Ultimátní komiksový komplet 8: The Amazing Spider-Man - Kravenův poslední lov

95%
"Kravenův poslední lov" je jedním z nejlepších a nejzajímavějších příběhů, jaké kdy Spider-Man prožil. může za to hlavně skvělý scénář.

Ultimátní komiksový komplet 8: The Amazing Spider-Man - Kravenův poslední lov

Vydalo nakladatelství Hachette, 2013, 199 Kč

 

Scénář: J. M. DeMatteis

Kresba: Mike Zeck a Bob McLeod

 

Některé příběhy superhrdiny Spider-Mana prostě zapadly, jiné se staly naprosto klasickými. Spider-Man už má za sebou několik stovek sešitů. Série "Amazing Spider-Man" se dočkala svého sedmistého dílu a byla ukončena a nahrazena, a to ani nemluvím o dalších sériích, které vznikaly okolo klasické série. Některé série se však provázaly a právě dnes recenzovaný komiks Spider-Man: Kravenův poslední lov je ukázkou toho, jak je svět komiksu komerční a jak se na jednom příběhu dá vydělat o něco víc. Jenže stejně tak ukazuje, jak může být dílo kvalitní a překvapivé.

Obálka komiksu Spider-Man: Kravenův poslední lov.

První a čtvrtá kapitola Spider-Man: Kravenův poslední lov vyšla původně v sérii „Web of Spider-Man“, druhý a pátý díl v sérii „Amazing Spider-Man“ a třetí a poslední díl v sérii „Spectacular Spider-Man“. Proč? Jednoduše proto, že série „Web of Spider-Man“ a „Spectacular Spider-Man“ potřebovaly trochu podpořit v prodejích, což by se tímhle krokem mohlo povést. Není na tom nic zvláštního. V komiksovém světě se to děje pořád. Dnešní Marvel a DC jsou plné crossoverů a přesahů příběhů do různých sérií. Pokud chcete mít příběh kompletní, musíte si koupit i sešity, které byste jinak nekoupili. Marketingově velmi chytré, ale člověk si nemůže pomoct a chápe to jako zneužívání zákazníka a jeho důvěry a touhy po příbězích. Co je ale budeme hanět. "Ultimátní komiksový komplet" je mimo jiné také celkem dobrý marketingový kalkul.

"Ultimátní komiksový komplet 8: The Amazing Spider-Man - Kravenův poslední lov" není prvním vydáním komiksu na českém trhu. V edici "Legendy Marvelu", kterou vydává nakladatelství Crew, komiks vyšel v roce 2009. Ve stejné edici v roce 2006 vyšel komiks "Spider-Man: Utrpení". Spider-Man: Kravenův poslední lov nepatří mezi legendy Marvelu zbůhdarma. J. M. DeMatteis, který má na svědomí kromě příběhů Spider-Mana například také u nás vydaný komiks "Dříve známí jako Liga spravedlnosti", vytvořil příběh, který je pro stěnoleza netypický, především pak svou atmosférou a svým pojetím.

Ukázka z komiksu Spider-Man: Kravenův poslední lov.

Spider-Man v příběhu potkává protivníka, s kterým se již utkal a vyhrál. Právě to je ten problém. Neměl vyhrát. Kraven Lovec je člověk, který se zvířaty neprohrává. Nemůže přece prohrát s obyčejným pavoukem. Musí získat zpátky svoji čest. Tak začíná lov na Spider-Mana, lov, který záhy končí. Příběh je velmi odlišný od klasického Spideyho, protože to, co sledujeme, je tak trochu Poe, tak trochu King, ale hlavně je to silné psychologické drama, kdy v hlavní roli je vyšinutý člověk. Kraven není v pořádku a poslouchat jeho proslovy, v nichž se z Pavouka vlastně stává to, co položilo Rusko do kolen, je skutečně ukázkou toho, jak by měl správný záporák, který už to prostě nezvládá, vypadat. Jenže ono pod tím stejně něco bublá. V některých scénách máte pocit, že je to skutečně Kraven, kdo by mohl mít pravdu, že Spider-Man je jen obyčejným pavoučkem ve srovnání s tím, co Kraven pochopil.

Komiks je překvapivý z toho hlediska, jak moc jde do hlubin psýché, ale i z toho hlediska, že nám příběh podává naprosto jinak, než jsme u mainstreamu zvyklí. I v tomhle je jeho síla, protože je jen málo komiksů, které by se daly touhle cestou (opakování slov a vět, vkládání na první pohled nesmyslných spojení, důraz na rámečky místo bublin, atd.), a proto "Kravenův poslední lov" vyniká. McFarlane se ho pokusil napodobit v komiksu "Spider-Man: Utrpení", ale selhal. DeMatteis dává do kontrastu čest a pomstu, pochopení a nepochopení, šílenství a lásku. Na první pohled naprosté protiklady, ale při bližším zkoumání si uvědomíme, že ty protiklady k sobě mají nesmírně blízko. Copak pomsta není vykonávána pro navrácení cti? Copak pochopení nevychází z prvotního nepochopení? Copak láska není šílenstvím?

Ukázka z komiksu Spider-Man: Kravenův poslední lov.

Kresba je dobrá, je propracovaná, ale myslím, že to není něco, co by výrazně ohromilo. Spider-Man vypadá na některých panelech dost unylý, Mary Jane je nejméně sexy, jak jsem ji kdy viděl, o Kravenovi ale mohu říct, že Zeckovi prostě seděl. Nemám moc rád Spider-Manův černý kostým, navíc bez znalosti mytologie vlastně člověk ani nepochopí, proč ho na sobě má, když většinou poletuje ulicemi New Yorku ve svém červenomodrém.

Spider-Man: Kravenův poslední lov je rozhodně jedním ze spider-manovských komiksů, u kterých jsem rád, že u nás vyšly. Jeho atmosféra a styl jsou natolik jiné, že prostě musí nadchnout. Přesto se tak neděje, jak jsem se dověděl na různých diskusích, a názory na komiks jsou rozporuplné. Někdy mám skutečně pocit, že nám ten jednodušší mainstream prostě stačí. To je škoda.

Ukázka z komiksu Spider-Man: Kravenův poslední lov.

Kniha "Ultimátní komiksový komplet 8: The Amazing Spider-Man - Kravenův poslední lov" je doplněna o standardní bonusy, kdy se nejprve dovíme, co příběhu předcházelo, a následně i něco málo z toho, co následovalo. Nechybí galerie různých podob Kravena, příjemný je rodokmen, kde se více dozvíte o Kravenovi a jeho rodině. Stejně tak poznáte i šílenost některých zápletek, s nimiž Marvel v minulosti přišel. Jsou nám představeni i autoři komiksu. Výborné vydání, které obsahuje skvělý příběh.

 

Hodnocení: 95 %