovi a myslím, že není nijak překvapivé, že je to komiks poměrně nový. V rámci "Ultimátního komiksového kompletu" vyjdou ještě dvě knihy, které se věnují Iron Manovi, první vyšel 4. září tohoto roku. Pak budeme moct srovnávat, protože, a to se přiznám, neměl jsem zatím s Iron Manem moc čest a jeho další příběhy neznám. Třeba mě ale překvapí, stejně jako mě překvapil Warren Ellis, který už poněkolikáté dokázal, že i když je skvělý v komiksu, který není mainstreamový, je naprosto výborným scénáristou i v případě, pokud má psát pro velká studia. Tomu se tu ještě budu věnovat v rámci Fantastické čtyřky.

Ukázka z komiksu Iron Man: Extremis.

České vydání "Ultimátního komiksového kompletu" je možné zkritizovat za to, že jedna strana je v mnohých svazcích špatně vytištěná, kdy je v podstatě polovina stránky nečitelná. Je to samozřejmě výrazný nedostatek, ale vydavatel v tomto směru vychází vstříc. Pokud napíšete na mail marvel@czpress.cz, vysvětlí vám, jak v rámci reklamace postupovat, není to komplikovaný postup, a vy získáte svoje bezvadné vydání.

 

Hodnocení: 80 %