Ultimátní komiksový komplet 36: Astonishing X-Men - Nadaní

80%
"Ultimátní komiksový komplet" je v současné době fenomén, a tak nesmí chybět ani na Necronomiconu. První knihou, která je recenzovaná, je příběh "Astonishing X-Men - Nadaní".

 

Ultimátní komiksový komplet 36: Astonishing X-Men - Nadaní

Vydalo nakladatelství Hachette, 2013, 99 Kč

 

Scénář: Joss Whedon

Kresba: John Cassaday

 

„Ultimátní komiksový komplet“ je velkolepý projekt, na české podmínky možná až trochu moc velkolepý. Společnost Hachette, která je italským vydavatelem, se rozhodla pustit do světa celkem 60 knih v pevných deskách, které jsou v podstatě vzorky toho, co vychází v Marvelu. Evropskému čtenáři má být představeno to nejlepší, co u Marvelu vyšlo. Každá kniha má minimálně sto stran, cena je navíc velmi příznivá 199 Kč za většinu booků, první byl za 49 Kč a druhý za 99 Kč. Druhým je právě kniha „Ultimátní komiksový komplet 36: Astonishing X-Men - Nadaní“.

Obálka komiksu Ultimátní komiksový komplet 36: Astonishing X-Men - Nadaní.

Možná je to trochu zvláštní, když říkám, že kniha vyšla jako druhá a přitom má v názvu číslovku 36, ale nakladatelství, kromě toho, že zvolilo další zajímavé marketingové tahy, vydává celý komplet na přeskáčku. Hřbety komiksů postupně vytvoří obraz, a tak by byla škoda, kdyby se sběratelům začal obraz vytvářet pěkně postupně. Když chcete mít všechno kompletní, musíte si celou sérii koupit, jinak to prostě nejde. Nízká cena, vydávání v široké distribuci, čtrnáctidenní interval vydávání, tohle všechno je snaha dostat k českému čtenáři komiksy, které by u nás normálně nevyšly. Alespoň ve většině.

Ukázka z komiksu Ultimátní komiksový komplet 36: Astonishing X-Men - Nadaní.

První dílem „Ultimátního komiksového kompletu“ byla kniha Spider-Man: Návrat, která už u nás vyšla, takže tu jsem pro recenzi vynechal, protože o té už jsme se tu jednou bavili. Druhá kniha „Ultimátní komiksový komplet 36: Astonishing X-Men: Nadaní“ už je skutečně nováčkem a na našich stáncích a knihkupectvích jsme se s ní setkat nemohli. Nutno říct, že hned druhý kousek skutečně stojí za to, protože nám X-Meny představuje v režii Josse Whedona, muže, který má ke komiksu velmi blízko, což dokázal svou skvělou adaptací „Avengers“ pro film.

Ukázka z komiksu Ultimátní komiksový komplet 36: Astonishing X-Men - Nadaní.

„Ultimátní komiksový komplet 36: Astonishing X-Men - Nadaní“ vypráví příběh o tom, jak se našel lék na mutaci, lék, který by všechny mutanty mohl proměnit zpátky v normální lidi. Je to ale lék bezpečný? Co za tím vším vlastně vězí? A jak se k tomu X-Meni, kteří se stále ještě trochu vzpamatovávají ze smrti Jean Grey, postaví? Nenajdou se mezi nimi někteří, kdo se rozhodnou lék vzít a se vším „nenormálním“ skoncovat?

Ukázka z komiksu Ultimátní komiksový komplet 36: Astonishing X-Men - Nadaní.

Joss Whedon nám v komiksu představuje ty nejklasičtější postavy X-Men universa. Jsou zde Cyclops, Wolverine, Beast, Emma Frost a Kitty Pride, ale čeká nás i návrat jiných postav, což ocení hlavně ti, kteří tenhle svět znají trochu hlouběji. Musím říct, že kresba Johna Cassadaye mě dostala, na mainstream je krásně detailní a čiší z ní plastičnost. S Jossem Whedonem, který zase hláškuje, si dokonale sedli a „Ultimátní komiksový komplet“ se nám představuje ve skvělém světle.

Recenze převzata z mého blogu Komiksový deník.

Hodnocení: 80%