Ultimátní komiksový komplet 15: Punisher - Vítej zpátky, Franku (část 1)

85%
Punisher se vrací do New Yorku a je jasné,že to bude skutečně pořádná řežba.

Ultimátní komiksový komplet 15: Punisher - Vítej zpátky, Franku (část 1)

Vydalo nakladatelství Hachette, 2013, 199 Kč

 

Scénář: Garth Ennis

Kresba: Steve Dillon

 

To, co je na Ennisově "Punisherovi" nejlepší, na to poukazuje sám Ennis ve svém prologu k této první knize příběhů, které v zahraničí vyšly jako sbírka dvanácti sešitů pod titulem "Welcome Back, Frank". Mluvím teď o verzi, která česky vyšla v roce 2004 pod společnou hlavičkou Crew a BB/artu. Vydání u Hachette je již druhé české. Abyste nebyli ochuzeni o Ennisova slova, tak zde krátké shrnutí: "Vítej zpátky, Franku" je návrat tohohle zabijáka ve velkém stylu, návrat, který skutečně stojí za to. Ennis ví, kde je síla jeho hrdiny a podle toho se také chová. Nedělá z Franka moralizujícího, rozervaného muže, ale prostě mašinu na zabíjení. Já si ale říkám, že takový by měl být Punisher vždycky. Skutečnost, že na to Ennis musel upozorňovat, jen svědčí o tom, že předchozí tvůrci postavu chápali jinak a vlastně špatně. Tuctově. Ennis si vzal tuhle postavu a udělal z ní něco, čím by měla navždy zůstat.

Obálka komiksu Punisher: Vítej zpátky, Franku (část 1).

O čem, že to vlastně plácám? Tak samozřejmě o tom, že Punisher nepotřebuje důvody, aby vraždil. Nepotřebuje vysvětlovat, proč vraždí tolik šmejdů. Vraždí je čistě proto, že může, že má dostatečné schopnosti, a samozřejmě proto, že chce. Ano, původně to začalo pomstou za smrt rodiny, ale Ennis se chytil toho, že Frank Castle už byl magor dávno před tím, jeho rodina ho jen držela v mezích, v nichž po její smrti už nemusel z žádného důvodu zůstávat. A tak se vydal na svou osobní křížovou výpravu, na nekonečný boj za smrt všech šmejdů. Jeho cesta není nějakým bojem za práva ostatních lidí, jeho cesta je jen naplněním touhy – závislosti – ničit, touhou natrhnout všem těm šmejdům zadek. A to pořádně a ve velkém.

Ukázka z komiksu Punisher: Vítej zpátky, Franku (část 1).

Série "Punisher", které u nás vyšly celkem čtyři knihy a v sérii "Ultimátní komiksový komplet" vyjdou ty první dvě (na druhý díl si celkem počkáme, protože v plánu je až 6. srpna 2014), je specifická hned v několika ohledech. Kromě toho, že to je Frankův návrat ve velkém stylu, je to zároveň Ennisův rozjezd v této sérii. Pak už přišla na řadu dospělejší verze, kde se Ennis více oprostil od pro něj tak typického humoru a rovnou se vrhl na temnějšího Punishera, na postavu, která v tomhle podání dává mnohem větší smysl. On by se jinak celkem mohl plést s tím ostatním, co Ennis dělal. Například i proto, že nám Ennis ukazuje, jak to má se superhrdiny, a že je moc nemusí. Tentokrát dostane na prdel Daredevil.

 

První kniha z příběhu "Vítej zpátky, Franku" Punishera zastihne ve chvíli, kdy se vrací do New Yorku, aby tam šmejdům nakopával řitě. Činí tak velkolepě, dojde na shazování ze střech mrakodrapů, výbuchy, upalování, obrovské přestřelky, a tak podobně. Jako akční komiks tak funguje naprosto výborně a Steve Dillon nám zase ukazuje, že jeho akce je prostě strhující. Stejně tak i výrazy a mimika jeho postav. V tomhle je mistr. Bohužel jeho obličeje jsou natolik na jedno brdo, že byste si skoro přáli, aby je kreslil někdo jiný. Tohle je prostě "Preacher" jen s trochu jiným příběhem. Mně osobně se Steve Dillon neskutečně zprotivil, s tím už prostě nic neudělám.

Ukázka z komiksu Punisher: Vítej zpátky, Franku (část 1).

„Vítej zpátky, Franku (část 1)“ je úvod oblíbené série, ale doporučuji se k tomuto komiksu dostat jako k jednomu z prvních, pokud s komiksem začínáte. Bude na vás mít většinou mnohem lepší efekt než ve chvíli, kdy už máte hodně načteno. Stejně si ale časem uvědomíte, že se Ennis strašně moc opakuje a že tyhle jeho úchylné postavičky jsou všude, že uznává jen určité hodnoty a o nich pořád píše. Jenže nedá se nic dělat, on píše většinou docela dobře. Pokud chcete akční řežbu, která není úplně tupá, ale má smysl a má v sobě humor, je tohle správná volba v každém případě.

Ukázka z komiksu Punisher: Vítej zpátky, Franku (část 1).

Vzhledem k tomu, že u nás komiks už vyšel, hodí se srovnání. Původní verze je v měkkých deskách, ale vzhledem ke kvalitě lepené vazby to není až takový problém. Obě knihy obsahují naprosto stejný komiks, stejný počet kapitol, navíc ve stejném, dobrém překladu. Vydání od Hachette má tu výhodu, že jsou zde nějaké ty informace o sérii "Punisher", chybí však úvod od samotného Ennise, kterým vydání od BB/artu+Crew disponuje. Hachette ještě přidalo takovou menší galerii toho, jak Punishera pojali různí kreslíři a dodalo nějaké ty obálky. Pokud máte již první verzi od Crew, asi se moc nevyplatí kupovat tuhle od Hachette. Dostanete naprosto stejný komiks s minimem zajímavých bonusů. Tohle je prostě primárně určeno pro ty, kteří chtějí mít doma celou sérii "Ultimátní komiksový komplet".

 

Hodnocení: 85 %