Ultimátní komiksový komplet 16: Ultimates - Nadčlověk

90%
Mark Millar a jeho hodně povedený restart Avengers pěkně od začátku a drsně.

Ultimátní komiksový komplet 16: Ultimates - Nadčlověk

Vydalo nakladatelství Hachette, 2013, 199 Kč

 

Scénář: Mark Millar

Kresba: Bryan Hitch

 

V rámci "Ultimátního komiksového kompletu" vycházejí komiksy, které už u nás dříve vyšly. "Zázraky", "Ultimates: Nadčlověk", "X-Men: G jako Genocida" a pak Tajná válka. Na druhou stranu od září 2013 se stále více objevují komiksy, které ještě v ČR nevyšly. A to je dobře. Pojďme se ale podívat na komiks "Ultimates: Nadčlověk", který vyšel v rámci "Ultimátního komiksového kompletu". I když tenhle komiks u nás už vyšel, rozhodně se jedná o něco, co by si člověk neměl nechat ujít.

Obálka komiksu Ultimates: Nadčlověk.

Mark Millar je tvůrce, který rozhodně nemusí sednout každému. Je dost kontroverzní, nic mu není svaté a brutalita je nedílnou součástí jeho komiksů. Tohle vás trkne v případě jeho "Ultimates" především. Objevují se zde vulgarismy, které většinou v mainstreamu nenajdete. Ale je dobře, že se tohle podařilo do komiksu propašovat, protože tohle je jeden z těch případů, kdy jsou sprostá slova použita v tu pravou chvíli, kdy mají přesně ten správný efekt. V tomhle není krása tohoto komiksu. Ta tkví v tom, že zde hrdiny, jež dobře známe, poznáváme v naprosto novém světle. A přesně o tohle v "Ultimates" vlastně šlo. Vyprávět o starých známých superhrdinech novým, moderním způsobem.

Ukázka z komiksu Ultimates: Nadčlověk.

Tony Stark je zde floutek, sukničkář a ochlasta. Dobře, to nic nového není. Ale Thor je ekologický aktivista, který bojkotuje vládu G. W. Bushe. Captain America zase není až takový správňák a klidně kopne to bezbranného, ač má své důvody. Lépe poznáváme manžele Pymovi a zjišťujeme, že "Kramerová vs. Kramer" v superhrdinském podání je celkem síla. A to na to Millarovi stačil jeden jediný sešit, ten poslední. Hodně zde zůstává nedořešeno, ale nedá se nic dělat. "Ultimátní komiksový komplet" je někdy prostě jenom ochutnávka toho, co nám Marvel přináší. Naštěstí Millarovi "Ultimates" u nás vyšli kompletní, takže se můžeme dovědět jejich kompletní příběh. A že stojí za to.

Millar začal od znova a vytvořil vlastní tým Avengers, který byl tedy nazván "Ultimates". Začínáme s Captainem Americou a s tím, jak za druhé světové války skončil v Severním ledovém oceánu. Pak se seznamujeme s dalšími postavami, které tvoří sestavovaný tým. Iron Man, Bruce Banner alias Hulk, ale ten jako vědec, Ant-Man/Giant-Man Hank Pym a Wasp. Thor se uvolí pomoct, pokud Bush splní nějaké jeho podmínky. Není to zrovna tým, který by byl něco platný. Hodně se mluví o tom, jak je tým potřebný, ale vlastně se ukazuje, že možná až tak potřebný není. Millar zdůrazňuje základní otázku - potřebuje svět superhrdiny? Protože podle toho, co vlastně v téhle knize udělal, začnete mí pocit, že je to něco, co svět dvakrát nepotřebuje. A v tom je krása komiksu. Mark Millar se dlouhodobě zabývá tím, jaké je vlastně místo superhrdinů - jeho "Kick-Ass" není ničím jiným než rozborem superhrdinů ve skutečném světě.

Ukázka z komiksu Ultimates: Nadčlověk.

Pro "Ultimates" se Mark Millar spojil s Bryanem Hitchem a společně vytvořili skutečně moderní komiks, kde čtenáře musejí upoutat barvy, které jsou prostě unikátní. Komiks jakoby vás chtěl pohltit a daří se mu to. Na tomhle komiksu není ani trochu vidět, že už je deset let starý. Klidně by mohl být vydán letos. Bryan Hitch má jeden velký dar. Dokáže příběh dávkovat správným způsobem. Umí ho rozkreslit do malých panelů, ale pak naprosto překvapí panelem jednostránkovým nebo dvoustránkovým. Jeho akce jsou pak dynamické, ale stejně tak i epické. Dojem umí udělat i celkem statickým panelem. Opět skvělá spolupráce mezi kreslířem a scénáristou.

Ukázka z komiksu Ultimates: Nadčlověk.

Mark Millar začal trend předělávání klasických řad do řad "Ultimate", což vedlo až k novým sériím, které si více méně řídí Brian Michael Bendis. Mark Millar ukázal, že i mainstreamový superhrdinský komiks může být pořádně drsný, a to i ve chvíli, kdy zůstane vtipný. Hláškuje se zde naprosto skvěle a několikrát se člověk prostě musí zasmát nahlas. Mark Millar je popkulturní král, a to v tom nejlepším smyslu slova. Jsou zde narážky na moderní kulturu, na komiksy jako takové, ale v konečném důsledku je Millar originální a dokáže překvapit, protože klasická schémata přetavuje do nových příběhů, takových, na které komiksoví fanoušci v rámci daného universa nebyli zvyklí. A tohle je pro mnohdy celkem vyčpělý mainstreamový komiks neskutečně důležité. Navíc je Mark Millar jedním z těch autorů, kteří pochopili, jaký potenciál je v postavě Hulka, a to jak potenciál psychologický, tak i komický a samozřejmě destruktivní.

 

Hodnocení: 90 %